Waarom bijt mijn kat? (en 5 oplossingen)

Gedrag & Verzorging » Waarom bijt mijn kat? (en 5 oplossingen)
Bijtende kat

Elke verantwoordelijke kattenliefhebber moet beseffen dat er vaak veel tijd en geld naar je huisdier gaat. Het is cruciaal dat je huisdier vanaf jonge leeftijd al een goede opvoeding en training krijgt. Je zal snel de resultaten zien van een tevreden poes of kater. Iedereen hoopt natuurlijk dat je een speels maar rustig huisdier hebt. Maar dat kan je niet altijd verwachten. Misschien is je kat nog jong of heeft hij nooit de juiste aandacht gekregen. Misschien is hij/zij net te verwend en wordt hij af en toe agressief. Wat volgt zijn enkele redenen waarom een kat agressief gedrag vertoont en je bijt. En ook de oplossing hiervoor.

 

Hoe komt het dat een kat dit doet?

Er zijn verschillende redenen waarom een kat je kan bijten. Het is belangrijk om te weten dat een kat nog altijd een wild dier is. Ze zijn geboren met het instinct om al bijtend te spelen en om te jagen. Je kan dus niet altijd het ideale gedrag van je huisdier verwachten. Een binnenkat is vaak agressiever dan een buitenkat. Het is van groot belang dat je huisdier voldoende ruimte en vrijheid krijgt. Twijfel er dus niet aan of je hem zou buitenlaten. Als je de kans krijgt, laat hem dan vrij rondlopen. Wat ook belangrijk is, is dat je dit op consequente tijdstippen doet. Zo kan je hem/haar leren wanneer het toegelaten is te spelen en te jagen en wanneer dit niet toegelaten is.

 

Veiligheid voor alles!

Iedereen weet dat honden gevaarlijker kunnen zijn dan katten. Maar dit betekent niet dat je kat je geen pijn kan doen. Pak je kat dus zeker niet op als hij in een ruzie zit.

Bijtende kat

Je kat bijt je als je hem of haar aait.

Dit is een van de meest voorkomende vormen van agressie bij katten. Het is compleet normaal dat je kat dit doet, en als het nog een kitten is dan vind je dit misschien zelfs leuk. Toch is het belangrijk dit af te leren. Eerst moet je kijken wanneer je kat je probeert te krabben of bijten. Vaak doet hij dit alleen als je hem over de buik aait, maar het kan ook voorkomen dat hij dit doet als je hem over de rug aait. Allereerst moet je je kat ontspannen laten voelen.

Laat hem dus vrij kiezen of hij op je schoot wil zitten of niet en leg bijvoorbeeld geen deken op je huisdier als hij/zij dat niet wil. Zorg er ook voor dat je je kat niet te lang aait. Na een tijd kan het vervelend beginnen te worden of kan het zelf pijn doen. Of misschien is hij het gewoonweg beu. Als je niet goed weet of je kat het nog fijn vindt, aai hem dan even niet. Als hij zijn hoofd terug richting je hand duwt, dan wil hij nog meer en vindt hij het nog fijn.

Je kan het ook zien doordat je kat bijvoorbeeld stopt met spinnen of doordat hij met zijn staart begint te zwaaien. Als je je huisdier over het hoofdje aait, mag hij zijn oren opzij draaien, maar als hij dit doet op een ander moment is dit vaak een slecht teken. Stop dan zeker met aaien en voorkom eventuele wondjes. Probeer ook eens om je kat op een andere manier te aaien. Veel katten hebben liever dat je hen aait op de wangen, nek of het voorhoofd.

 

Socialisatie: begin al op jonge leeftijd

Je kat socialiseren doe je door hem kennis te laten maken met andere dieren en mensen. Zo zal hij wennen aan sociaal contact en laat hij sneller andere dieren of mensen toe in zijn territorium. Als je het geluk hebt een jonge kat te hebben, is dit extra belangrijk. Je kat leert het meeste als hij jong is. Probeer dus zoveel mogelijk te doen met hem wanneer hij wilt spelen. Pak je kat op, gooi hem in de lucht of draag hem op verschillende manieren. Het klinkt misschien raar maar het heeft een enorm effect op zijn gedrag voor de rest van zijn leven. Zorg opnieuw wel dat je dit niet doet als hij zich niet op zijn gemak voelt. Hier zijn enkele aanwijzingen of je kat zich tevreden voelt of niet.

Kat krabt in hand

Hoe kan ik zien of mijn kat op zijn/haar gemak is?

Aangezien je huisdier niet met je kan praten is het soms moeilijk te begrijpen wat hij juist wilt. Heeft hij eten nodig of wilt hij naar buiten? Probeer de lichaamstaal en communicatie van een kat beter te begrijpen. Het allerbelangrijkste communicatiemiddel voor een kat is zijn staart. Hiermee laat hij veel meer zien dan je denkt. Staat hij strak opgespannen en omhoog dan betekent dit dat je moet oppassen. Je kat voelt zich niet op zijn gemak en zijn haren zullen ook overeind komen te staan. Toont je poes een gekromde staart dan is dit eigenlijk een dreiging.

Ze voelt zich echt niet op haar gemak en wilt misschien agressief worden. Wanneer je kat een zwiepende staart heeft is dit eigenlijk een offensieve dreiging. Als hij zich niet snel op zijn gemak voelt zal hij er iets aan doen. Sommige katten lopen gewoon weg. Laat ze dan gaan en pak ze zeker niet terug op. Andere katten worden echt agressief en vallen je aan. Als dit gebeurt probeer dan gewoon weg te komen en laat hem even met rust.

 

Communicatie door middel van geluid

Katten communiceren niet alleen met hun staart. Ze miauwen ook als ze naar buiten willen of als ze honger hebben en eten verwachten. Dit is goed om te weten, maar je moet hier niet altijd iets mee doen. Laat nog steeds merken dat jij het baasje bent. Dit klinkt misschien erg, maar laat hem niet meteen naar buiten of naar binnen als hij erom vraagt. Laat hem ook even wachten voor je hem eten geeft. Wanneer je kat eten krijgt bepaalt de hiërarchie in huis. Eet dus eerst zelf je bord leeg en geef hem dan zijn eten. Of eventueel wat overschotten van jouw eten als hij niet op dieet is.

Katten kunnen ook huilen naar de maan, net zoals wolven. Dit doen ze bij een volle maan of als er in het midden van de dag te weinig licht in huis is. Veel mensen vinden dit een leuke eigenschap bij hun huisdier. Als je dit niet zou willen, omdat je er ’s nachts van wakker wordt bijvoorbeeld. Kan je best alle ramen dicht doen en het huis zo donker mogelijk maken. Het is ook altijd een optie om je kat ‘s nachts gewoon buiten te laten, dit helpt ook met zijn gevoel van vrijheid en zijn gedrag overdag.

Buiten het miauwen en huilen heeft een kat nog extra communicatiemiddelen. Aan de intonatie of aan de klank kan je ook heel wat afleiden. Wat betekent het nu eigenlijk als je kat begint te mompelen? Dit is vaak een grappig fenomeen, maar het heeft wel degelijk een betekenis. Dit is tegenstrijdig met de andere geluiden en hiermee duidt een kat aan dat hij net wel tevreden is. Tot het mompelen behoort bijvoorbeeld ook het spinnen. Wanneer een kat dus geluid maakt met zijn bek gesloten, dan kan dit een begroeting zijn of een teken van herkenning en goedkeuren.

 

Wat moet je doen na een aanval?

Het is uit onderzoek bewezen dat een kat vooral veel bijleert door beloningen. Probeer iets te vinden van eten of drinken wat je kat graag heeft. En best ook iets wat niet al te ongezond is. Probeer je kat vooral niet te straffen nadat hij je heeft aangevallen. Het is vaak genoeg als je gewoon luid en duidelijk “Nee” zegt. Als je hem toch straft dan wordt hij minder aanhankelijk en kan zelfs een hele tijd boos op je zijn of schrik van je hebben. Probeer je kat te belonen op momenten dat hij wil spelen of aandachtig is.

 

Moet ik mijn kater laten castreren of niet?

Sommige mensen willen hun huisdier zo natuurlijk mogelijk opvoeden. Echte kattenliefhebbers willen misschien kweken met hun kat en poes om dan kitten te krijgen. Maar wanneer het echt nodig is heb je altijd de mogelijkheid je kat te castreren. Wat is het resultaat? Je huisdier zal een deel van zijn testosteron verliezen en hierdoor heel wat kalmer en vriendelijker worden. Hij zal iets minder belang hechten aan zijn territorium of de hiërarchie. Hierdoor zal hij vaak socialer worden en meer dieren of mensen in zijn buurt toelaten. Als je dit wilt doen vraag je het best gewoon aan je dierenarts. Het is een procedure die niet veel kost en die snel gebeurt. Je kater zal er niet eens iets van merken of pijn hebben.

 

Heeft mijn kat schrik van mij?

Als je een jong kitten bezit dat nog volop de wereld aan het verkennen is en nog niet veel heeft gezien. Dan kan hij zeker angstig zijn. De eerste 8 weken van zijn leven kan je hem best zoveel mogelijk socialiseren. Laat hem niet alleen kennismaken met mensen maar ook met je andere huisdieren of huisdieren van de buren. Als dit niet meteen gaat, laat hem dan langzaamaan wennen door contact te hebben vanop een afstand.

Heb je een kat die geadopteerd is of eerder verwaarloosd werd, dan kan dit nog even duren. Een trauma los je niet zomaar op. Misschien is het erfelijk aangelegd dat hij schrik heeft. Het is absoluut noodzakelijk dat je kat een ‘veilige’ plek heeft of een plekje speciaal van hem. Zo kan hij hier altijd naartoe gaan als hij angst heeft. Lees hier meer wat je moet doen als je een angstige kat hebt.

 

Enkele extra weetjes of tips om nog eens te proberen.

Ondanks alle agressie en angst die je huisdier heeft, zijn er ook goede momenten.

  • Als een kat je met de neus je gezicht aanraakt bijvoorbeeld. Hiermee wil hij/zij zeggen dat jij zijn/haar lievelingetje bent.
  • Als je met meerdere mensen voor een kat of poes zorgt kan jij hem altijd eten geven. Hierdoor aanziet hij je sneller als zijn lieveling.
  • Wist je dat katten eigenlijk niet zo goed tegen melk kunnen? Wanneer je kiest voor een beetje voedsel of drinken als beloning. Kies dan zeker niet voor gewone melk. Dit schijnt slecht te zijn voor het metabolisme van een kat. Geef hem ook geen chocolade of kaas met de plastiek nog aan.
  • Biedt je kat ook eens een interactief speeltje aan. Een erg interessant speeltje is bijvoorbeeld een balletje gevuld met eten. Als je kat ermee speelt valt er eten uit. Hierdoor leert je kat op zijn eigen spelen en verbrand hij/zij nog wat calorieën. Dit kan erg behulpzaam zijn als jij overdag niet aanwezig bent.

Relevante video’s

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 21 Average: 4]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

4 reacties

  1. Hallo Lezen mijn poes is 7 maand gesterliseerd maar ze bijt mij alleen smorgens ze komt eerst bij me dan moet ik haar aaien dan gaat ze naar mijn man komt weer naast me zitten bijt opeen kan het zijn dat ze naar beneden wil heb de kamerdeur dicht omdat ik boven ook een kattenbak heb staan.Zou ze daarom kunnen bijten Gr Gerry

    1. Dag Gerry ik ben geen katten expert, maar het zou kunnen dat ze er iets duidelijk mee wilt maken van kom naar beneden geef me eten ofzo? Kan ze bij de kattenbak? Mijn kat is gecastreerd en ik heb bijna het idee dat hij sindsdien vaker bijt dan vooorheen. Vaak komt hij ook aandacht halen knuffelen kopjes knorren etc, en dan opeens klauwtjes om mn arm en bijten soms erbij liggen met die onderpootjes spartelen, het komt speels over, maar kan nog best pijn doen. Mijn vriend denkt dat het een soort seksuele agressie is, omdat hij het bij mij (vrouwtje) doet vaak na een knuffelsessie. Ik heb geen idee of dit het geval is. Bijt een kater een poes als ze seks hebben?

  2. Mijn kat doet zomaar ineens buiten dit heeft ie nog nooit gedaan hij is nu 4 jaar hij vindt het leuk om te aaien en dan zomaar gaat ie bijten wat is dat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *