Waarom likt mijn kat mij?

Gedrag & Verzorging » Waarom likt mijn kat mij?
Kat likt man

Ik geef het toe dat ik even schrok toen mijn kat me voor het eerst likte. Ik zat namelijk met mijn partner op de bank naar wat herhalingen van de televisie serie Buffy the Vampire Slayer te kijken. Onze kat had zich neergegeven op mijn schoot en stoorde zich zoals gewoonlijk niet aan de geluiden afkomstig van de televisie of onze snacks.

Ik weet nog steeds niet zo goed wat er in zijn kattenkopje omging, toen hij besloot om me net op het moment van een scène waarin een vampier iemand in zijn nek beet, een lik op mijn bovenarm te geven. Het lag vast aan de scène, maar ik schrok! En ons katje daardoor ook.

Gelukkig wist mijn partner me te kalmeren, waardoor ik er vrij snel om kon lachen. Toen mijn kat na deze eerste keer steeds vaker zijn tong over m’n arm begon te strijken, bleef ik me afvragen waarom hij dit deed. Ik vroeg daarom in mijn Facebook kattengroep wat andere kattenliefhebbers van dit gedrag vonden en of men wist waarom een kat dit doet.

Niemand had een duidelijk antwoord, wat me ertoe dwong zelf op onderzoek uit te gaan. In dit artikel deel ik mijn bevindingen met je, zodat je net als ik een antwoord krijgt op de vraag waarom je kat je likt!

Kat likt vinger

Katten zijn onafhankelijke én aanhankelijke dieren

Heb je een kat als huisdier? Dan weet je vast ook dat het een van de meest onafhankelijke dieren is. In tegenstelling tot honden hoef je niet te verwachten dat je poes of kat constant in je omgeving aanwezig zal zijn. Ze gaan hun eigen weg en keren naar je terug wanneer zij daar zelf zin in hebben.

Meestal is dat het geval wanneer ze gevoerd moeten worden of zin hebben in een knuffel. Voor de rest van de tijd zal je vaak genoeg naar je kat zoeken, hem of haar roepen zonder dat het te voorschijn komt. Vaak ligt je harige maatje je dan ook gewoon vanaf een afstand te observeren.

Hoewel katten onafhankelijk zijn, kunnen ze wel aan je aanwezigheid gehecht raken. Het kan dus goed zijn dat jij een kat hebt die constant bij je in de buurt wil zijn.

kat likt mij waarom?

Vijf typische katten gedragspatronen of neigingen

Aangezien een kat in het algemeen zijn eigen gang gaat, zijn er enkele typische gedragspatronen. Ik som er hier onder vijf van op.

 1. Katten jagen: dit doen ze op vrijwel alles dat beweegt. Hebben ze hun prooi eenmaal te pakken, dan laten ze het graag aan je zien. Dat je een muis zonder kop niet weet te waarderen, begrijpen ze helaas niet. Hierdoor zullen ze je steeds met dit soort kadootjes verrassen.
 2. Plaatsen markeren: met dit gedrag geven ze aan dat zij de baas zijn in een bepaalde omgeving. Hun geur laten ze achter door urine te sproeien, te krabben of hun kop te wrijven aan voorwerpen. De geur is voor ons niet echt waar te nemen, maar een andere kater weet dan dat het desbetreffend stuk territorium reeds door een andere kat wordt bewoond.
 3. Katten zijn speels: dit doen ze vooral met speelgoed dat hun jagend gedrag simuleert. Je hoeft de pet shops echter niet leeg te kopen. Het leukste kattenspeelgoed heb je waarschijnlijk al in huis liggen, omdat ze vaak aan bijvoorbeeld een bol garen of een leeg blikje zonder scherpe randen dat rolt, al ontzettend veel plezier beleven.
 4. Klimmen: een bekende uitspraak is dat katten altijd op hun poten terecht komen. Aangezien ze van klimmen houden, is dit een geruststelling. Een kat kan echter ook de hoogste boom inklimmen en van het een op het andere moment angstig worden, waardoor je hem al dan niet met behulp van de brandweer naar beneden zal moeten halen.
 5. Zichzelf verzorgen: katten wassen zichzelf regelmatig, dit gebeurt zeker meerdere keren per dag. Zichzelf likken is de ultieme manier waarop je kat zijn vacht verzorgt, zichzelf schoonhoudt en ook zijn lichaamstemperatuur reguleert. Ook raken de vetklieren in de huid van een kat tijdens deze handeling geactiveerd, wat zijn wacht als ware waterproof kan maken.

Hun tong is dus heel belangrijk
De tong is voor een kat dus heel belangrijk. Op de tong van je kat zitten papillen, dat zijn als het ware haakjes die stekelachtig zijn. Doordat de papillen op hun tong hol en naar achteren toe zijn gebogen, halen ze door te likken:

 • loszittend haar, pluisjes, schilfertjes en vuil van hun vacht;
 • transporteren ze hun speeksel naar hun huid; en
 • stimuleren ze de vetklieren in hun huid.

Ook helpen de papillen je kat om al het vlees van de botten van hun eventuele prooi te schrapen.

De zorg die een kat aan zichzelf besteedt, besteed hij of zij ook aan andere katten. Zo heb je een moederpoes vast ook wel eens haar kittens een grondige likbeurt zien geven, of dit gedrag onderling bij je katten opgemerkt.

Kitten likt aan vinger

Overmatig likken kan een signaal zijn van stress bij je kat

Er is over het algemeen dus niets mis met je kat die zich om de zoveel tijd aflikt. Het hoort immers gewoon bij het gedrag van een kat. Helaas kan dit gedrag ook een signaal zijn dat je kat niet zo lekker in zijn vel zit. Je merkt dan dat hij zich vaker en langer wast of een bepaalde plek op zijn vacht zodanig aflikt dat er een wondje ontstaat. De onderliggende oorzaak van deze verandering kan stress zijn die veroorzaakt wordt door:

 • een verhuizing;
 • bezoek;
 • nieuw meubilair;
 • een andere kat en ander dier in huis;
 • verveling.

Door de oorzaak op te sporen kun je vaak reeds op een eenvoudige wijze je kat weer op zijn of haar gemak stellen. Geef het bijvoorbeeld een nieuw speeltje of help het te wennen aan de veranderde omstandigheden in je huis door een doolhof te maken waarbinnen het op zoek kan gaan naar zijn brokken.

Daarom likt mijn kater me

Ik weet nu dat mijn kat me likt om me te tonen dat hij van me houdt. Met deze vorm van affectie maakte het me duidelijk dat ik bij hem hoor, ook al betwijfel ik of hij me als zijn bazin beschouwd. Het op deze manier tonen van zijn genegenheid begon kort nadat mijn buren een kat in huis hadden gehaald.

Ik kan me daardoor best voorstellen dat mijn kater zich onzeker voelde en me vanaf die dag regelmatig aflikte om de kat van de buren op een afstand te houden. Aan mijn bad en verzorgingsproducten heeft het niet gelegen, omdat die niet veranderd zijn in de afgelopen periode. Ook komt het niet door een onderliggende ziekte of omdat hij zich niet op zijn gemak voelt. Mijn kater krijgt namelijk genoeg aandacht van me.

Meisje knuffelt met katje

Zo zorgde ik ervoor dat mijn kat wist wanneer hij me wel likken mocht

Ik ben nu wel er aan gewend geraakt dat mijn kat me om de zoveel tijd moet likken. Ik noem dat “onze tijd”. Dan mag hij mijn hand naar hartenlust likken terwijl ik hem op zijn kop aai. Na ongeveer een half uur is deze tijd om en gaan we beiden weer over tot de orde van de dag. In het begin moest ik hem wel met zachte dwang duidelijk maken dat het tijd was om te stoppen.

Ik zette hem dan neer en stond van de bank of grond op. Ook leidde ik zijn aandacht af door hem één van zijn speeltjes te geven. Hem schreeuwen of van me afstoten maakte mijn makker alleen maar onzeker, wat ik dan ook niet meer doe. Na afloop zorg ik er natuurlijk wel voor dat ik de plek waar hij likte goed schoonmaak, omdat in kattenspeeksel bacteriën kunnen zitten waar je als mens ziek van kan worden.

Deze zogeheten kattenkrabziekte krijg je door een krab, lik of een beet van een kat op je huid waarin de Bordetella Henselae bacterie in terecht komt. Het is een bacterie die je kat via vlooien oploopt. Indien het in je lichaam terecht komt, kun je een pijnlijke zwelling op de desbetreffende plek krijgen als ook hoofdpijn en koorts. Gelukkig raak je na deze besmetting voor de rest van je leven immuun voor deze ziekte.

De meeste katten likken je dus gewoon om je te laten merken dat je hen dierbaar bent en dat je bij hen hoort. Daar is helemaal niets mis mee toch? Het blijft wel belangrijk dat jij bepaalt wanneer hij of zij je mag likken, zodat je jouw kat een beetje de baas blijft.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 25 Average: 4.4]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *