Waarom slaapt een kat bij je? (en 5 voordelen)

Gedrag & Verzorging » Waarom slaapt een kat bij je? (en 5 voordelen)
Kat liggend in bed onder de dekens

Katten staan er algemeen om bekend veel te slapen. Ze slapen dan ook gemiddeld tussen 12 en 15 uur per dag. En ondanks alle verschillende kattenrassen, die allemaal hun eigen karakter eigenschappen en gewoontes hebben, is slapen toch iets wat alle katten gemeen hebben. Baasjes halen voor deze slaperige beestjes dan ook kattenmandjes of krabpalen in huis, waar de kat comfortabel op kan slapen. Maar toch zie je vaak dat katten liever bij hun baasje in bed slapen. Ben jij benieuwd waarom dit zo is en wat hier de voor- en nadelen van zijn? Lees dan zeker verder!

Redenen waarom een kat liever bij zijn baasje in bed slaapt

Naast dat katten erg actieve huisdieren zijn die over het algemeen graag met hun baasje spelen hebben ze ook veel slaap nodig. Een kat slaapt op een dag gemiddeld tussen de 12 en de 15 uur per dag en verspreid dit over het hele etmaal. Een kat slaapt niet vaak een lang stuk aan elkaar door maar doet verschillende dutjes verspreid over de dag. Overdag kan een kat vrijwel overal in slaap vallen. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld de vloer, de bank of bijvoorbeeld een kattenmand. Toch slaapt een kat het liefst in de buurt van zijn baasje. Zeker in de nacht – als het donker is – slaapt een kat het liefst bij zijn baasje in bed. Hier zijn meerdere redenen voor:

  • Katten voelen zich veiliger in de buurt van hun baasje
  • Katten zoeken de warmte op
  • Katten hechten veel waarde aan hun territorium
  • Katten houden van gezelschap

Een van de voornaamste redenen waarom een kat het liefst bij je slaapt is het gevoel van veiligheid. Katten zijn van nature echte roofdieren en zijn van vroeger uit gewend opgejaagd te kunnen worden door grotere roofdieren. Bij het slapen is een kat erg kwetsbaar en kan het niet goed weerstand bieden tegen mogelijk aanvallen. Ondanks dat een kat in een huishouden in een veilige omgeving is houdt hij dit toch in zijn achterhoofd. Doordat een kat dicht bij je gaat slapen zorgt hij voor een extra verdediging. Je kat vertrouwt je en weet dat je geen gevaar bent.

Een andere reden waarom een kat vaak bij je slaapt is vanwege de warmte. Katten houden erg veel van warmte en zijn hierdoor ook vaak opzoek naar warme plekken in een huis. De lichaamstemperatuur van een kat is 38-39,5 graden Celsius waardoor een kat ook een groot verlangen naar warmte heeft. Het wil zijn eigen lichaamstemperatuur goed op peil houden. In de nacht is dit een van de redenen waarom een kat je het liefste aankruipt in bed. Hierbij gaat een kat vooral bij het hoofd of de voeten van je liggen aangezien hier de meeste warmte vrijkomt.

Het kan ook zo zijn dat je kat jouw bed als zijn territorium ziet. Katten zijn echte roofdieren en markeren ook hun eigen territorium. Dit doen ze door met een hoofd ergens aan te wrijven maar ook door op bepaalde objecten te lopen. Dat de kat zo zijn territorium afbakent zal je vast wel in andere plekken in huis ook zijn opgevallen. Een kat heeft namelijk ook feromonen bij de kussens onder de poten zitten, waarmee ze hun eigen territorium afbakenen. Wanneer je kat jouw bed als onderdeel van zijn territorium beschouwd is de kans groot dat je kat het ook fijn vindt om bij je in bed te slapen.

Tot slot kan het natuurlijk ook zo zijn dat je kat erg van je gezelschap geniet. Doordat je kat je leuk vindt en je hierdoor ook vertrouwd vindt hij het fijn om bij je te kunnen slapen. Ondanks dat katten zichzelf vaak prima kunnen redden genieten ze ook erg van interactie met hun baasje. Wanneer je kat graag bij je in bed slaapt betekent dit dat je kat van gezelschap geniet en het fijn vindt om tijd met je door te brengen.

Kat dichtbij

Voordelen van het samen slapen met je kat

Er zijn dus meerdere redenen waarom een kat het fijn vindt om met zijn baasje te slapen. Maar is het eigenlijk goed om met je kat te slapen? Hier zijn meerdere voor- en nadelen aan verbonden.

De voornaamste voordelen van het samen slapen met een kat zijn:

  • Het is kalmerend
  • Het zorgt voor minder stress
  • Het is mogelijk om meer tijd met je kat door te brengen
  • Het zorgt voor warmte
  • Het spinnen van een kat is goed voor de gezondheid

Een van de grootste voordelen van het samen slapen met een kat is dat het een kalmerende werking kan hebben. Voor veel mensen is hun kat een van hun beste vrienden. Zeker wanneer je last hebt van nachtmerries of depressiviteit kan het erg fijn en kalmerend zijn om iemand bij je te hebben in bed.

Samen met je kat slapen zorgt daarnaast ook voor minder stress. Het is wetenschappelijk bewezen dat knuffelen voor hogere levels van oxytocine zorgt. Dit is een blijheid hormoon dat van grote invloed op je stemming is. Daarnaast zorgt knuffelen ook voor lagere levels van cortisol wat de stress verminderd. Door lekker met je kat in bed te knuffelen kun je je gemoedstoestand dus aanzienlijk verbeteren en is de kans ook groot dat je een betere nachtrust hebt.

Maar niet alleen het knuffelen met je kat verlaagt stress gehaltes. Wanneer je samen met je kat slaapt is de kans groot dat hij zal gaan spinnen. Ook dit is voor zowel jou als voor de kat bevorderlijk voor de gezondheid. Het spinnen van de kat zorgt ook voor minder stress, een verlaagde bloeddruk en verbeterd spierherstel. Het is dus ook nog eens goed voor je gezondheid om samen met je kat te slapen.

Het kan ook zijn dat je door je drukke leven niet veel tijd met je kat samen door kan brengen. Wanneer je samen met je kat slaapt heb je hier toch nog tijd voor en kun je nog een beetje met je kat bonden. Je kan voor het slapen gaan nog even lekker met je kat spelen en knuffelen. Wanneer je samen met je kat slaapt krijgen zowel jij als je kat extra warmte. Zeker in koudere klimaten of in de winter kan deze dit erg fijn zijn.

Kitten slaapt met teddybeer op bed

Nadelen van het samen slapen met je kat

Naast de hierboven genoemde voordelen zijn er ook een aantal nadelen van het samen slapen met je kat. Deze nadelen zijn:

  • Je kat kan je uit je slaap halen
  • Het is niet altijd even hygiënisch
  • Katten zijn moeilijk uit bed te krijgen

Een van de grootste nadelen van het samen slapen met een kat is dat een kat je uit je slaap kan halen. Zeker wanneer je een lichte slaper bent is de kans erg groot dat dit gebeurt. Katten slapen namelijk niet de hele nacht door maar slapen overdag veel en zijn van nature gewend om in de nacht te jagen. Ze zijn dan ook vaak een stuk actiever in de avond. De kans is dus erg groot dat je kat je bed in de nacht verlaat.

Het is daarnaast niet altijd even hygiënisch om met je kat samen te slapen. Zeker wanneer je kat vrij buiten mag komen kan hij allemaal smerigheid met zich meebrengen. Ook uit de kattenbak kunnen allemaal bacteriën worden meegenomen naar bed. Wanneer je met je kat in een bed samen slaapt is er dan ook een kleine kans op een bacteriële infectie. Bovendien blijven er allemaal haren achter in het bed, dit kan zelfs bij een lichte vorm van een kattenallergie al erg vervelend zijn.

Het laatste nadeel van samen slapen met je kat is dat het erg moeilijk is om je kat uit bed te krijgen. Katten hechten veel waarde aan gewoontes en als een kat eenmaal gewend is om bij je in bed te slapen is dit moeilijk te veranderen. Het is dus belangrijk om dit goed in het achterhoofd te houden wanneer je besluit om samen met je kat te gaan slapen.

 

Hoe verbeter je je nachtrust als je kat bij je slaapt

Wanneer je kat bij je slaapt zijn er een aantal manieren om je eigen nachtrust te verbeteren. Katten slapen doorgaans niet de hele nacht door. Door voor het slapen gaan intensief met je kat te spelen heeft deze een stuk minder energie en slaapt hij een stuk dieper en langer. Ook helpt het om de kat na het spelen wat te eten te geven. Bovendien is het verstandig om de deur open te laten en speeltjes los in de kamer te hebben liggen. Als je kat in de nacht wakker wordt en wil spelen hoeft hij jou hier niet voor wakker te maken. De aankoop van een tweede kat is hierbij ook een optie. De twee katten kunnen elkaar dan bezighouden. Als laatst is het verstandig om boven op je bed een wat hogere plaats te creëren. Op deze plek heeft je kat een goed overzicht over de kamer en hoeft hij zich geen zorgen te maken over mogelijke bedreigingen.

 

Slaap jij ook samen met je kat?

Als baasje heb je de keuze om wel of niet samen met je kat te slapen. Het is hierbij wel belangrijk dat je je kat niet dwingt om bij je in bed te slapen. De eigenwijze beestjes zijn hier namelijk niet van gediend. Wij zijn erg benieuwd of en waarom jullie samen met jullie kat slapen. Je kunt dit laten weten door een reactie op dit artikel achter te laten!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 7 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

8 reacties

  1. Dit omdat u warmte uitstraalt bij uw hoofd en voeten, en katten/poezen warmte heerlijk vinden. En katten/poezen weten dat zij zich veilig voelen bij u.

  2. Hallo mijn zwarte Siamese kat Coco slaap soms oner mijn sprei nooit onder mijn dekbed dat wil hij niet.
    het is echt mijn liefste kat.

  3. 2 jaar geleden verhuisde ik en vanaf dag 1 stond er dagelijks (soms zelfs meerdere keren per dag) een rode kater aan mijn voordeur te krabben en te mekkeren, net zo lang tot hij naar binnen mocht. Dan kwam hij even kroelen, klein tukje doen en vertrok weer.
    Hij hoorde bij een overbuurvrouw, die in die periode soms dagen niet thuis was. Hij liep echt een beetje met zijn ziel onder zijn pootjes door de buurt. Na goed overleg, werd hij officieel van mij. Ik die altijd honden heb gehad en geen verstand van katten had. Snel was duidelijk dat hij niet altijd even lief was behandeld. We moesten elkaar echt leren vertrouwen. Ik schrok bv als hij beet als hij genoeg had van gekriebel, een hond loopt gewoon weg dan. Google heeft mij echt geholpen om hem te begrijpen. Vanaf dag 1 lag hij op het voeteneind ‘s nachts. Nu 2 jaar later, ligt hij naast mij, met zijn kontje tegen mijn borst, wél altijd boven de deken. En de laatste tijd, gaat meneer halverwege de nacht soms bovenop mij liggen. Met zijn ruim 6 kg word ik daar wél wakker van. Maar die blik in zijn oogjes, zijn gekwijl als hij lekker gekriebeld wordt, maken het dan weer goed. Ik ben een goede slaper en na een knuffelsessie slapen we daarna gezellig verder. En wat een fijn begin vd dag om wakker te worden met spinnende snoezepoes in mijn bed????

  4. Ik heb 9 katten.
    Als ik naar bed ga dan gaan er gemiddeld 4 a 5 mee naar bed. Er zijn er altijd wel een.paar die echt de hele nacht bij mij slapen. Ik vind het heerlijk en wordt er erg blij van

  5. De lichaamstemperatuur van een kat is 102 graden Celsius waardoor een kat ook een groot verlangen naar warmte heeft. -》102 graden celsius lijkt me best warm, dan is de poes over het kookpunt :-)

  6. Mijn kat slaapt vaak naast mij maar bijna nooit bij andere familiew waarom is dit zo.
    Hij loopt ook vaak rond en streelt me maar als ik verloop dan valt hij me aan als iemand de rede en een oplossing weet dat zou fijn zijn.

  7. Mijn kan Simba, slaapt als sinds dat 1 in mijn schoot boven op het dekbed. Lekker knuffelen en spinnen en dan hoor je hem uiteindelijk, voor jou vooral, als eerste snurken 😊. En dan weten dat hij als kitten gewoon langs de weg was gedumpt in een vuilniszak. Veel te vroeg bij de moeder weggehaald. Schandalig dat er zo’n mensen zijn. Hij heeft nu al 9 jaar een goede de thuis met veel liefde en zorg, en je voelt ook dat jou ook graag heeft. Dat hij er nog lang mag zijn. Voor mij was hij een Godsgeschenk in een depressieve periode. Allemaal positief dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *