Waarom slaapt een kat bij je? (en 5 voordelen)

Kat liggend in bed onder de dekens

Er zijn veel verschillende soorten katten. Deze katten verschillen van elkaar op het gebied van uiterlijk en karaktereigenschappen. Wat deze verschillende soorten katten wel gemeen hebben is dat ze veel slapen. Een kat slaapt gemiddeld tussen de 12 en de 15 uur per dag. Veel mensen halen een kattenmand in huis zodat hun kat daarin kan slapen. Toch zie je vaak dat een kat liever bij zijn baasje in het bed slaapt. Ben je benieuwd waarom dit zo is en wat hier de voor- en nadelen van zijn? Je leest het in dit artikel!

 

Redenen waarom een kat liever bij zijn baasje in bed slaapt

Naast dat katten erg actieve huisdieren zijn die over het algemeen graag met hun baasje spelen hebben ze ook veel slaap nodig. Een kat slaapt op een dag gemiddeld tussen de 12 en de 15 uur per dag en verspreid dit over het hele etmaal. Een kat slaapt niet vaak een lang stuk aan elkaar door maar doet verschillende dutjes verspreid over de dag. Overdag kan een kat vrijwel overal in slaap vallen. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld de vloer, de bank of bijvoorbeeld een kattenmand. Toch slaapt een kat het liefst in de buurt van zijn baasje. Zeker in de nacht – als het donker is – slaapt een kat het liefst bij zijn baasje in bed. Hier zijn meerdere redenen voor:

 • Katten voelen zich veiliger in de buurt van hun baasje
 • Katten zoeken de warmte op
 • Katten hechten veel waarde aan hun territorium
 • Katten houden van gezelschap

Een van de voornaamste redenen waarom een kat het liefst bij je slaapt is het gevoel van veiligheid. Katten zijn van nature echte roofdieren en zijn van vroeger uit gewend opgejaagd te kunnen worden door grotere roofdieren. Bij het slapen is een kat erg kwetsbaar en kan het niet goed weerstand bieden tegen mogelijk aanvallen. Ondanks dat een kat in een huishouden in een veilige omgeving is houdt hij dit toch in zijn achterhoofd. Doordat een kat dicht bij je gaat slapen zorgt hij voor een extra verdediging. Je kat vertrouwt je en weet dat je geen gevaar is.

Een andere reden waarom een kat vaak bij je slaapt is vanwege de warmte. Katten houden erg veel van warmte en zijn hierdoor ook vaak opzoek naar warme plekken in een huis. De lichaamstemperatuur van een kat is 102 graden Celsius waardoor een kat ook een groot verlangen naar warmte heeft. Het wil zijn eigen lichaamstemperatuur goed op peil houden. In de nacht is dit een van de redenen waarom een kat je het liefste aankruipt in bed. Hierbij gaat een kat vooral bij het hoofd of de voeten van je liggen aangezien hier de meeste warmte vrijkomt.

Het kan ook zo zijn dat je kat jouw bed als zijn territorium ziet. Katten zijn echte roofdieren en markeren ook hun eigen territorium. Dit doen ze door met een hoofd ergens aan te wrijven maar ook door op bepaalde objecten te lopen. Een kat heeft namelijk ook feromonen bij de kussens onder de poten zitten warme ze hun eigen territorium afbakenen. Wanneer je kat jouw bed als onderdeel van zijn territorium beschouwd is de kans groot dat je kat het ook fijn vindt om bij je in bed te slapen.

Tot slot kan het natuurlijk ook zo zijn dat je kat erg van je gezelschap geniet. Doordat je kat je leuk vindt en je hierdoor ook vertrouwd vindt hij het fijn om bij je te kunnen slapen. Ondanks dat katten zichzelf vaak prima kunnen redden genieten ze ook erg van interactie met hun baasje. Wanneer je kat graag bij je in bed slaapt betekent dit dat je kat van gezelschap geniet en het fijn vindt om tijd met je door te brengen.

 

Voordelen van het samen slapen met je kat

Er zijn dus meerdere redenen waarom een kat het fijn vindt om met zijn baasje te slapen. Maar is het eigenlijk goed om met je kat te slapen? Hier zijn meerdere voor- en nadelen aan verbonden.

De voornaamste voordelen van het samen slapen met een kat zijn:

 • Het is kalmerend
 • Het zorgt voor minder stress
 • Het is mogelijk om meer tijd met je kat door te brengen
 • Het zorgt voor warmte
 • Het spinnen van een kat is goed voor de gezondheid

Een van de grootste voordelen van het samen slapen met een kat is dat het een kalmerende werking kan hebben. Voor veel mensen is hun kat een van hun beste vrienden. Zeker wanneer je last hebt van nachtmerries of depressiviteit kan het erg fijn en kalmerend zijn om iemand bij je te hebben in bed.

Samen met je kat slapen zorgt daarnaast ook voor minder stress. Het is wetenschappelijk bewezen dat knuffelen voor hogere levels van oxytocine zorgt. Dit is een blijheidshormoon dat van grote invloed op je stemming is. Daarnaast zorgt knuffelen ook voor lagere levels van cortisol wat de stress verminderd. Door lekker met je kat in bed te knuffelen kun je je gemoedstoestand dus aanzienlijk verbeteren en is de kans ook groot dat je een betere nachttrust hebt.

Het kan ook zijn dat je door je drukke leven niet veel tijd met je kat samen door kan brengen. Wanneer je samen met je kat slaapt heb je hier toch nog tijd voor en kun je nog een beetje met je kat bonden. Je kan voor het slapen gaan nog even lekker met je kat spelen en knuffelen.

Wanneer je samen met je kat slaapt krijgen zowel jij als je kat extra warmte. Zeker in koudere klimaten of de winter kan deze extra warmte erg fijn zijn.

Tot slot is het ook voor je gezondheid erg verstandig om met je kat samen te slapen. Door samen te slapen is de kans groot dat je kat gaat spinnen. Dit spinnen is niet alleen gezond voor de kat zelf maar ook voor jou. Dit spinnen zorgt voor lagere stress gehaltes, een verlaagde bloeddruk en een verbeterede spier herstel.

Kitten slaapt met teddybeer op bed

Nadelen van het samen slapen met je kat

Naast de hierboven genoemde voordelen zijn er ook een aantal nadelen van het samen slapen met je kat. Deze nadelen zijn:

 • Je kat kan je uit je slaap halen
 • Het is niet altijd even hygiënisch
 • Katten zijn moeilijk uit bed te krijgen

Een van de grootste nadelen van het samen slapen met een kat is dat een kat je uit je slaap kan halen. Zeker wanneer je een lichte slaper bent is de kans erg groot dat dit gebeurt. Katten slapen namelijk niet de hele nacht door maar slapen overdag veel en zijn van nature gewend om in de nacht te jagen. De kans is dus erg groot dat je kat je bed in de nacht verlaat.

Het is daarnaast niet altijd even hygiënisch om met je kat samen te slapen. Zeker wanneer je kat vrij buiten mag komen kan hij allemaal smerigheid met zich meebrengen. Ook uit de kattenbak kunnen allemaal bacteriën worden meegenomen naar bed. Wanneer je met je kat in een bed samen slaapt is er dan ook een kleine kans op een bacteriële infectie. Bovendien blijven er allemaal haren achter in het bed. Wanneer je een lichte vorm van een kattenallergie hebt kan dit al heel vervelend zijn.

Het laatste nadeel van samen slapen met je kat is dat het erg moeilijk is om je kat uit bed te krijgen. Katten hechten veel waarde aan gewoontes en als een kat eenmaal gewend is om bij je in bed te slapen is dit moeilijk te veranderen. Het is dus belangrijk om dit goed in het achterhoofd te houden wanneer je besluit om samen met je kat te gaan slapen.

 

Hoe verbeter je je nachtrust als je kat bij je slaapt

Wanneer je kat bij slaapt zijn er een aantal manieren om je eigen nachtrust te verbeteren. Katten slapen doorgaans niet de hele nacht door. Door voor het slapen gaan intensief met je kat te spelen heeft deze een stuk minder energie en slaapt hij een stuk dieper en langer. Bovendien is het verstandig om de deur open te laten en speeltjes los in de kamer te hebben liggen. Als je kat in de nacht wakker wordt en wil spelen hoeft hij jou hier niet voor wakker te maken. De aankoop van een tweede kat is hierbij ook een optie. De twee katten kunnen elkaar dan bezighouden. Als laatst is het verstandig om boven op je bed een wat hogere plaats te creëren. Op deze plek heeft je kat een goed overzicht over de kamer en hoeft hij zich geen zorgen te maken over mogelijke bedreigingen.

 

Slaap jij ook samen met je kat?

Als baasje heb je de keuze om wel of niet samen met je kat te slapen. Het is hierbij wel belangrijk dat je je kat niet dwingt om bij je in bed te slapen. Wij zijn erg benieuwd of en waarom jullie samen met jullie kat slapen. Je kunt dit laten weten door een reactie op dit artikel achter te laten!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Dit bericht heeft 3 reacties.

 1. Avatar
  hanny

  mijn kat slaapt ook op bed en gaat snachts bovenop je liggen waarom zij dit doet weet ik niet

 2. Avatar
  Henri

  Dit omdat u warmte uitstraalt bij uw hoofd en voeten, en katten/poezen warmte heerlijk vinden. En katten/poezen weten dat zij zich veilig voelen bij u.

 3. Avatar
  marjan

  Hallo mijn zwarte Siamese kat Coco slaap soms oner mijn sprei nooit onder mijn dekbed dat wil hij niet.
  het is echt mijn liefste kat.

Geef een antwoord