Waarom spinnen katten? (uitleg)

Gedrag & Verzorging » Waarom spinnen katten? (uitleg)
Spinnende kitten op schoot

Kattenliefhebbers vinden het fijn als hun harige viervoeter hun aanhankelijkheid tonen door tevreden op de schoot van de eigenaar te spinnen. De kat wordt nog langer geaaid, terwijl we vooral niet bewegen om te voorkomen dat de kat weer opstaat. Mysterieus spinnende katten hebben een kalmerende werking op hun baasjes. De vraag is echter waarom katten spinnen en hoe ze dit geluid maken.

In tegenstelling tot wat we vaak denken kunnen katten om verschillende redenen spinnen. Onderzoek toont aan dat spinnen plaatsvindt bij ontspannen katten, maar ook bij katten met een verhoogd stressniveau of pijn. Het lijkt soms een manier om aandacht te krijgen omdat het geluid duidelijk hoorbaar is. Huiskatten kunnen hard spinnen, waarbij het geluid op enkele meters afstand hoorbaar zal zijn. Ook grote katachtigen zoals tijgers en leeuwen kunnen spinnen. Het is dus een geluid die van nature voorkomt en niet door onze huiskatten is aangeleerd.

Deskundigen zijn er nog precies achter gekomen hoe een kat kan spinnen. Ze denken dat dit gebeurt door hun bekerkraakbeentjes aan te spannen. Deze kleine botjes zitten in het strottenhoofd die is verbonden met de stembanden. Het resultaat is een lage bromtoon die zich door het hele kattenlichaam verspreid. Dit geluid noemen wij spinnen. Opvallend is dat het geluid continu doorgaat en de ademhaling het geluid niet verstoord.

Dit versterkt een theorie dat spinnen ook met het middenrif heeft te maken. Deze zou worden gestimuleerd door de luchtstromen tijdens het ademhalen. Daarnaast bestaat nog het idee dat het stromen van het bloed door grote aderen de trillingen veroorzaakt. Emoties versterken de snelheid van de bloedsomloop waardoor de luchtpijp extra vibratie ondervind. Wat de reden ook is, de baasjes zijn gek op hun spinnende katten.

Spinnende kat aaien

Wanneer spinnen katten

Katten spinnen dus niet alleen als ze ontspannen zijn, maar ook bij angst. Daarnaast maken ze ook spinnende geluiden geval tijdens de bevalling van kittens. De gedachte hierachter is dat de moederpoes door te spinnen haar kittens helpt om haar tepels te vinden, waardoor ze direct melk kunnen drinken. Het spinnen gebeurt vrij zacht omdat katachtigen in de natuur geen vijanden willen lokken met hun geluiden. Na enkele dagen nemen de kitten het spinnen ook zelf over. In combinatie met de masserende bewegingen van de poten stimuleert dit de afgifte van moedermelk.

Knuffelende kat

Communicatie met mensen

Spinnen lijkt een manier waarop een kat kan communiceren met mensen. Katten vragen en krijgen aandacht waarbij het geluid een aanmoediging is om door te gaan met aaien en kroelen. Wetenschappers denken dat deze vorm van spinnen pas is ontstaan nadat katten als huisdieren bij mensen zijn komen wonen.

Katten spinnen tegen elkaar

Communicatie met andere katten

De vraag is of een kat wel voor de gezelligheid op schoot komt spinnen. Ze zouden het doen om de lieve vrede te bewaren, waardoor er geen vechtpartijen ontstaan die een kattenlichaam kunnen beschadigen. Ze spinnen namelijk vooral als hun kop of rug zachtjes wordt geaaid. Deze lichaamsdelen kunnen katten zelf niet goed schoonmaken en (zeker in de natuur) wordt het hoofd en rug door andere katten schoongelikt. Katten kunnen vrij onvoorspelbaar reageren waardoor er altijd gevaar is op een onverwachte aanval. Door te spinnen geeft de kat een vriendelijk signaal af, waardoor andere katten niet de behoefte voelen om onvoorspelbaar te reageren.

 

Conflictvermijding door spinnen

De conflictmijdende functie van spinnende katten, in combinatie met de eeuwenlange functie van huiskat, zorgt ervoor dat huiskatten hier gewoon mee doorgaan. Ook al wonen ze in een warm huis, krijgen ze optimale verzorging en lekker eten, ze zijn regelmatig spinnend te horen. Een kat die ontspannen op schoot zit te spinnen is minder alert dan zijn natuur normaal zou aangeven. Hierdoor is de kat tijdens het spinnen extra kwetsbaar. Door te spinnen laat hij zijn baasje weten dat hij ongevaarlijk is en de baas ook ontspannen kan doorgaan met aaien. Katten maken niet veel verschil tussen andere katten en mensen. Hun natuurlijk gedrag is in beide situaties hetzelfde.

Kat spint op schoot

Geneeskundig spinnen

Het is ook niet goed duidelijk waarom katten spinnen bij stress, angst, ziekte of pijn. Het lijkt er soms op dat katten zichzelf geruststellen door te spinnen. Als zieke katten worden geaaid dan spinnen ze graag. De kat is op dat moment door zijn ziekte niet echt gelukkig, maar het aaien wordt als geruststellend ervaren. Sommige wetenschappers spreken over de geneeskrachtige functie van spinnen. Katten kunnen opvallend goed verwondingen doorstaan en breuken helen. Door het spinnen trilt het lichaam wat het genezingsproces zou versnellen.

 

Spinnende katten blijven een mysterie

Alle verschillende theorieën zijn onderbouwd met observaties en doordachte meningen. Omdat de kat het antwoord zelf niet kan geven blijft het antwoord nog steeds een mysterie. En laat de kat nou bekend staan om zijn mysterieuze gedrag. Ze zijn en blijven ondoorgrondelijk. En dat is juist de reden dat zo veel mensen van katten houden.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 2 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *