Waarom staart mijn kat naar mij?

Gedrag & Verzorging » Waarom staart mijn kat naar mij?
Kat staart naar meisje

Een kat kan om verschillende redenen naar je staren. Het is goed mogelijk dat een kat naar je staart omdat hij of zij je heel leuk vindt. Toch wordt ons vaak verteld dat je beter geen oogcontact kunt maken met een kat. Vooral over vreemde katten die we op straat tegenkomen wordt dit vaak gezegd. Toch is oogcontact met een kat niet per se slecht en hoeft het ook niet iets negatiefs te zijn dat je kat naar je staart. Maar waarom staart je kat dan wel naar je? Hieronder vertellen we je er meer over.

 

Is staren een vorm van agressie?

In principe is een kat die naar je staart niet een uiting van agressiviteit. Er zijn vele redenen te bedenken waarom je kat naar je staart. Andersom kan het staren vanuit jou naar je kat wel als agressief gedrag geïnterpreteerd worden, vooral als het staren lang duurt. Staren van kat naar kat is, in hun lichaamstaal, een vorm van agressie. Een staarwedstrijd gaat vaak aan een gevecht vooraf. Maar als je kat jou aanstaart, is dit dus vrijwel altijd geen agressief gedrag.

 

Katten hebben scherpere zintuigen

Vroeger werd gedacht dat katten over paranormale gaven beschikken. Nog altijd zijn er mensen die zeggen dat hun dag grondig verpest is als zij een zwarte kat tegen komen. Ze hebben iets bovennatuurlijks. Het vermogen van katten om intens te staren is één van de redenen waarom gedacht werd dat katten over een zesde zintuig beschikken. Zo zouden zij bijvoorbeeld geesten zien zweven in ruimtes of om je heen. Daarom zouden katten naar je staren.

Logischerwijs is dit nooit wetenschappelijk bewezen en de kans is groot dat het pertinente onzin is. Wat we wel weten is dat de ogen en oren van katten een stuk scherper zijn dan die van mensen. Ze zien en ruiken meer. Het kan dus zijn dat ze staren naar stofdeeltjes die om ons heen vliegen. Daarnaast kan het zijn dat ze zich focussen op een specifiek geluid. Ze zijn dus aandachtig aan het luisteren en dat gaat gepaard met intens staren. Vaak komt dit doordat je kat een potentieel speelmaatje hoort in het geluid. Dit kan bijvoorbeeld een klein insect zijn. Als dit insect bij jou in de buurt is, kan het zijn dat je kat naar je staart.

 

Staren, een teken van liefde (of honger)

Vaak wordt over katten gezegd dat het afstandelijke huisdieren zijn. Voor sommige rassen gaat dit op, maar voor andere rassen juist totaal niet. Als je een kat genoeg aandacht en liefde geeft, zijn ze ook dol op jou. Een goede tip is om op de lichaamshouding van je kat te letten wanneer het dier naar je staart. Merk je aan de lichaamshouding van je kat dat hij of zij ontspannen is terwijl ze je van dichtbij intens aanstaart, dan tonen zij op deze wijze hun liefde. Het is een vorm van genegenheid. Doet je kat dit rond etenstijd, dan kan dit ook een subtiele hint vanuit je kat zijn om eten te maken.

Kitten liggend aan het staren

Agressief oogcontact

Een kat die naar je staart kan ook minder liefdevolle intenties hebben. Soms is je kat wat humeurig of is je huisdier overstuur. Dit kun je zien aan de lichaamstaal van je kat. De oren staan iets naar achter en lichtjes naar de zijkant, de pupillen worden smaller, snorharen gaan naar voren staan, de pootjes strekken zich en de rug wordt gebold. Door te staren geeft je kat aan dat hij of zij even wat tijd voor zichzelf wil hebben.

Ze hebben ruimte en/of afleiding nodig. Je kunt je kat minder overstuur maken door een activiteit aan te bieden die voor afleiding zorgt. Denk aan een speeltje of een stressballetje dat op je bureau ligt. Daarnaast kun je een aantal keer langzaam je ogen sluiten en openen. Dit is kattentaal voor: ik ben een vriend, geen vijand. Zo haal je de spanning weg. Als je kat weer wat meer op zijn gemak is, kunnen jullie samen even spelen. Binnen no time zijn jullie weer vriendjes.

 

Een geschrokken kat

Ook is het mogelijk dat je per ongeluk je kat hebt laten schrikken. Wederom kun je aan de lichaamshouding van je kat zien dat het dier bang is. Zo kan het zijn dat je kat zich verstopt heeft en vanuit deze positie naar je staart. De staart tussen de benen is ook een indicator van een bange kat. Soms komt dit doordat je per ongeluk iets hebt laten vallen of dat je te hard schrok tijdens het kijken van een horrorfilm.

Maar ook plotselinge (harde) geluiden van buiten kunnen je kat laten schrikken. De kat staart naar je omdat het dier weet (of denkt) dat jij de bron van het geluid was. In het hoofd van een kat ben je hierdoor een potentieel gevaar. Je kat geruststellen is de beste oplossing hiervoor. Zo kun je bijvoorbeeld je kat afleiden met wat lekkere snoepjes. Zo haal je de kat uit zijn angst.

 

Conclusie

Het hangt af van de context wat een kat bedoelt met het staren naar jou. Soms is het dier je simpelweg aan het observeren. Bij een blije lichaamshouding is staren een manier om affectie te tonen, zeker wanneer het dicht bij jouw gezicht gedaan wordt. In deze vorm kan het ook een subtiele hint zijn dat je kat honger heeft en dat je even wat eten moet gaan prepareren.

Is je kat onrustig en overstuur, dan is staren een indicator dat het dier wat ruimte en afleiding nodig heeft. Tot slot is het mogelijk dat je jouw kat per ongeluk hebt laten schrikken. Stel het dier op zijn gemak, bijvoorbeeld via afleiding aan de hand van een speeltje of snoepjes. Heb jij hier ook ervaring mee? Laat het ons dan weten door een reactie onder dit artikel te plaatsen!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 9 Average: 4]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

5 reacties

 1. Mijn kat is een vreetkatje. Ik geef haar daarom enkele keren per dag een deel brokjes van haar dagportie.een deel hiervan verstop ik of gooi ik door de ruimte zodat ze er achteraan kan lopen
  als een prooi.Alleen…’t is nooit genoeg! Na haar maaltijd gaat ze een meter of 3 van mij zitten staren en dit kan ze met gemak een half uur volhouden. Ik word er stillaan gek van! Hoe los ik dit op?

 2. Grappig ik heb ook een vreet a lot in huis. Gelukkig komt hij ook buiten en loopt het er grotendeels weer af. Ook ik gooi het wél eens door de kamer of verstop het her en der. Hij gaat ook staren en als ik dat negeer, gaat hij rechtop tegen het keukenkastje staan krabben en mauwen. Nu geef ik sinds tijdje voer voor vreetzakken en moet zeggen, scheelt meer dan de helft aan Staten en zeuren!

 3. Ik vroeg het me echt af…1 van mijn lapjes (is gekomen kort na een zwaar ongeluk van mij) is altijd op zoek naar mij. Gaat rustig zitten staren naar me met de oren gericht op mij, gaat janken als ik aan de andere kant van de deur ben, loopt me achterna als ik naar een andere ruimte ga, mag graag in mijn nek zitten en snapt ieder woord wat ik zeg. Deze band is sterker dan met de andere 2, en toch zijn ze alle 3 tevreden knorrepotten

 4. Mijn poes en kater.

  Mijn poes staart ons(mijn jongste zoon en mij) graag aan op de krabpaal.
  Ik denk dat ze dan aandacht wil, dus ga naar haar toe, maar dan draait ze om of gaat weg.
  De kater doet dit ook via de andere bank als hij daar ligt.
  Dan ga ik hem ook aaien maar merk dat hij het niet wil.

  Alleen smorgens staart de poes naar mij en weet dat de voerbakken moeten worden gevuld.

  Waarom kijken hun ons aan en willen geen aandacht???

  Groetjes Anja

 5. Mijn kat komt uit het niets op de bank tegen mij aanstaan en kijkt mij heel intens aan. Ook als ik mijn hoofd wegdraai kijkt hij mij vol in de ogen. Daarna bijt hij mij in mijn haar en zet z,n nagels erbij. Ik vind het heel griezelig. Wat is dit voor gedrag? Ik loop weg en laat hem dan maar naar buiten. Waarom doet hij dit uit het niets?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *