Waarom steken katten hun tong uit?

Gedrag & Verzorging » Waarom steken katten hun tong uit?
Kat steekt tong uit

Misschien is het je wel eens opgevallen dat je kat zijn of haar tong uitsteekt. Je kat steekt zijn tong niet naar jou uit, maar er kunnen wel aanwijsbare redenen zijn waarom je kat dit doet. Katten hebben hun eigen lichaamstaal en het uitsteken van de tong hoort hierbij. Over het algemeen is er niets aan de hand en hoef je jezelf nergens zorgen om te maken. Dat wil niet zeggen dat er nooit wat aan de hand is als een kat zijn tong uitsteekt. Hieronder vertellen we je meer over waarom een kat zijn tong uitsteekt en wat dit betekent.

 

Tong uitsteken door ontspanning

Over het algemeen is er niets aan de hand als een kat zijn tong uitsteekt. Het uitsteken van de tong kan een teken van ontspanning zijn. Het ziet er bijzonder schattig uit en voor vele eigenaren is het een reden om de camera erbij te pakken en leuke kiekjes te maken. Dat begrijpen we maar al te goed, want het levert altijd schattige foto’s op.

Als een kat ontspannen is, ontspant het dier ook de gezichtsspieren. Hierdoor kan de tong sneller naar buiten komen. In de meeste gevallen is er sprake van een ontspannen kat. Maar dit is niet altijd het geval. Hoe herken je wanneer er iets anders aan de hand is als jouw kat zijn of haar tong uitsteekt?

 

Andere oorzaken die geen reden tot zorgen zijn

In de meeste gevallen is er niets aan de hand wanneer een kat zijn tong uitsteekt. Ten eerste is het mogelijk dat je kat bezig was met likken, maar afgeleid raakt door iets. Door de afleiding vergeet de kat om de tong weer in de mond te doen, waardoor de tong uitgestoken blijft. Ze zijn hun concentratie kwijt en vergeten hierdoor voor eventjes hun tong. Dit is een ontzettend grappig gezicht.

Een andere onschuldige reden waarom je kat zijn tong uitsteekt heeft te maken met de Flemen reactie. Wij mensen zijn gevoelig voor geuren, maar niet in de mate waarin een kat geuren verwerkt. Voor hen zijn geuren een soort symfonie die via meerdere organen verwerkt wordt. Naast hun neus worden geuren ook verzameld in de mond. Hierbij maken katten gebruik van het orgaan van Jacobson.

Dit is het reukorgaan van bijvoorbeeld slangen en hagedissen, maar ook katten beschikken over dit orgaan. Aan de hand van dit orgaan en de zintuigen analyseert de kat als het ware de geur. Vaak wordt dit orgaan ingezet voor het analyseren van de feromonen (geslachtshormonen) van andere katten. Maar zelfs de geur die ze ruiken vanaf je zweetsokken kan op deze wijze verwerkt worden. Tijdens het maken van hun ‘analyse’ kan de kat zijn tong uitsteken.

In het algemeen is de tong van een kat een bijzonder onderdeel van dit dier. Net als bij de meeste zoogdieren het geval is, proeft de kat met de tong. Maar de tong van een kat is ook voorzien van kleine haakjes die de tong bijzonder ruw maken. Hierdoor is het voor een kat gemakkelijker om eten binnen te halen.

Tegelijkertijd zorgt de tong ervoor dat een kat niets kan uitspugen. Voedsel wordt in de mond getrokken maar kan er dus niet meer uit. Hetzelfde geldt voor haren. Daarom produceren katten na het likken haarballen, want ze krijgen dit haar niet meer uit hun mond. De tong uitsteken kan erop wijzen dat ze proberen om vastzittend voedsel of haren los te maken uit hun mond.

Tot slot komt het uitsteken van de tong geregeld voor bij kittens. Jonge katten moeten, net als kinderen, hun tanden nog wisselen. Het doorkomen van de tandjes kan best pijnlijk zijn. Vooral wanneer de kleine voortanden door beginnen te komen, kan een kitten vaker dan gemiddeld zijn tong laten zien. Ook dit is dus niet vreemd.

Kat binnen

Wanneer is de tong uitsteken wel reden tot zorgen?

Als je kat maar kort de tong uitsteekt en dit gedrag sporadisch vertoont, is er geen reden tot zorgen. Doet een kat wat langer de tong uitsteken, dan kan het zijn dat ze last hebben van een vervelende smaak of voedsel dat vast zit. Maar als het je opvalt dat je kat dit over de gehele dag vaker dan gemiddeld doet, kan er iets anders aan de hand zijn. Hieronder zetten we een aantal van deze oorzaken voor je op een rij.

Pijn aan de mond

Het is mogelijk dat je kat een wondje aan zijn mond heeft opgelopen. Dit kan komen doordat er iets scherps in de mond terecht is gekomen. Ook kunnen zweren een bron van kwelling zijn voor je kat. Zij zullen hierdoor vaker hun tong uitsteken. Je kunt zelf in de mond van je kat kijken om te zien of er wondjes of zweertjes aanwezig zijn.

Doe je dit liever niet, dan kun je bij de dierenarts langsgaan. Dit is sowieso een goed idee, want de dierenarts weet het beste wat je kunt doen tegen de wondjes en hoe je de pijn kunt verlichten. Bovendien kunnen zweren ontstaan door stomatitis. Ook in dit geval ga je langs bij de dierenarts. Controleer in dat geval of de volgende symptomen tevens aanwezig zijn:

  • Heel veel kwijlen
  • Niet goed zichzelf kunnen schoonmaken
  • Slecht eten
  • De mond blijft open staan
  • Veel gehijg
  • Gebitsproblemen

Als wij mensen last krijgen van ons gebit, bezoeken we de tandarts. Ook katten kunnen last krijgen van hun gebit. Dit komt omdat katten, net als wij, tandplak vormen. Tandplak wordt na verloop van tijd hard. Dit kan leiden tot een tandvleesontsteking. Daarnaast blijven er meer bacteriën achter in de mond, wat leidt tot beschadigingen aan het weefsel rondom de tanden. In het slechtste geval leidt dit tot abcessen in de mond en algeheel bederf van het gebit.

Als je kat vaker dan gemiddeld zijn tong uit de mond heeft, de mond niet geheel kan sluiten en bovenmatig kwijlt, kan er sprake zijn van problemen met het gebit. Heeft je kat hier last van, dan maak je een afspraak met de dierenarts. Je kunt dergelijke problemen voorkomen door gebruik te maken van speciale voeding die gericht is op het ondersteunen van de mondhygiëne. Een goed voorbeeld hiervan is Royal Canin Oral Care.

Kat likt wang

Conclusie

Om diverse redenen kunnen katten hun tong uitsteken. Over het algemeen hoef je jezelf hier geen zorgen over te maken. Zo kan een kat dit doen omdat ze ontspannen zijn, afgeleid worden door iets, een aparte geur aan het analyseren zijn via het orgaan van Jacobson of omdat ze iets los proberen te krijgen van hun tong. Vaak gaat het hierbij om voedsel of haren die ze los proberen te maken van hun tong door deze uit te steken.

De duur en frequentie van het uitsteken van de tong wijst op de ernst. Hoe vaker dit gebeurt, hoe groter de kans dat er iets anders aan de hand is. Allereerst kan er sprake zijn van wondjes of zweren in de mond. Daarnaast kunnen gebitsproblemen ten grondslag liggen aan het vaak uitsteken van de tong bij een kat. Controleer dit grondig bij je kat en schakel de hulp van een dierenarts in wanneer dit nodig is.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 5 Average: 3.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

  1. Mijn kat doet ook raar met haar tong en schudt daarbij met haar bekkie. Inmiddels is een gezwel onder haar tong aangetroffen. Onderzoek daarna is nog gaande maar het is waarschijnlijk kanker. Houd dus ook de binnenkant van het bekkie in de gaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *