Wat betekent het als een kat je aanstaart?

Gedrag & Verzorging » Wat betekent het als een kat je aanstaart?
Katten staren

Misschien heb je wel eens meegemaakt dat een kat je aanstaart. Je vraagt je misschien af wat dit betekent, is het goed of slecht? Er kunnen veel redenen zijn waarom een kat je aanstaart. Veel mensen denken dat het iets negatiefs is en dat je oogcontact te allen tijde moet vermijden. Dit is niet waar. Het kan absoluut iets positiefs zijn als een kat je aanstaart. Het kan een teken van liefde en genegenheid zijn! Het is daarom belangrijk om naar de lichaamstaal van de kat te kijken, omdat dit je enig inzicht zal geven over de emoties van een kat. Let wel op, elke kat heeft een ander karakter, dus niet alles zal voor elke kat opgaan.

In het eerste deel leggen we je uit waarom katten in het algemeen staren. Vervolgens lees je over wat de mogelijke redenen kunnen zijn voor het staren van je kat naar jou. In het derde deel zullen we uitleggen waarom het belangrijk is om op de lichaamstaal van een kat te letten als hij of zij naar je staart. Tenslotte vertellen we je wanneer je je zorgen moet maken over het staargedrag van jouw kat en wat je eraan kunt doen. Lees zeker verder om te weten te komen waarom een kat je aanstaart en wat je vervolgens kunt doen.

 

Algemene feiten over staren

Heb je wel eens meegemaakt dat je aan het werk bent en er ineens vanuit het niets een kat naar je zit te staren? Veel mensen zullen zich hierin herkennen. Je vraagt je waarschijnlijk af waarom katten dit doen. Om dit te begrijpen, zullen we hieronder kort uitleggen waarom de ogen van katten zo belangrijk voor ze zijn.

Katten hebben super goede ogen. Het is zelfs zo dat wilde katten hun ogen gebruiken om hun maaltijd binnen te slepen. Het gezichtsvermogen van katten is dus zeer goed ontwikkeld. Katten staren elkaar veel aan. Dit is een van de meest voorkomende manieren voor katten om te communiceren. Staren wordt door katten vaak gebruikt om te laten zien in wiens territorium ze zich bevinden. Staren is dus heel normaal voor katten. Maar voor ons als mensen is (veel) oogcontact altijd een beetje vreemd. Het is dus volkomen logisch dat het voor ons ietwat ongemakkelijk aanvoelt om oogcontact te hebben. Zeker als je niet weet wat een kat hiermee bedoelt.

Kitten staart

Algemene verklaringen waarom katten naar je zouden kunnen staren

Zoals gezegd kunnen er diverse redenen zijn waarom jouw kat je aanstaart. Waarschijnlijk is de belangrijkste reden waarom een kat je aanstaart, dat hij of zij honger heeft. Als jouw kat je aanstaart, probeert hij of zij waarschijnlijk voedsel of een traktatie te krijgen.

Wanneer de kat je aanstaart rond de tijdstippen waarop hij of zij normaal eet, dan kun je er bijna zeker van zijn dat hij of zij je aanstaart voor eten. Het is duidelijker wanneer je kat bij zijn etensbak zit en je van daaruit aanstaart. Als dit het geval is, zorg er dan voor dat je jouw kat eten geeft of hem of haar een lekkere snack geeft. Wedden dat je daarna een tevreden kat hebt?

De tweede reden waarom katten naar je kunnen staren is omdat ze aandacht willen. Het kan ook zijn dat ze een combinatie van aandacht en eten willen. Ten derde kan het zijn dat ze je genegenheid willen tonen. Dit betekent dat jouw kat gewoon van je houdt en dat hij of zij wil dat je dat weet! Vooral als het staren gepaard gaat met langzaam knipperen van de ogen, wil jouw kat je laten weten dat hij je aanbidt.

Ten vierde kan een kat je aanstaren na een activiteit die hij niet zo leuk vond. Bijvoorbeeld het borstelen of baden. De meeste katten houden niet van deze dingen, dus het is niet gek dat ze dit naar je uiten naderhand. Ze willen je op deze manier laten weten dat ze niet blij zijn met wat je gedaan hebt. Ten vijfde, jouw kat zou zich gewoon kunnen vervelen. In dit geval staart een kat je aan in de hoop dat je opstaat en hen vermaakt, bijvoorbeeld met een speeltje.

De laatste reden waarom een kat je zou kunnen aanstaren is omdat hij of zij bang is of pijn heeft. Misschien heeft je kat net een gevecht gehad met een andere kat, of is hij of zij geschrokken van een hard geluid. Als jouw kat zich veilig voelt bij je, zal hij naar je toe komen als hij of zij pijn heeft of bang is. Zorg ervoor dat je jouw kat knuffelt en aait, of geef hem of haar een traktatie. Op deze manier geef je jouw kat de bevestiging dat hij of zij veilig is bij je.

Kat zittend in zon

Let op de lichaamstaal

Zoals gezegd kan de lichaamstaal van een kat je veel informatie geven over hoe de kat zich voelt. De ogen, staart en oren kunnen daarom veel zeggen over hoe jouw kat zich voelt. Is hij of zij blij, verdrietig, angstig of misschien boos? Het is belangrijk om niet alleen naar de lichaamstaal van de kat te kijken, maar ook hoe de kat zich verder gedraagt. Denk aan grommen, sissen of spinnen. Hieronder geven wij je een aantal tips hoe je de emotie van de kat kunt zien in zijn lichaamstaal.

  • Als jouw kat een ontspannen lichaamshouding heeft, waarbij de staart niet heen en weer zwiept, is jouw kat gewoon blij. Als jouw kat je op zo’n moment aanstaart, kan het dus zijn dat hij of zij genegenheid toont. Wanneer dit het geval is, zal jouw kat langzaam met de ogen knipperen. Ook staan de oren iets naar voren als een kat blij is.
  • Het kan ook zo zijn dat de kat een agressieve houding heeft. Je kunt dit herkennen doordat hij of zij een stijf lichaam heeft, waarbij de staart heftig heen en weer beweegt. Ook staan de oren van de kat vaak naar buiten. Dit is een signaal voor de kat om aan te geven dat hij of zij wat meer ruimte nodig heeft. Laat de kat een tijdje met rust, zodat hij of zij weer ontspannen kan worden.
  • Het kan ook zijn dat je te maken heeft met een angstige kat. Bange katten kunnen schrikken van een hard geluid. Je kunt dit ook zien aan de lichaamstaal van bange katten. Bange katten hebben vaak hun staart tussen de benen en kunnen zich achter meubels verstoppen. Je kunt proberen de kat minder bang te maken door hem of haar te verwennen met zijn of haar favoriete traktaties.

 

Wanneer moet ik me zorgen maken over het staren van mijn kat?

Zoals eerder vermeld is staren heel normaal voor een kat. Het kan zijn omdat hij blij, verdrietig, boos of angstig is. Je kunt vaak aan zijn lichaamstaal zien hoe de kat zich voelt. In dit geval is er niets mis met jouw kat. Je weet nu dat katten meestal communiceren met hun ogen en lichaamstaal. Maar wanneer dit niet het geval is, houd er dan rekening mee dat het ook iets ernstigs kan zijn dat je kat je probeert te vertellen.

Dus als jouw kat plotseling veel naar je begint te staren – en hij of zij deed dit niet eerder – is het verstandig om hem of haar naar de dierenarts te brengen. Breng jouw kat ook naar de dierenarts als het staren gepaard gaat met vreemd gedrag. Als je een oudere kat hebt, kan het staren een teken zijn van verlies van het gezichtsvermogen. Houd in gedachten dat er meer symptomen kunnen zijn wanneer jouw kat blind wordt, zoals tegen dingen aan stoten en erg angstig of nerveus worden.

Je weet nu waarom katten naar je kunnen staren en welke betekenis dit kan hebben. Katten staren over het algemeen veel, omdat dit de meest gebruikelijke manier is voor katten om met elkaar te communiceren. Het staren van jouw kat kan bijvoorbeeld betekenen dat hij of zij van je houdt. Het kan ook betekenen dat hij of zij honger heeft, zich verveelt, of dat hij of zij gewoon aandacht nodig heeft. Of misschien is jouw kat boos op je of misschien bang, omdat hij of zij is geschrokken van een geluid. Het is daarom belangrijk om altijd naar de lichaamstaal van de kat te kijken als je wordt aangestaard. Door dit te doen kun je vaak al zien of de kat blij, boos of bang is.

Kat boze staar

Concluderend

In de meeste gevallen is er gelukkig niets aan de hand als een kat je aanstaart. Maar als jouw kat je plotseling heel veel gaat aanstaren, terwijl hij of zij dat voorheen nooit deed, dan is het zinvol om een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Het kan zijn dat jouw kat blind aan het worden is of dat er iets anders aan de hand is.

Als het gedrag erg verandert of andere extreme vormen aanneemt moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Wees dan alert en laat je kat nakijken. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je te weten komt wat er met jouw kat aan de hand is. Heb je wel eens meegemaakt dat een kat je aanstaarde? En wist je waarom hij of zij dat deed? We zijn benieuwd naar jouw reactie en ervaringen. Laat het ons weten onder dit artikel door een reactie te plaatsen!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *