5 Beste zelfreinigende kattenbakken + aankooptips

Kat.nl » Productadvies » 5 Beste zelfreinigende kattenbakken + aankooptips
kattenbak met kat

Een kattenbak in huis is iets waar een hoop mensen niet blij van worden. Er kunnen nare geurtjes uit de bak komen die soms wel door heel het huis te ruiken zijn. Daarnaast komt nog eens dat de kattenbak natuurlijk wel voldoende schoongemaakt moet worden. Dagelijks moet de ontlasting van de kat eruit geschept worden en eens in de zoveel tijd is het belangrijk dat de bak zelf goed schoongemaakt kan worden. Toch zijn er tegenwoordig hele handige kattenbakken die je kunnen helpen of soms zelfs de gehele taak van het reinigen op zich kunnen nemen.

Namelijk zelfreinigende kattenbakken. In deze tekst gaan we dan ook een kijkje nemen bij de zelfreinigende kattenbak, waarom je deze nodig zou kunnen hebben, waar je op moet letten bij de aanschaf en we nemen een aantal kattenbak door met hun voor- en nadelen.

 

Een aantal zelfreinigende kattenbakken

Als laatste gaan we een kijkje nemen bij een aantal verschillende zelfreinigende kattenbakken en wat de voor- en nadelen zijn van deze bakken.

 

PeeWee Kattenbak EcoHus Startpakket


De PeeWee Kattenbak EcoHus Startpakket is een ideaal startpakket voor mensen die voor het eerst een zelfreinigende kattenbak zoeken. De bak werkt met een zeef waardoor de ontlasting van de kat valt wanneer hij graaft. Het nadeel van de bak is dat hij niet altijd goed de ontlasting door de zeef laat vallen waardoor het soms kan voorkomen dat de ontlasting alsnog erop blijft liggen. Verder is hij fijn in gebruik.

 

Omega Paw Zelfreinigende Kattenbak L


De Omega Paw Zelfreinigende Kattenbak L is een bak die je zelf moet kantelen om de ontlasting op te vangen in de bak. Een nadeel aan de kattenbak is dat deze geen luikje heeft voor de kat om doorheen te lopen. Hierdoor komen er nog wel geuren vrij wanneer de kat net zijn behoefte heeft gedaan en jij nog niet de bak hebt kunnen kantelen. Je moet er dus snel bij zijn om geuren te voorkomen.

 

PeeWee EcoDome Kattenbak XXL


De PeeWee EcoDome Kattenbak XXL is een grote kattenbak die zelfs geschikt is voor de grootste katten. Door zijn vele ruimte is het ook een bak die geschikt is voor een huishouden waar meerdere katten wonen. De bak werkt met een zeef waardoor de ontlasting makkelijk te verwijderen is uit de kattenbak. Doordat de kattenbak zo groot is, moet er natuurlijk ook meer grit in wat natuurlijk weer een stuk duurder wordt wanneer je de bak vaak genoeg wil schoonmaken.

 

Scoopfree – Kattenbak Original Zelfreinigend


De Scoopfree – Kattenbak Original Zelfreinigend is een elektrische kattenbak. De bak moet hiervoor dus aan het stroom. Eens in de zoveel tijd gaat het harkje door het grit en schept hij de ontlasting van de kat er uit. De kattenbak heeft daardoor wel een veel hogere prijs dan de andere kattenbakken die we zojuist beschreven hebben. Het is daarom belangrijk om van te voren te bedenken of dat het waard is of dat je hiervoor liever zelf schept of een kleine handeling uitvoert.

 

Scoopfree Ultra Zelfreinigende Kattenbak L

De Scoopfree Ultra Zelfreinigende Kattenbak L is ook een kattenbak die volledig automatisch werkt en het voordeel aan deze kattenbak is dat hij een grotere maat heeft. Hierdoor is hij ook geschikt voor de grotere katten die nou eenmaal wat meer ruimte nodig hebben. De bak is daardoor wel wat hoger geprijsd dan de vorige automatische kattenbak. Ook is het grit wat er bij hoort vrij prijzig, maar wel nodig.

 

Wat is een zelfreinigende kattenbak?

De naam geeft eigenlijk al een beetje weg wat het is. Het is een kattenbak die zichzelf kan reinigen. Vaak zijn er twee verschillende kattenbakken. De ene heeft bijvoorbeeld een zeef waardoor hij direct de ontlasting eruit kan halen en daarnaast heb je kattenbakken die volledig elektrisch werken en daardoor de ontlasting uit het kattengrit haalt.

We gaan later nog iets in op de verschillen van de bakken, maar bij beide blijft het principe hetzelfde. Het is de bedoeling dat de bak het meeste werk uitvoert en dat jij hierdoor dus minder hoeft te doen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat er minder vervelende geurtjes kunnen ontsnappen. Voor een kleinere woning is dat dus zeker ideaal.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van zelfreinigende kattenbakken

De grootste voordelen aan de kattenbakken zijn natuurlijk dat je hierdoor maar eens in de zoveel tijd de ontlasting uit de bak haalt en dit weggooit. Verder hoef je er nauwelijks naar om te kijken. Ook dat er veel minder geuren door het huis hangen, is een groot voordeel. Toch kan een zelfreinigende kattenbak ook zijn nadelen hebben.

De eerste daarvan is de prijs. De zelfreinigende kattenbakken zijn vaak een stuk duurder geprijsd dan de gewone variant. Ook kunnen sommige katten niet aan een bak als deze wennen. Katten schrikken van de bak die ineens uit zichzelf gaat schoonmaken en kunnen bang worden dat dit gebeurt wanneer zij net op de bak zitten. Het is dus belangrijk om de kat wel voldoende te laten wennen aan de kattenbak.

kattenbak met grind

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Het belangrijkste om op te letten bij de aanschaf van een zelfreinigende kattenbak is dat deze groot genoeg is voor de kat. Er zijn namelijk kattenbakken in verschillende maten en wanneer de kat groot is, moet hij natuurlijk wel voldoende ruimte hebben om zijn behoefte te doen. Verder is het belangrijk dat de bak niet van geur absorberend materiaal gemaakt wordt. Hierdoor blijven de geuren alsnog veel langer hangen.

 

De verschillen tussen zelfreinigende kattenbakken

Uiteindelijk is het grootste verschil wat je vindt tussen de verschillende bakken de manier waarop de bak werkt. Zoals we al aangaven zijn er bijvoorbeeld bakken die gewoon werken met een soort zeef of waarbij je via een hendel de ontlasting in een andere bak laat vallen. Ook zijn er bakken die elektrisch werken.

Deze zorgen ervoor dat de ontlasting eens in de zoveel tijd uit het grit wordt gehaald. Er zit natuurlijk ook een verschil in de prijzen van deze kattenbakken. De bakken die geheel automatisch werken, zijn een stuk duurder dan de bakken waarbij je zelf nog een handeling uit moet voeren. Het gaat er dan maar net om hoeveel je zelf wilt uitgeven aan de kattenbak.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 38 Average: 4.7]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie