De Bombay: de zwarte panter onder de katten

Kattenrassen » De Bombay: de zwarte panter onder de katten
Bombay tussen rode balderen

De Bombay staat bekend als de zwarte panter. Deze kat heeft een glanzende vacht en heeft zeer opvallende ogen. De Bombay is over het algemeen geen soort die veel in huizen voorkomt. Vooral in Europa zijn er maar weinig Bombays in huizen te vinden. Als je van het uiterlijk van een echte panter houdt, dan is de Bombay misschien wel het meest geschikt voor jou.

Een normale panter is vrij groot en niet echt geschikt om als huisdier te houden. Een Bombay daarentegen lijkt op een panter, maar is veel kleiner. Daarnaast houdt deze soort ook erg van knuffelen. Een bijzondere kat om toch in huis te kunnen nemen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan verder!

 

De oorsprong van deze zwarte panter

De oorsprong van deze soort gaat terug naar het jaar 1950, in Louisville. Fokker Nikki Horner had het unieke idee om een kleine panter te maken. Ze hield zo van panters, maar ze wist dat het niet mogelijk was om ze veilig als huisdier te houden. Dus creëerde ze deze mini-panter. Dit was natuurlijk niet zomaar gelukt. Dit lukte niet na enkele weken, maanden maar ook niet na enkele jaren. Het duurde maar liefst ongeveer 15 jaar om deze soort te creëren. Met veel vallen en opstaan werd deze soort gecreëerd. Na een paar jaar is ze er eindelijk in geslaagd om deze panter te creëren en het consequent te doen, wat belangrijk is en vaak wat extra tijd kan kosten als je dit wilt doen. Maar door niet op te geven is het toch gelukt deze prachtige kat op de wereld te brengen en uiteindelijk als ras te kunnen introduceren.

Deze soort is ontstaan door het kruisen van een zwarte American Shorthair kat met een bruine Burmees. We noemen dit nu de Bombay, de zwarte kat met de heldere en grote ogen. Deze soort is officieel geregistreerd sinds 1976 en is sindsdien een heel bijzondere kat.

De Bombay is een echt hybride ras. Het is wat je noemt een gevestigde huiskat. Het oorspronkelijke doel bij het fokken van deze soort was het creëren van het uiterlijk van een wilde panter. Hoewel het er wel een beetje op lijkt zo op het eerste gezicht, is het absoluut geen panter. De Bombay is een leuke kat die graag knuffelt. Ideaal voor in huis dus!

 

Het karakter van de Bombay

Het karakter van een kat is erg belangrijk. Dit bepaalt of een kat als huisdier moet worden gehouden of niet. Als je een kat zoekt, wil je een kat die vriendelijk, actief en speels is. De Bombay voldoet aan al deze criteria. De Bombay is uiterst vriendelijk en speelt graag met kinderen. Hij is ook uitermate geschikt om als huisdier gehouden te worden. Hij houdt van honden en heeft veel speelse energie. Sterker nog, deze kat houdt er niet van om te lang alleen gelaten te worden. Dus als je besluit om deze soort te kopen, zorg er dan voor dat je genoeg tijd hebt om met hem te spelen, anders leidt hij naar alle waarschijnlijkheid geen gelukkig leven bij jou thuis.

Als je niet genoeg tijd hebt om met je Bombay te spelen is het misschien een goed idee om genoeg speeltjes voor deze kat te kopen. Menselijk en dierlijk contact is het beste, maar speeltjes kunnen een fatsoenlijke vervanging zijn. Mocht je wel genoeg tijd hebben, is het wellicht een goed idee om te proberen om nog meer huisdieren in huis te nemen. Kun je dit helaas niet waarmaken? Dan is de Bombay waarschijnlijk niet geschikt voor bij jou in huis. Het kan dan een uitstekend idee zijn om op te zoek te gaan naar een ander ras.

Bombay infographic

Het uiterlijk: een zwarte vacht met heldere ogen

De Bombay is het meest bekend om zijn heldere zwarte, maar dunne, vacht. Zijn vacht heeft meestal geen witte vlekken. Het andere wat opvalt zijn de heldere en grote ogen, meestal in een kleur die op koper lijkt. Deze soort heeft vrij kleine oren, die ook vrij ver van elkaar af staan. Dit geeft de kat een heel bijzonder uiterlijk en is een van de redenen dat mensen deze soort graag hebben. Over het algemeen is de Bombay vrij gespierd, maar niet extreem groot. Ze wegen vaak tussen de 4 en 5 kilo, wat heel normaal is voor een kat. Let er wel op dat katers doorgaans zwaarder zijn dan poezen.

De Bombay is zoals gezegd dus ontstaan als een hybride tussen de Birmaanse en de Amerikaanse Korthaar. Met zijn gitzwarte, glanzende vacht, goudkleurige tot koperen ogen, solide lichaam en heeft de ideale Bombay een unieke eigen uitstraling. Het is geen natuurlijk ras, maar een genetische hybride, met onderscheidende kenmerken die hem scheiden van zijn basis(ouder)rassen.

 

De vacht en vachtpatronen

De Bombay staat bekend om zijn zwarte vacht. De vacht is helder en heeft geen patronen. Dit is wat je noemt een zwarte kat. Het is heel opmerkelijk om een Bombay te vinden met vlekken op zijn vacht, of andere verschillende patronen. Als je van een meer dynamische look houdt, is de Bombay niet het juiste ras voor jou.

 

Het verzorgen van je zwarte panter

Een van de belangrijkste dingen die je over deze soort moet weten is dat hij echt van warmte houdt. Deze kat houdt veel van spelen, maar net als mensen heeft hij zijn rust nodig. De beste plek voor een Bombay om te ontspannen en tot rust te komen is op een warme plek. Ze houden er echt van om warme dekens naast de verwarming in huis te hebben. Het is belangrijk voor een kat om te ontspannen en tot rust te komen, anders kan hij erg veel stress krijgen. Dit is uiteraard weer niet goed voor zijn gezondheid.

Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende eten beschikbaar is. Het is goed om te weten dat deze soort de neiging heeft om een beetje overgewicht te krijgen. Om dit probleem tegen te gaan moet je ervoor zorgen dat de kat genoeg tijd heeft om te spelen. Zorg er dus opnieuw voor dat je genoeg tijd heeft voor uw kat. Zo niet, geef hem dan wat speeltjes zodat hij zelf kan spelen. Dit helpt echt om zijn gewicht onder controle te houden en ervoor te zorgen dat hij geen overgewicht krijgt. Daarnaast is het belangrijk om er ook voor te zorgen dat hij genoeg kwaliteitsvoer krijgt.

Het kost niet veel tijd om de vacht te verzorgen. De vacht is dun, glad en kort. Hierdoor is de kans op haarballen of klitten in zijn haar erg laag. Het is wel verstandig om het haar van de kat eens in de paar weken te kammen. Je kunt ook een speciale lederen doek gebruiken om ervoor te zorgen dat zijn vacht mooi en glanzend blijft. Je kunt dit effect nog versterken door een speciale rubberen borstel te gebruiken.

twee bombay kittens

Wat voor voeding heeft de Bombay nodig?

Omdat deze kat de neiging heeft om overgewicht te krijgen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij het beste voer krijgt. Over het algemeen is het goed om de koolhydraten te verminderen als jouw kat niet erg actief is, omdat dit meestal de hoofdoorzaak is voor overgewicht. Naast de koolhydraten is het goed om ervoor te zorgen dat jouw kat voldoende hoogwaardige eiwitten van dierlijke oorsprong binnenkrijgt.

Eiwit dat afkomstig is van een dierlijke bron bevat alle belangrijke en essentiële aminozuren. Eiwit van niet-dierlijke oorsprong bevat niet al deze aminozuren. De primaire voedingsstof die een kat nodig heeft is eiwit, voornamelijk vanwege taurine. Zorg er dus voor dat de jouw Bombay genoeg eiwitten binnenkrijgt. Om het probleem van overgewicht bij uw kat tegen te gaan, kan het nuttig zijn om wat speciaal voer te kopen.

 

Veel voorkomende rasziekten

Omdat een Bombay een ras is die op kunstmatige basis is gefokt, is hij wat kwetsbaarder voor ziekten. De meest voorkomende is HOCM, kort voor Hypertrofische obstructieve cardiomyopathie. Dit is een ziekte die de spieren in het hart van deze kat aantast. Hierdoor kan hij tekenen van slechte ademhaling vertonen, of zelfs flauwvallen.

Het probleem met deze ziekte is dat het vaak moeilijk te herkennen is, vooral in de beginfase van deze ziekte. Daarom is het absoluut noodzakelijk om het gedrag van de kat goed in de gaten te houden. Als je merkt dat er iets mis is, is het verstandig om onmiddellijk de dokter te bellen en de symptomen te bespreken. Better safe than sorry!

 

Hoe oud kan de Bombay worden?

Meestal kan een Bombay zo’n 15 tot 20 jaar oud worden. Dit hangt natuurlijk wel van een paar dingen af. Deze dingen zijn:

 • Invloeden vanuit het milieu
 • Ziekten die kunnen ontstaan
 • Voedsel dat wordt toegediend

Het milieu en de hoeveelheid aandacht die deze kat krijgt heeft een grote invloed op zijn gezondheid. Ook ziekten spelen een belangrijke rol. Als de Bombay lijdt aan HOCM en het wordt niet op tijd herkend, kan jouw kat er echt last van hebben en mogelijk eerder sterven. Daarnaast is voeding ook belangrijk. Als je niet investeert in hoogwaardige voeding kan dit een grote invloed hebben op de leeftijd van de Bombay.

Omdat deze kat vrij oud kan worden bouwen hun baasjes meestal een echte band op met deze kat. Als je op zoek bent naar een mooie kat, met een geweldig uiterlijk en welke vrij eenvoudig is te verzorgen, dan is de Bombay misschien wel iets voor jou. Zorg ervoor dat je goed voor de kat zorgt en je kunt met gemak zo’n 20 jaar van zijn gezelschap genieten.

bombay kat tussen de bosjes

Wat kost een Bombay?

De prijs van een Bombay ligt tussen de €600 en €800, maar dit is volledig afhankelijk van de plaats waar je deze kat aanschaft. Naast de prijs om deze kat te kopen moet je ook rekening houden met het feit dat je voor zijn eten en speeltjes moet betalen. Dit kan gemakkelijk een paar honderd, zo niet meer, per jaar kosten. Je moet er ook rekening mee houden dat als de Bombay last heeft van ziekten, de kosten kunnen sterk kunnen oplopen.

De prijs van een Bombay kan ook variëren afhankelijk van waar je de kat koopt. Als je hem koopt op een plaats waar men meer dan €1000 euro vraagt, kan het te duur zijn. Dan kan het verstandig zijn om te kijken of er een andere fokker is waar je jouw Bombay kunt kopen. Te hoge of te lage prijzen zijn in ieder geval geen goed teken.

 

Wat maakt deze kat zo speciaal?

Er zijn een paar dingen die opvallen als we het over de Bombay hebben. Deze dingen zijn:

 • De vacht van deze kat heeft niet veel zorg nodig
 • Deze kat heeft een groot vermogen om geluiden te horen
 • Deze kat houdt ervan om met een band te lopen

Dit zijn een paar opmerkelijke dingen over deze soort. Over het algemeen heeft deze kat geen hulp nodig bij het verzorgen van zijn vacht. Dat kan hij zelf wel. Hoewel het niet nodig is, worden ze vaak toch graag gekamd met een zachte kam of borstel. Daarnaast heeft deze kat een groot vermogen om geluiden te horen. Dit is belangrijk om te weten, want dit betekent ook dat harde geluiden voor deze kat nog harder kunnen klinken. Zorg ervoor dat je zelf geen harde geluiden maakt, want dit kan schadelijk zijn. Als er een gebeurtenis in jouw buurt is met veel lawaai, houd de Bombay dan binnen tot het geluid weg is. Denk bijvoorbeeld aan vuurwerk, hoewel dat natuurlijk nu niet meer is toegestaan. Toch is het goed om rond die periode extra alert te zijn.

Een andere opmerkelijke eigenschap van deze kat is het feit dat hij graag met je meeloopt. Je kunt met deze kat wandelen, net als met een hond. Hij geniet er echt van.

bombay op een buiten bankje

Een Bombay kopen: waar moet je op letten?

Het kopen van een Bombay kan vrij moeilijk zijn, omdat het een soort is die niet erg veel voorkomt. Het is namelijk niet de normale huiskat die je in veel huizen ziet. Dit maakt het nog belangrijker om een goede fokker te vinden. Een goede fokker laat je het nest, de omgeving, de familie en alle andere zaken die met de opvoeding van deze kat te maken hebben zien. Als je een Bombay gaat kopen, zorg er dan voor dat alles schoon en fris is. Ga voor een plek die er goed uitziet en goed verzorgd is. Kijk ook naar de reputatie van deze fokker.  Vraag ook of de kat contact heeft gehad met mensen. Dit is erg belangrijk. Als de kat geen contact heeft gehad met mensen en het normale leven van de mens, kan hij bang worden als je hem in huis haalt.

Als je een Bombay wilt kopen, zorg er dan voor dat hij minstens 14 weken oud is. Dit is zo belangrijk omdat rond deze leeftijd de kat volledig gesocialiseerd is en klaar om een nieuw gezin te ontmoeten. Over het algemeen kost een Bombay zo’n 1000 euro, wat nogal wat is. Dit heeft te maken met het feit dat deze kat vrij zeldzaam is. Goed om te weten voordat je deze kat in huis haalt dus. Het is overigens altijd erg belangrijk om van te voren goed uit te zoeken of je wel echt genoeg tijd en geld hebt voor deze kat. De kat mag nooit de dupe zijn van jouw drukke bestaan.

 

Heb jij dit lieve ras in huis?

Omdat deze soort vrij zeldzaam is, horen we graag al jouw ervaringen met deze prachtige, unieke kat! Heb je een Bombay weten te bemachtigen? Wat zijn je ervaringen met je kat? Heeft hij opmerkelijke gewoontes of andere dingen die niet heel normaal, maar wel erg leuk om te delen zijn? Laat het ons weten in het commentaar hieronder.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 27 Average: 4.9]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

2 reacties

 1. Een bombay is actief maar heel lief. Houd erg van spelen en aandacht. Kan lekker bij je liggen als ze dat wilt. Ze praat veel en wil inderdaad niet graag alleen worden gelaten. Het is een mooi en een lief ras.

 2. Wij hebben ook een hele lieve Bombay kater, mazzel genaamd, omdat hij was gedumpt in een sloot in the middle of nowwhere.
  Hij voldoet aan alle kenmerken van n bombay, dus ik ga er vanuit dat hij er eentje is.
  Hij heeft zo’n grappig loopje, knuffelt heel graag, kletst wanneer hij iets wil en is erg graag bij je.
  Tis een stevige jongen van 7,5 kilo , maar was ok vlgs de dierenarts.
  Hij heeft sinds vorig jaar wel speciaal voer omdat hij last van blaasgruis had.
  Maar hij is erg happy bij ons en wij zijn happy met hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *