Het gedrag van jouw kat – een algemene introductie

Gedrag & Verzorging » Het gedrag van jouw kat – een algemene introductie
twee katten zittend in de zon

Wanneer je veel inzicht hebt in het gedrag van jouw kat geeft je kat veel meer plezier. Zo kan kennis over het gedrag van je kat enorm helpen bij de opvoeding en verzorging. Dit is vooral het geval als je als baasje veel beter weet hoe je kat op bepaalde dingen reageert. Katten zijn erg gevoelige dieren en reageren erg intuïtief. Wanneer je als baasje op een goede en liefdevolle manier met je kat omgaat kun je ook verwachten dat dit andersom het geval zal zijn. Wil jij ook meer inzicht in het gedrag van jouw kat? Lees dan vooral verder!

 

Intelligentie: katten zijn minstens zo intelligent als honden

Over het algemeen worden katten als minder intelligent dan honden gezien. Dit kan komen omdat katten niet getraind kunnen worden om commando’s op te volgen. Daarnaast is het erg lastig om een kat bepaalde kunstjes aan te leren. Maar is een kat hierdoor minder intelligent? Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Een kat is op andere gebieden bijvoorbeeld veel slimmer dan een hond. Zo heeft een kat betere overlevingstechnieken en kan een kat zich beter aanpassen aan zijn omgeving. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat katten dermate intelligent zijn dat ze het nut van onnodige kunstjes niet inzien en zich liever op deze overlevingstechnieken focussen.

Vanaf jongs af aan laten katten roofdier gedrag zien. Een soortgelijke situatie die zich in het wild voordoet, vind ook plaats gewoon bij jou in de woonkamer. In het wild wordt de prooi door de moederpoes naar de kittens gebracht en in de huiselijke situatie wordt het vlees naar de ‘kraamkamer’ gebracht. In deze fase begint de kitten zich te ontwikkelen tot een jager. Ze oefenen door met elkaar te stoeien, ze leren dingen vastgrijpen en ze oefenen nep aanvallen op andere kittens. De moederkat speelt hier ook een belangrijke rol in. Door met de staart heen en weer te zwaaien daagt de kat haar kittens uit om deze aan te vallen en vast te grijpen. Dit is onderdeel van de opvoeding.

Wanneer de katten volwassen zijn jagen zij het liefst in hun eigen territorium. Dit verschilt wel per kat; de een loopt een stuk weg van huis om daar te jagen terwijl de ander juist in de buurt blijft. Voor dit jagen beschikt een kat over erg goede eigenschappen. Enkele van deze eigenschappen zijn dat:

  • Katten zeer efficiënt zijn;
  • Katten een erg goed gehoor hebben;
  • Katten goede ogen hebben, ook in het donker;
  • Katten enorm veel geduld hebben.

Wanneer ze eenmaal hun prooi te pakken hebben maakt een hongerige kat zijn prooi meteen dood. Een kat die al goed gevoed is speelt nog even met zijn prooi. Door dit te doen kan de kat zijn vangtechnieken verbeteren. Katten zijn van nature dus echte jagers. Ondanks eeuwenlange domesticatie grijpen vrijwel al de katten de mogelijkheid om te jagen als ze die krijgen. Wanneer jouw kat vrijwel nooit buiten komt krijgt je kat deze mogelijkheid niet. Het is belangrijk dat je je kat hiervoor compenseert met voldoende speelgoed die de kat stimuleert om te jagen, grijpen en vecht spelletjes te doen. Wanneer je voldoende actieve speeltjes in huis haalt wordt je kat niet te dik en heeft je kat ook een grotere kans om te overleven als hij ooit verdwaalt.

Gedragspatronen van katten

Communicatie bij katten

Een van de dingen waaraan verschillende katten elkaar herkennen is de geur die ze met zich meedragen. Wanneer twee katten die goed met elkaar kunnen opschieten elkaar tegenkomen begroeten ze elkaar door met de voorhoofden tegen elkaar aan te komen, elkaars neuzen aan te raken, hun lichamen tegen elkaar te wrijven of aan elkaars genitaliën te ruiken. Op deze manier kunnen ze goed aan elkaar ruiken wat een belangrijk onderdeel is bij de communicatie tussen verschillende katten.

Een strakke gefocuste blik met oren en snorharen naar voren wijst erop dat een kat erg alert is. Wanneer een kat nerveus is blijkt hoe belangrijk de geur is voor een kat. Hij opent namelijk zijn neusgaten om zo beter te kunnen bepalen of de geur hem bekend voorkomt. Wanneer het een vijandige geur is en een kat met een andere kat wil gaan vechten gaat de staart stijf in de lucht. Wanneer blijkt dat de kat een vriendje van hem voor zich heeft gaat de staart ook meteen weer naar beneden. Tijdens een gevecht beweegt de staart erg veel heen en weer. Als de kat zich bedreigt voelt trekt hij ook zijn kin in en loopt hij zijwaarts naar de bedreiger.

Om zichzelf groter te maken gaan de haren rechtop staan. Door dit te doen ziet de kat er wat meer intimiderend uit in een poging om de dreiging weg te laten gaan. Wanneer een kat gaat vechten bereid deze zich hier helemaal op voor. Hierbij is het aan de lichaamstaal erg goed te zien dat de kat nerveus is. Wanneer je dit een keer meemaakt is het niet verstandig om de kat aan te raken! Wanneer je dit wel doet zal de kat erg geschrokken reageren. Hierbij komt een kat in een soort shocktoestand terecht waarbij deze helemaal in elkaar gedoken zit. Hierbij heeft de kat een ingetrokken kin, vrij grote ogen en staan de oren helemaal naar de zijkant. Wanneer een kat zich in deze situatie bevindt moet deze hier uit worden gepraat of met rust worden gelaten tot de kat zelf kan herstellen.

Katten staan er bekend om dat ze spinnen. Hoe vaak een kat spint verschilt hierbij van kat tot kat. Over het algemeen spint een kat met enige regelmaat. Dit doet een kat om te laten zien dat hij blij is. Wanneer jouw kat aan het spinnen is, is dit dus een goed teken! Wanneer een kitten nog heel jong is kunnen ze al spinnen. Dit doen ze dan nog niet als reactie op het gedrag van de eigenaar. Dat komt pas wanneer een kitten ongeveer zes weken is.

Naast spinnen maken katten nog andere geluiden. Hierbij is grofweg onderscheidt te maken tussen drie verschillende geluiden:

  1. Mompelgeluiden: deze worden gemaakt wanneer de mond gesloten is
  2. Variatie van de “miauw”
  3. Het geluid waarmee de moeder de kitten bijvoorbeeld leert eten.

Aangezien katten niet zoals mensen woorden hebben om te kunnen communiceren, hebben de verschillende geluiden een andere betekenis. Na verloop van tijd zal dit beter begrepen worden door de eigenaar. Als eigenaar hoef je je dus zorgen te maken dat je bepaalde geluiden nog niet helemaal begrijpt, dat komt vanzelf!

kitten liggend op schoot

Wassen, wassen, wassen: katten zijn schone dieren

Katten zijn schone dieren die zich erg vaak wassen. Binnen een familie wassen de katten elkaar waarbij de moederpoes het langste bezig met het wassen van haar kittens. Naast het wassen van andere katten proberen veel huiskatten ook om hun baasje te wassen. Wanneer je een kat in huis hebt zal je dit waarschijnlijk wel herkennen aan het feit dat je kat je weleens aflikt. Toch houden katten niet echt van de geur van mensen. Wanneer katten door mensen worden aangeraakt wassen ze zichzelf vaak zorgvuldig. Waarschijnlijk wordt dit gedaan om de mensengeur uit de vacht vandaan te halen.

Waar wij mensen de borstel en de kam gebruiken om onze haren te doen gebruikt de kat zijn poten en tong die bedekt zijn met papillen. Een kat gebruikt dit als een soort borstel waarmee deze vacht goed schoon kan houden. De poten zijn een soort aanvulling op de tong aangezien deze alles schoonmaken wat buiten het bereik van de tong is. Naast de tong en de pootjes gebruiken katten hun tanden om klitten weg te halen en wordt vuil tussen de klauwen ook weggebeten.

Doordat katten zichzelf wassen krijgen ze een schonere en gezondere huid maar het wassen heeft nog een functie. Zonlicht zorgt namelijk voor vitamine D en door zichzelf te wassen wordt deze vitamine beter in de huid opgenomen.

 

Slaapgedrag bij katten

Katten staan er bekend omdat ze erg veel slapen. Katten kunnen dan ook op elk moment van de dag slapen waarbij de positie waarin ze liggen vrijwel niet uitmaakt. Je moet dan ook niet raar opkijken als je jouw kat ziet liggen slapen in een op het oog ongemakkelijke positie. Een kat heeft twee soorten slaap:

  • Een lichte slaap
  • Een diepe slaap

In de lichte slaap van een kat blijft de bloeddruk normaal en blijven de spieren gespannen. Zoals de naam als zegt slaapt een kat in deze slaap erg licht. De kat blijft in deze slaap erg alert en kan zo zijn weg weer vervolgen. Wanneer een kat in een diepe slaap zit (remslaap) zakt de bloeddruk, stijgt de lichaamstemperatuur en ontspannen de spieren helemaal. In deze diepe slaap komt een kat echt tot rust en laat deze zijn actieve houding helemaal los.

Deze slaap is het belangrijkst voor het welzijn van een kat. Ongeveer een derde deel van de totale slaap van een kat bestaat uit een diepe slaap. Een kat zit meestal tussen de zes en tien minuten in een diepe slaap waarna de kat weer in een lichte slaap valt. Een overeenkomst bij zowel de lichte als de diepe slaap is dat het gehoor van de kat erg alert blijft waardoor de kat bij geluid vrijwel gelijk kan ontwaken.

In de kittenfase slaapt een kat vrijwel de hele dag door. Dit slapen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kat. Vooral de eerste week slapen ze vrijwel de hele tijd. In de drie weken die volgen blijft een kitten langzaamaan steeds wat langer wakker. Wanneer een kat in een diepe slaap zit kan deze ook dromen. Tijdens deze dromen kan een kat gaan spinnen, grommen en zijn spieren samentrekken. Tijdens het dromen spelen gebeurtenissen die de kat heeft meegemaakt zich nog een keer af. Er is een kans dat dromen ervoor zorgen dat informatie beter in het langetermijngeheugen van de kat wordt opgeslagen.

 

Slaappatronen

Aan een aantal patronen is te herkennen of een kat gaat slapen en in welke slaap de kat zit. Wanneer een kat een beetje slaperig is kan deze in een lichte slaap vallen terwijl hij ontspannen blijft zitten. Hierbij heeft de kat de kop nog omhoog en zitten de voorpoten onder het lichaam. Vaak blijft een kat 10 tot 30 minuten in deze slaap waarbij de kat bij een zwak geluid al meteen ontwaakt.

Wanneer dit niet gebeurt komt de kat in de diepe slaap terecht en is deze een stuk meer ontspannen. Wanneer een kat in de diepe slaap zit, zit hij meestal in een krul op zijn zij. Je kunt erg goed aan een kat herkennen of deze in zijn diepe slaap zit of niet. In een diepe slaap zijn er namelijk vrij snelle oogbewegingen bij de kat zichtbaar. Daarnaast zijn de snorharen en voorpoten van de kat wat onrustig en kunnen de oren of staart trillen. Na zes tot tien minuten diepe slaap wordt de lichte slaap hervat.

kitten aan het slapen

Afbakenen van het territorium

Katten houden er erg van om bezittingen en plekjes met geuren te markeren. Ze kunnen dit doen door te plassen of aan de hand van geurklieren. Een kat heeft geurklieren aan beide kanten van de kop. Deze geurklieren bevinden zich boven de kop en in de wangen. Door met de kop ergens tegenaan te wrijven wordt datgene gemarkeerd. Katten vinden het erg fijn om met de geurklieren tegen hun baasje en voorwerpen aan te wrijven.

Op deze manier laat een kat een vertrouwde geur achter wat de kat erg veel plezier geeft. Het markeren van het territorium gebeurt net iets anders.  In de meeste gevallen wordt dit gedaan door met urine te sproeien. Vaak zijn het de katers die hun territorium afbakenen door te plassen. Door op bepaalde plekken te plassen maken ze hun grenzen duidelijk. Het doel van de geurklieren is dus om een voorwerp eigen te maken terwijl het doel van plassen is om de grenzen van het territorium af te bakenen.

 

Wat voor gedrag vertoont jouw kater of poes?

Als baasje is het erg belangrijk om inzicht te krijgen in het gedrag van je kat. In sommige periodes kan een kat zich anders gedragen dan normaal. Wanneer een poes in de oestrus zit kan deze bijvoorbeeld meer en harder miauwen. Wanneer jij als baasje snapt waar dit gedrag vandaan komt is de verzorging van je kat een stuk makkelijker. Naast de oestrus kan een kat zich om meerdere redenen anders dan normaal gedragen. Heb jij thuis ook een kat en nog meer tips en tricks over het gedrag van een kat? Laat het weten door een reactie op dit artikel achter te laten!

 

Bron

The Cat Encyclopedia – The Definitive Visual Guide

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 7 Average: 4.7]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *