Hoe verloopt een kattengevecht?

Gedrag & Verzorging » Hoe verloopt een kattengevecht?
2 katten vechten buiten

Je zult het ongetwijfeld wel eens gezien of gehoord hebben: een gevecht tussen twee katers. Van verre afstand kun je dit gevecht horen. Je kunt een gevecht tussen twee katers aan een aantal zaken herkennen. Wanneer twee katers met elkaar gaan vechten gaan ze tegenover elkaar staan, blazen ze hun wangen op en maken ze blazende geluiden. Hoe verloopt een kattengevecht tussen twee katten precies? Je leest het in dit artikel!

 

Hoe herken je een gevecht tussen twee katers?

Je kunt zoals gezegd een gevecht tussen twee katers aan een aantal zaken herkennen. Wanneer twee katers met elkaar gaan vechten gaan ze tegenover elkaar staan, blazen ze hun wangen op en maken ze blazende geluiden. Ze maken zichzelf zo groot mogelijk om er zo groot en sterk als mogelijk uit te zien. Ze omcirkelen elkaar met stijve poten waarna ze op een gegeven moment elkaar bespringen. Hierbij bijten ze hard in elkaars keel en vormen ze een soort rollende bal tijdens het gevecht. Naast bijten wordt er ook veel met de achterpoten gekrabd waardoor er ook veel haar wordt verloren. Bij het loslaten is er een mogelijkheid voor de zwakkere kat om weg te rennen. Hierbij geeft de dominante kater vaak nog een laatste diepe beet in de staartwortel of testikels van de zwakkere kater.

Wanneer de katers elkaar op een later moment nog eens tegenkomen is vaak goed te zien welke kater het eerdere gevecht heeft gewonnen. De kater die het eerdere gevecht gewonnen heeft pakt vaak de andere kater in de nek en beklimt deze kort. Vervolgens laat hij hem vrij waarna deze verliezende kater met stijve staart en poten wegloopt. Een verslagen kater probeert dit meestal te voorkomen door in elkaar te kruipen en zijn nekvel bloot te stellen. Katers vechten vrijwel nooit met poezen. Andersom kan dit wel het geval zijn. Dit komt vooral voor wanneer een poes haar kittens wil beschermen.

 

Het verloop van het kattengevecht

Een gevecht tussen twee katten verloopt vaak op dezelfde manier. Dit is in de volgende stappen omschreven:

  1. De katten beginnen elkaar te onderzoeken. Ze letten hierbij op de geur en lichaamshouding van de ander;
  2. Eén kat kan het voortouw nemen door de ander nog beter te onderzoeken. Wanneer dit gebeurt gaat de minder zelfverzekerde kat in de verdediging;
  3. Wanneer de dominante kat dichtbij komt gaat de onzekere kat vaak wat naar achter. Hierbij kan de kat een poot omhoog doen om een eventuele aanval te verdedigen;
  4. Wanneer de onzekere kat besluit om niet weg te gaan begint het gevecht echt. De katten beginnen beide te grommen en hun opgezette staart beweegt in de lucht;
  5. De dominante kat begint zijwaarts op de onzekere kat af te lopen. De verdedigende kat laat zijn ogen zakken en blaast hard;
  6. De aanval wordt door de dominante kat ingezet. De verdedigende kat wordt aangevallen en gaat vervolgens op zijn rug liggen met zijn poten in de lucht en met de klauwen uit. Op deze manier wordt geprobeerd om de aanvaller tegen te gaan. De katten doen er alles aan om de ander zoveel mogelijk pijn te doen en bijten en krabben elkaar hard. Het gevecht is afgelopen wanneer de zwakste kat zich losmaakt en wegloopt van het gevecht.

Over het algemeen verloopt een gevecht in de kattenwereld dus op deze manier. Het kan er soms hard aan toe gaan en een kat kan echt flinke verwondingen overhouden aan een gevecht. Als jouw kat een gevecht heeft meegemaakt is het dan ook verstandig om direct de verwondingen te bekijken en te behandelen.

Doordat het gevecht van een kat vaak op dezelfde manier verloopt is het makkelijker in te grijpen. Je kunt vaak al zien of er agressie aan te pas komt, dit is heel duidelijk aan de manier waarop twee katten tegenover elkaar staan. Merk je dat jouw kat agressief doet naar een andere kat en dat hij klaar is om te vechten? Dan kun je ingrijpen en dat is vaak ook verstandig om te doen.

2 brits korthaar katten vechten

Hoe voorkom je dat katten onnodig vechten?

Het kan voorkomen dat bepaalde katten van nature enorm agressief zijn. Als dit bij jouw kat het geval is dan kun je hem dit deels afleren. Dit kan op de volgende manieren:

  • Verbeter het territorium
  • Zorg voor een elektronisch kattenluik
  • Beloon goed gedrag, straf slecht gedrag
  • Schakel hulp in

Een van de meest effectieve manieren om agressie bij een kat te beperken is door het territorium te verbeteren. Dit doe je door voor genoeg speeltjes te zorgen, zodat hij daar zijn energie kwijt kan. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een elektronisch kattenluik. Het komt namelijk voor dat vreemde katten een huis binnenkomen. Het huis is het territorium van jouw kat. Als hier andere katten binnenkomen ontstaat er agressie en voelt jouw kat zich niet meer rustig in zijn eigen huis. Door een elektronisch kattenluik aan te schaffen houd je die andere katten buiten de deur.

Een goede manier om agressie af te leren en gevechten te voorkomen is door goed gedrag te belonen en slecht gedrag af te straffen. Merk je dat jouw kat agressief gedrag vertoond? Onderbreek dan zijn gedrag en straf hem. Dit kan op verschillende manieren. Het doel is om duidelijk te maken dat misplaatste agressie niet acceptabel is. Na verloop van tijd zul je merken dat jouw kat steeds minder agressief wordt. Je kunt hem dan belonen met speciaal voer of een nieuw speeltje.

Het voorkomen van gevechten bij katten is belangrijk. Soms is het lastig om het agressieve gedrag van een kat zelf af te leren. Is dit het geval bij jouw kat? Dan is het tijd om een expert in te schakelen. Er zijn speciale experts die alles afweten van het gedrag van katten. Zij kunnen jou kat trainen, zodat deze alleen agressief wordt als het echt nodig is.

 

Waarom vechten katten op deze manier?

Een gevecht bestaat altijd uit de dominante partij en de onderdanige partij. Dit fenomeen komt overal voor in de dierenwereld. Vooral bij andere dieren, zoals gorilla’s, is dit erg merkbaar. De alfa variant onder de gorilla’s is groot, gespierd en heeft een opvallend postuur. Dit is precies wat katten ook nabootsen als ze een gevecht aangaan. De manier van dominantie tonen zoals gorilla’s dat doen komt overal voor, maar vaak op een iets andere manier.

Wat doen mensen als ze ruzie hebben en op het punt staan om een gevecht aan te gaan? Hun gezichtsuitdrukking verandert, de borst komt naar voren en de schouders gaan naar achter. Dit is ook wat er bij katten gebeurt. Door een open en groot postuur aan te nemen straal je dominantie uit. Nu denk je misschien, wat is het nut hiervan? Het aannemen van een dominant postuur werkt op twee manieren:

  • Het laat zien dat je niet bang bent
  • Het geeft zelfvertrouwen

Als een kat een dominant postuur aanneemt tijdens een gevecht laat dat zien dat hij niet bang is voor de ander. Hij neemt ruimte in beslag, wat erop duidt dat hij zeker is van zijn zaak. Hij maakt zich zo groot mogelijk om sterker te lijken dan zijn tegenstander. Hierdoor kan de andere kat zich wat onzekerder gaan voelen. Zeker zijn van zichzelf is een belangrijke eigenschap als het aankomt op het winnen van een gevecht voor een kat. Hoe onzekerder de andere kat is, hoe groter de kans is dat die kat verliest. Een onzeker gevoel zorgt voor onzekere acties. Doordat een kat een dominant postuur aanneemt doet hij een poging om de andere kat onzeker te maken.

De tweede reden waarom het aannemen van een dominant postuur effectief is, is dat dit ervoor zorgt dat de kat die dat postuur aanneemt zichzelf ook beter gaat voelen. Hiermee slaat hij als het ware twee vliegen in één klap: hij voelt zich sterker en zekerder en hij maakt zijn tegenstander onzekerder. Het beter voelen komt doordat het postuur van een kat direct invloed heeft op zijn mentale staat. Er zijn enorm veel onderzoeken gedaan naar dit fenomeen bij andere dieren en ook bij mensen.

Bij mensen is het zo dat als ze een dominant postuur aannemen hun testosteronniveau aanzienlijk wordt verhoogd, hierdoor voelen ze zich sterker en zekerder. Dit effect werkt ook ongeveer hetzelfde bij katten. Als ze zich voor een gevecht dominant opstellen zullen zij zich zekerder voelen, waardoor de kans op het winnen van een gevecht groter wordt.In de dierenwereld is het tonen van dominantie en lichaamstaal nog belangrijker dan bij mensen. De kat in het gevecht dat zich iets minder dominant opstelt dan de andere kat is bijna zeker van zijn verlies en is beter af als hij vlucht.

twee kittens aan het vechten

Verschillende soorten gevechten

Als het gaat om gevechten bij katten, dan kunnen er verschillende gevechten zijn, namelijk:

  • Speelse gevechten
  • Gevechten om het territorium te beschermen
  • Ruzies

Speelse gevechten zijn gevechten waarbij het doel niet zo zeer is om de tegenstander te verwonden, maar meer om de andere kat te leren kennen. Vaak gaan deze gevechten gepaard met veel geluid, maar komen er geen echte verwondingen bij kijken. Het is gezond voor katten om op deze manier te vechten.

De andere twee soorten gevechten zijn gevechten waar agressie bij komt kijken. Bij deze gevechten kunnen wel serieuze verwondingen worden gemaakt. Deze gevechten ontstaan vaak door ruzies, of doordat een kat in het territorium van een andere kat komt. Daarnaast heeft het ook te maken met het beschermen van een nest kittens. Dit zijn de voornaamste redenen voor agressieve gevechten onder katten.

De agressieve gevechten gaan vaak gepaard met enorm veel lawaai, dit heb je vast wel eens gehoord. Het doel van deze gevechten is om als winnaar uit het gevecht te komen, waardoor de andere verliezende kat weggaat en de ruzie is gewonnen, of het territorium is beschermd.

 

Wat te doen als jouw kat een gevecht heeft gehad?

Als jouw kat een gevecht heeft gehad dan kunnen de verwondingen ernstig zijn. Tijdens een gevecht bijten katten en gebruiken ze hun nagels om flinke verwondingen aan te brengen. Deze verwondingen kunnen soms zelfs fataal zijn! Als jouw kat een gevecht heeft gehad moet je meteen het hele lichaam checken. Kijk of er bloedingen zijn, kijk of er verwondingen zijn. Loopt je kat anders? Merk je iets aan zijn uiterlijk? Het is echt belangrijk dat de verwondingen zo snel mogelijk in kaart worden gebracht en behandeld worden. Hoe eerder dit gebeurt, hoe eerder jouw kat herstelt van deze verwondingen.

Het kan zijn dat jouw kat na een aantal gevechten wat terughoudender wordt. Het is dan belangrijk om hem weer op zijn gemak te laten voelen. Zorg ervoor dat hij thuis een fijne plek heeft om tot rust te komen. Laat hem herstellen en speel met hem. Hierdoor zal hij zich snel weer fijner voelen.

 

Weet jij nu hoe een kattengevecht verloopt?

Een kattengevecht kan om verschillende redenen plaatsvinden, maar vaak verloopt het gevecht wel hetzelfde. Wat er voorafgaat aan het gevecht en de aanval bepaald vaak grotendeels al wie de winnaar van het gevecht zal zijn. Dominantie tonen is een van de belangrijkste manieren die een kat kan gebruiken om zijn tegenstander te imponeren en om zichzelf sterker te voelen, waardoor het gevecht makkelijker gewonnen kan worden. Heb jij al eens een kattengevecht meegemaakt? Dan zijn wij benieuwd naar jouw ervaringen hiermee! Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 9 Average: 4.1]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *