De Tonkinees: een trouwe gezelschapskat

Kattenrassen » De Tonkinees: een trouwe gezelschapskat
Kattenras de Tonkinees

De Tonkinees, een kat die bekend staat om haar leuke persoonlijkheid en haar trouwe gezelschap. Deze hybride van de Burmees en de Siamees is erg speels, intelligent en heeft veel liefde te geven. Wil je meer weten over dit bijzondere ras? Lees dan vooral verder, in dit artikel kun je er namelijk alles over lezen.

 

De afkomst

De Tonkinees is in de jaren 30 in Noord-Amerika ontstaan door het kruisen van de Burmees en de Siamees. Dit ras werd destijds de “gouden Siamees” genoemd. Populair was de gouden Siamees niet bepaald. De Siamees was in die tijd veel ronder en steviger dan nu, en de Burmees juist minder rond dan nu het geval is. Dit zorgde voor een erg gespierde en compacte kat, dit paste niet goed in het ideaalbeeld van een kat in die tijd.

Pas vanaf de jaren 60 werd de kat meer gewaardeerd. Ondertussen is naam gouden Siamees veranderd in “Tonkanees” om de kat van de Siamees te onderscheiden. Deze naam is later in 1971 weer veranderd in de huidige naam, de Tonkinees. Deze naam verwijst naar de baai van Tonkin in China, dit geeft de naam een exotische klank die door kattenliefhebbers op prijs werd gesteld. Alhoewel de kat naar deze baai in China vernoemd is, komt dit ras daar dus niet vandaan.

De Tonkinees werd het eerste ras dat in Canada was ontwikkeld en na erkenning van het ras door de Canada Cat Association (CCA) volgde in 1974 Cat Fanciers Federation (CFF) en in 1979 The International Cat Association (TICA) toen deze werd opgericht. In 1984 kreeg de Tonkinees de status voor het ras kampioenschap van de Cat Fanciers Association (CFA) en in 1990 werd deze status door alle grote verenigingen geaccepteerd.

 

Het karakter: de Tonkinees geeft veel liefde

De Tonkinees heeft veel liefde te geven en ligt graag bij je op schoot. De Tonkinees is ook een hele actieve kat, ze kunnen de hele dag spelen en verzinnen graag nieuwe spelletjes. Ze zijn niet schuw voor andere katten of huisdieren en al helemaal niet voor mensen. Ze spelen graag met anderen, of het nou met het favoriete speeltje en het baasje is of een potje tikkertje met andere katten of huisdieren, de Tonkinees houdt ervan.

Waar de Tonkinees niet van houdt is om alleen gelaten te worden. Het zijn hele actieve katten die graag mensen of dieren om zich heen hebben. Daarnaast houdt de Tonkinees ervan om te praten. In tegenstelling tot veel andere katten, die alleen geluid maken om zichzelf te kunnen horen, vormt de Tonkinees hele zinnen die gericht zijn tot iemand. Een slim baasje weet dan ook dat ze een reactie verwachten op dat wat ze te zeggen hebben. Krijgen ze die niet, dan zullen ze die reactie op een andere manier uitlokken.

De Tonkinees is dus een hele intelligente, actieve en speelse kat die veel liefde te geven heeft, maar ook veel aandacht nodig heeft.

Infographic Tonkinees

Het uiterlijk

De heldere blauwe ogen van de Siamees worden vaak gezien als hét kenmerk van de Tonkinees. En hoewel deze kleur ook vaak voorkomt, is dit niet de enige kleur die de ogen van de Tonkinees kunnen hebben. De ogen van de Tonkinees zijn amandelvormig en de kleur van de ogen hangt nauw samen met het patroon op de vacht. Een solide Tonkinees neigt meer naar de Burmees en heeft dus snel diepe goudkleurige ogen. Een Tonkinees met een Mink patroon neemt de diepblauwe ogen van de Siamees en de diep gouden ogen van de Burmees en krijgt dan aqua blauwe ogen. Een pointed Tonkinees neigt dan weer meer naar de Siamees en heeft dus ook vaak diepblauwe ogen. De bouw van de Tonkinees gespierd en compact. De oren staan recht overeind en laten goed zien dat de kat erg alert is.

 

De vacht

Het uiterlijk van de Tonkinees is een samenvoeging van de kenmerken van de Siamees en de kenmerken van de Burmees. De kortharige vacht is hier een goed voorbeeld van. De vacht van de Tonkinees heeft de herkenbare aftekeningen van de Siamees met een diepere gekleurde ondergrond die weer van de Burmees te herkennen is. Het contrast tussen de point aftekeningen en de rest van de vacht is bij de Tonkinees minder dan bij de Siamees. De definitieve vachtkleur is pas helemaal ontwikkeld na zestien maanden en deze kleur wordt naarmate de kat ouder wordt ook steeds donkerder. De kleuren van de Tonkinees zijn vergelijkbaar met de kleuren van de Burmees, alleen zijn ze bij de Tonkinees wat minder intens.

De kleuren die veel voorkomen bij de Tonkinees zijn seal, chocolate, kaneel, rood, blauw, lilac, fawn en cream. Ook de tortoiseshell variaties van deze kleuren komen veel voor.

De patronen op de vacht zitten tussen de pointed patronen van de Siamees en het solide patroon van de Burmees met variërende intensiteit. Dit zorgt voor de volgende patronen:

  • Pointed: hoog contrast tussen de kleuren, lijkt meer op de vacht van de Siamees.
  • Mink: middelmatig contrast tussen de kleuren, dit patroon is het meest geassocieerd met de Tonkinees.
  • Solid: laag contrast tussen de kleuren, lijkt het meest op de Burmees.

 

De opvoeding: socialiseren is belangrijk

Net als bij elke andere kat is het ook bij de Tonkinees belangrijk om deze als kitten te socialiseren. Socialisering van een kitten is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kat later niet bang is voor menselijk contact en contact met soortgenoten of andere huisdieren. Ook zorgt het ervoor dat de kat veel zelfverzekerder is en daarnaast ook goed naar het baasje luistert.

Het beste moment om een kitten te socialiseren is tussen de drie en negen weken na de geboorte. Je kunt de kitten op verschillende manieren socialiseren. Ten eerste is het belangrijk dat de kitten gewend raakt aan aanrakingen van jou maar ook van andere mensen, dit maakt de verzorging later makkelijker omdat de kat weet wat er gaat gebeuren en dat er niks is om bang voor te zijn. Het gedrag van de kat kan je sturen doormiddel van beloningen wanneer de kat bijvoorbeeld goed luistert.

Tonkinees kittens

De verzorging van een Tonkinees

De Tonkinees moet het liefst wekelijks verzorgd worden. Eén keer per week borstelen met een rubberen borstel is al voldoende om de verhaarde vacht weg te halen. De kat heeft een korte vacht waardoor hij zichzelf goed schoon kan houden, daarnaast is het geen probleem om de kat eens in de zoveel tijd een bad te geven.

De Tonkinees is van nature een allemans vriend en dus niet defensief wanneer de kat in aanraking komt met een andere kat of een ander dier. Dit maakt dat de kat gevaar kan lopen buitenshuis. De Tonkinees is daarom een echte binnen kat. Omdat het wel een hele actieve kat is, is het belangrijk dat hij genoeg aandacht krijgt doormiddel van affectie en het spelen van spelletjes. De Tonkinees is ook een echte schootkat, als je ergens zit klimt hij graag bij je op schoot om geaaid te worden.

 

De voeding

Het is natuurlijk belangrijk dat je kat de juiste, passende voeding krijgt. Net zoals bij vele andere katten loopt de Tonkinees ook risico op obesitas. Een goed uitgebalanceerd dieet is daarom heel belangrijk. Vanwege bepaalde ziektes die veel voorkomen bij de Tonkinees zijn er soorten voeding die deze aandoeningen voorkomen of beheersen. Om zeker te zijn dat je kat de juiste voeding krijgt is het verstandig om je dierenarts hiernaar te vragen. De dierenarts kan dan een aanbeveling doen voor een dieet dat perfect past bij jou kat.

 

Veel voorkomende ziektes

Zoals bij veel andere katten zijn er bij de Tonkinees ook een aantal ziektes en aandoeningen die bij dit ras veel voorkomen. Deze ziektes en aandoeningen zijn:

  • Neonatale iso-erytrolyse
  • Polycystische nierziekte (PKD)
  • Hypokaliaemische myopathie
  • Urolithiase
  • Diabetes mellitus

 

  • Neonatale iso-erytrolyse is een aandoening waarbij het afweersysteem de rode bloedcellen in het bloed vernietigen. De aandoening komt voor als de moeder bloedgroep B heeft en de kater bloedgroep A of AB. Door deze aandoening ontstaat er extreme bloedarmoede en zuurstoftekort bij de kitten waardoor deze uiteindelijk zal sterven. Wanneer de rode bloedcellen worden afgebroken komt er een gele stof vrij waardoor het oogwit en de huid geel kleuren. Dit is dan ook een duidelijk aanwijzing dat de kitten last heeft van Neonatale iso-erytrolyse. De behandeling van neonatale iso-erytrolyse komt meestal te laat. Soms werkt een bloedtransfusie maar meestal zal de kitten sterven aan de aandoening. Wel kan de aandoening voorkomen worden door een moeder met bloedgroep B niet door een kater met bloedgroep A of AB te laten dekken.
  •  Polycystische nierziekte, ook wel PKD genoemd, is een aandoening waarbij er kleine vochtzakjes (cystes) ontstaan. De cystes worden in de loop der tijd steeds groter en vermenigvuldigen zich tot de nieren uiteindelijk falen. PKD is over het algemeen als aanwezig vanaf de geboorte en kan niet genezen worden. Wel kan er van alles worden gedaan om de ziekte te beheersen zodat de cystes zich niet vermenigvuldigen en groter worden. De symptomen van PKD zijn: veel dorst, veel urineverlies, misselijkheid, braken, minder eetlust, gewichtsverlies, moeheid, bloed in urine en een hoge bloeddruk.
  • Hypokaliaemische myopathie is een genetische aandoening waarbij er een defect is in een eiwit van de nieren waardoor er te veel kalium wordt uitgescheden in de urine. Het tekort aan kalium zorgt ervoor dat de spieren verzwakken. De symptomen van hypokaliaemische myopathie zijn een hangende kop, sloomheid en het niet kunnen inspannen. De symptomen komen met name voor in periodes van stress en dus niet altijd. De diagnose hypokaliaemische myopathie wordt gesteld door een dierenarts nadat hij uitgebreid bloedonderzoek heeft gedaan en dus vast kan worden gesteld dat er sprake is van hypokaliaemische myopathie. De aandoening kan niet worden genezen maar wel worden beheerst doormiddel van voeding waar meer kalium in zit.
  • Urolithiase is een aandoening waarbij er gruis of stenen worden gevormd in de urinewegen. Dit gruis irriteert de blaaswand waardoor een blaasontsteking kan ontstaan. De symptomen van urolithiase zijn bloed in de urine, niet kunnen plassen, persen op de urine en pijn bij het plassen. Wanneer urolithiase onbehandeld blijft kan de plasbuis verstopt raken waardoor de baas vol raakt met gifstoffen waardoor nierfalen op kan treden. De dierenarts kan ontdekken of de kat lijdt aan urolithiase doormiddel van een röntgenfoto. Als er gruis of stenen ontdekt worden kan er besloten worden of deze operationeel moeten worden verwijderd of dat de kat speciale voeding krijgt die ervoor zorgt dat het gruis op lost.
  •  Diabetes mellitus, oftewel suikerziekte, is een aandoening waarbij er een tekort is aan insuline waardoor de bloedsuikerspiegel niet meer in balans is. De meest voorkomende variant van suikerziekte bij katten is diabetes type 2, deze variant ontstaat doordat de kat te zwaar en weinig actief is. Symptomen van diabetes mellitus zijn veel eten, veel drinken, veel plassen en vermageren. Dus ondanks dat de kat veel eet en drinkt, wordt hij alleen maar magerder. Suikerziekte kan niet worden genezen, maar wel beheerst of zelfs voorkomen worden. Om diabetes type 2 te voorkomen is een uitgebalanceerd dieet en veel beweging erg belangrijk voor de kat. Wanneer de kat al lijdt aan suikerziekte is een intensieve behandeling, doormiddel koolhydraatarme voeding en insuline-injecties, mogelijk om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

tonkinees katten in een mandje

Hoe oud kan een Tonkinees worden?

De Tonkinees wordt gemiddeld tussen de 15 en 18 jaar oud. De Tonkinees is een erg actieve kat, dus zolang je ze niet te veel eten geeft en genoeg met ze speelt zullen ze geen overgewicht krijgen waardoor ze bijvoorbeeld suikerziekte krijgen. Wanneer een moederkat gedekt gaat worden is het eerst belangrijk om de te kijken naar de gezondheid van zowel de moeder als van de kater om erfelijke aandoeningen te voorkomen bij nieuwe kittens.

 

Wat moet je weten voor je een Tonkinees in huis neemt?

Wat is belangrijk om te weten voor je een Tonkinees in huis neemt? Ten eerste is de Tonkinees een hele actieve en alerte kat. Het is dan ook belangrijk dat de kat de juiste aandacht krijgt. Zorg er dus voor dat je veel met de kat speelt. Verder komt de Tonkinees graag bij je op schoot zitten om geaaid te worden. Qua verzorging is de Tonkinees een hele makkelijke kat, één keer per week borstelen en af en toe een bad zorgen ervoor dat de kat schoon verzorgt blijft.

 

Hoeveel kost een Tonkinees?

De prijs van de Tonkinees start vanaf €700,-. Verder zijn er ook andere factoren die de prijs beïnvloeden. Koop je kat bijvoorbeeld als huiskat of omdat je echt een liefhebber bent van het ras? Koop je de kat voor fokdoeleinden? Is het kitten van zulke goede kwaliteit dat het mee kan doen aan shows? Wat is de stamboom van het kitten? Deze dingen zijn allemaal bepalend voor de hoogte van de prijs van de kat.

tonkinees van dichtbij

Past de Tonkinees bij jou thuis?

Nu je wat meer weet over deze actieve en speels kat, kun je je afvragen of deze kat misschien bij jou thuis zou kunnen passen. Heb je bijvoorbeeld een groot en actief gezin? Dan voelt de Tonkinees zich vast helemaal thuis bij jou. Of is er juist vaak niemand thuis? Dan is dat misschien niet de juiste plek voor deze kat. Wat denk jij? Past deze kat goed bij jou thuis? Laat het ons weten in de reacties!

 

Hoe groot wordt de Tonkinees?

De Tonkinees is gemiddeld tussen de 20 en 25 centimeter hoog. Hun gewicht zit meestal tussen de 2,5 en 5,5 kilogram. Het zijn middelgrote katten van oosterse afkomst. Ze zijn gespierd en compact gebouwd. Deze katten zijn ontstaan uit een kruising van een Siamees en een Burmees en heeft ook van beiden wat karakteristieken overgehouden.

 

Kan de Tonkinees goed alleen zijn?

De Tonkinees is er totaal geen fan van om alleen te worden gelaten. Het zijn speelse en actieve katten die erg gesteld zijn op menselijk gezelschap. Ze zijn dan ook erg gehecht aan hun baasjes. Maar ook gezelschap in de vorm van andere katten stelt de Tonkinees op prijs. Daarom is het ook slim om een tweede kat aan te schaffen als maatje, zo zal hij zich niet zo snel eenzaam voelen als je hem alleen thuislaat.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *