Honden hebben bazen, katten hebben knechten.
In bovenstaande zin zit een grote waarheid. Honden kun je veel sneller iets aanleren en afleren dan katten. Honden zijn veelal slaafser dan katten en pleasers: ze willen hun baasje een plezier doen. Een kat gaat veel meer zijn eigen ( superieure?) gang.
Inhoudsopgave
Een kat heeft behoefte aan een veilige basis
Een periode waarin het een basisveiligheid voelt bij zijn moeder zal in het verdere leven veelal zorgen voor een meer relaxte kat dan een kat die veel te vroeg bij zijn moeder vandaan is gehaald. Een kitten waarvan de moeder is omgekomen en met de fles is grootgebracht, mist een bepaalde basis in zijn opvoeding en ook een stuk veiligheid en kattengedrag. Ook al is er soms ogenschijnlijk niets aan de hand. Bepaald gedrag kan ineens ontstaan en het is zaak om de oorzaak hiervan te achterhalen.
Daarbij komt nog de achtergrond van een jong poesje:
Een kitten die is opgegroeid bij mensen en kleine kinderen zal veel minder snel blazen of grommen naar een menselijk wezen dan een kitten die uit een nestje van een boerderijkat komt en niet of nauwelijks mensen heeft gezien. Deze laatste zal altijd wat schichtig gedrag blijven vertonen naar mensen toe en nooit zo vertrouwd met mensen raken als de kitten uit het eerste voorbeeld.
Mijn kat blaast, gromt of bromt (ineens?) veel
Bedenk ook dat een kat nu eenmaal niet kan praten zoals wij en dat blazen en grommen een manier van communiceren is voor een kat; niet alleen naar elkaar, maar ook naar ons.
Hieronder volgen een aantal situaties van een blazende of grommende kat in verschillende situaties.
Tegen bezoek of vreemde mensen
Wat kun je doen? Probeer een volgende keer als er bezoek komt of het bezoek de kat rustig kan benaderen en de kat een poezensnoepje wil geven. Als dit een paar keer gedaan wordt, gaat de kat wellicht bezoek combineren met iets lekkers en zal hij niet meer blazen of grommen. Als dit allemaal niet helpt, is het een optie dat het bezoek de kat helemaal negeert.
Tegen de hond
Naar een andere kat
In andere gevallen is er een gevecht gaande over aanwezige vrouwtjeskatten. Een oplossing hiervoor kan zijn om je kater(s) te laten castreren.
Als er een kat in huis bijkomt zal er ook sprake zijn van blazen en grommen naar de indringer. Hier geldt het recht van de sterkste en de strijd zal in bijna alle gevallen vanzelf ophouden en de katten kunnen goed met elkaar in 1 huis bivakkeren.
Een waarschuwingsgegrom is volstrekt normaal: dit kan vechten voorkomen.
Het aanbrengen van een luchtje wat rust geeft bij katten kan hiervoor een oplossing zijn.
Naar een nieuwe kitten
Als er een kitten in huis bijkomt, zal de al aanwezige kat zich even pijnlijk verrast tonen: waarschijnlijk gaat er veel aandacht naar dit kleine springertje en kan de al aanwezige kat zich verwaarloosd gaan voelen. Zaak is dit voor te zijn; Geef de nieuwkomer een eigen plekje om te eten en eigen speelgoed, het liefst ook een eigen kattenbak, zodat er wat dat betreft geen rivaliteit optreedt. Het nieuwe poesje zal zich waarschijnlijk niet bedreigd voelen door de grote kat, maar deze laatste zal wel even de pikorde duidelijk willen maken: blazen en grommen en tegen het kleintje en dit kun je dan ook eigenlijk niet tegenhouden. Zorg voor een rustig plekje voor de oudere kat zodat deze zich even kan onttrekken aan het gespring en gehuppel van het kleintje en waarschijnlijk komt het dan vanzelf wel goed.
In zijn of haar slaap
Ook katten kunnen dromen in hun slapen, logisch is dat ze dan ook geluidjes maken als ze slapen: Een blazende of grommende kat kan dus dromen.
Maak een slapende kat niet abrupt wakker: de kat zal dan, afhankelijk van de fase van de slaap waar hij in verkeert, erg kunnen schrikken en dan ook kunnen grommen of blazen.
Een kat die verwaarloosd is en rondzwerft, zal een veel minder ontspannende slaap hebben dan een kat die omringd is door liefde en veiligheid. Een asielkat kan het basisvertrouwen missen en daardoor veel schrikachtiger reageren dan een kind die opgegroeid is in een stabiele omgeving. Zo’n asielkat zal dan ook veel eerder grommen en blazen in zijn slaap.
Voor alle katten geldt: als er een reden is om hem wakker te maken, doe dat dan rustig, blaas even tegen zijn oor of iets dergelijks. Het beste is om een slapende kat met rust te laten: leer dit ook aan kinderen!
Tijdens het eten
Een kat die blaast of gromt tijdens het eten, voelt zich niet veilig. Dit kan komen door eerdere verwaarlozing, maar ook door een nieuwkomer in huis die zijn of haar eten opeet. Laat katten dan ook het liefst niet vlak naast elkaar eten, gun ze allemaal een veilig plekje. Ook kinderen die een kat niet met rust willen laten, kunnen zorgen voor een gevoel van onveiligheid van de kat met het daarbij behorende geblaas of gegrom. Als je een kat in huis neemt die uit het asiel komt, is die kat niet altijd zeker geweest van genoeg eten en in rust eten. Eenmaal in je huis zal het dan ook onrustig gedrag vertonen dat gepaard kan gaan met grommen of blazen. Zorg ervoor dat er altijd wat brokjes klaar staan. Zo leert de kat dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over zijn eten: een stukje basisveiligheid.
Er zijn geurtjes op de markt die zeggen ervoor te zorgen dat ze een rustgevende invloed hebben op katten.In sommige gevallen is dit zo. Maar in sommige gevallen wordt ook wel het tegenovergestelde bereikt en raakt een kat er van in de stress en kan juist gaan blazen of grommen als het zo’n luchtje ruikt. Laat je dan ook goed voorlichten door een dierenarts of in een goed bekendstaande dierenwinkel wat je het best kan gebruiken.
Tijdens het spelen
Een blazende of grommende kat tijdens het spelen kan pijn hebben gekregen door het spel. Hij kan een verkeerde sprong hebben gemaakt en pijnlijk terecht zijn gekomen of ergens achter blijven haken met zijn nageltjes. Een andere oorzaak zijn speeltjes met kattenkruid erin: Hierdoor kan een kat erg opgewonden raken en wellicht ook
Het grommen tijdens het spel heeft lang niet altijd een negatieve oorzaak. Ook het spelen met een speelgoedmuisje kan gegrom veroorzaken: het lijkt net een echte muis! Pak hem dan ook maar niet af als een kat er fanatiek mee bezig is. Het jachtinstinct steekt in dit geval de kop op!
Naar zijn baasje
Agressie van een kat is in bijna alle gevallen een vorm van verdediging. Een kat die rustig ligt te slapen, moet je niet wakker maken. Doe je dat toch, dan kan hij agressief reageren. Als jij dan terugslaat, zal hij daar weer agressief op reageren en dan zit je al snel in een neergaande spiraal.
Een kat die naar de dierenarts gaat en vervoerd wordt in een kattenmandje kan dit mandje herkennen en agressief worden als jij hem erin probeert te zetten.
Deze bovenstaande voorbeelden zijn een reactie van een kat op een beangstigende situatie.
Dan is er nog het grommen of blazen als een kat pijn heeft.
Een kat die pijn heeft wil met rust gelaten worden, net als wij dat willen!
Er zijn echter ook voor ons onverklaarbare redenen waarop een kat ineens naar zijn baasje kan gaan grommen of blazen. Soms is het gerag van een kat niet te verklaren en soms is het beter om dan maar de wijste te zijn en een, in onze ogen, om niets blazende kat gewoon maar even met rust te laten.
Bijt je kat, dan kun je beter dit artikel lezen.
Tenslotte
Er zijn dus veel situaties op te noemen waarin een kat kan gaan grommen of blazen. Een nog niet genoemde is ‘schrik’. De ene kat zal sneller schrikken dan een andere. Ook dit heeft te maken met basisveiligheid, maar ook het karakter van een kat speelt mee: niet alle katten zijn relaxed. Je hebt zenuwachtige katten die toch een goede start hebben gehad en relaxte katten met een nare start: Veel is ook karakter.
Gebruik je gezonde verstand bij het leven in 1 huis met een kat en bedenk: katten hebben knechten! Voeg je naar de wensen van de kat( wel in het normale) en je kat en jij zullen een wereldtijd met elkaar hebben! Juist de eigenzinnigheid van een kat spreekt veel mensen aan boven het veelal wat slaafse gedrag van een hond, hoe leuk ook.
Dit bericht heeft 4 reacties
Dat was een zeer nuttig artikel, nu vraag ik mij wel af, mijn kitten ( 3 maanden ) gromt wanneer ik hem een snoepje geef… Hij gromt en loopt dan ergens heen en eet hem snel op, we hebben alleen hem dus snap niet zo goed hoe dat kan, hij knuffelt veel zowat heel de dag als die de kans krijgt, hij heeft altijd brokjes staan en krijgt om de dag een bakje naar voer. Speeltjes genoeg en aan aandacht niets tekort, toch met een snoepje elke keer weer grommen.. wat moet ik hiermee, kan ik dat afleren? En de belangrijkste vraag wat veroorzaakt dit?
Groetjes
Ons poesje is gisteren aan haar gebit geholpen onder narcose gebits reiniging en haar oren helemaal schoon gemaakt flink ontstoken sinds we gisteren thuis kwamen lieden we haar met rust naar tijdje gingen we ff kijken naar haar en doen ineens tot nu toe flink grommen tegen baasje tanden laten zien en in door huil geluidjes weet me geen raad meer ze heeft naar behandeling injectie gehad tegen pijn en misselijkheid wat nu???
Mijn katten zijn net ca. 4 maanden uit elkaar geweest. Een is wezen logeren bij mijn zoon zodat ze wat af kon vallen. ze was ca 4 kilo te zwaar. Nu is ze weer thuis maar lijkt echt heel gestrest, gromt naar haar broertje en blaast. Wat kan ik het beste doen om ze weer als maatjes door het leven te laten gaan? Moet ik zoiets als felifriends ko en of is dit onzin? Hoor graag of mensen bruikbare tips hebben. Door thuiswerken ben ik gelukkig de komende maanden veel thuis.
Beste Ik heb juist een kat van 4 jaar overgenomen .eerst was angstig voor de nieuwe woning maar nu gromt en blaast zij zowel naar mij als naar mijn dochter en naar niets zij was wel uitgehongerd is mager wij kunnen haar wel eerst aaien maar daarna gromt en blaast zij.
Onze vraag is wat kan dit zijn en hoe kunnen wij ze helpen.