Welke soorten kattenvoer zijn er?

Gedrag & Verzorging » Welke soorten kattenvoer zijn er?
Kattenvoer

Kattenvoer is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en smaken. Van natvoer tot droogvoer en van kalkoen smaak tot zalm smaak. Je kunt goedkoop voer kopen in de supermarkt, maar je kunt ook naar een dierenspeciaalzaak of een dierenarts voor je voer. Je wilt natuurlijk dat jouw kattenvriendje de voeding krijgt die voor hem of haar het beste is. Maar wat moet je dan kiezen?

Welk kattenvoer jij aan jouw kat voorschotelt hangt af van een aantal dingen. Het is belangrijk dat je erop let wat je kat qua voedingsstoffen nodig heeft. Daarnaast bepaalt wat je kat lekker vindt natuurlijk ook grotendeels welk voer jij het beste in huis kunt halen. Ook is het belangrijk dat je kiest voor het voer waar jij je goed bij voelt. Als baasje wil je het beste voor je kat, dus op je gevoel afgaan is nooit verkeerd. Om je een handje te helpen vertellen we jou in dit artikel welke soorten voer er precies zijn en geven we tips over hoe je hoogwaardig voedsel kunt herkennen.

 

Droogvoer en natvoer

Als je voer voor je kat gaat kopen, kun je kiezen uit droogvoer en natvoer. Droogvoer is, zoals de naam al zegt, voer waar geen water aan is toegevoegd. Het is droge en compacte voeding. Omdat droogvoer compact is, hoeft je kat er minder van te eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Wel is het belangrijk dat katten die alleen droogvoer eten ook voldoende water drinken. Als je kat niet voldoende vocht binnen krijgt, kan hij uitdrogen en kunnen nier- en blaasstenen ontstaan.

Droogvoer wordt verkocht in de vorm van brokken en is langer houdbaar dan natvoer. Je kunt het dus gemakkelijk voor langere tijd opbergen. Daarnaast kan het ook de hele dag in de voederbak van de kat liggen zonder dat het bederft. Op deze manier kan je kat regelmatig eten, waardoor gezonde eetgewoonten worden gestimuleerd. Een ander voordeel van droogvoer is dat het minder stinkt dan natvoer en minder rommel maakt. Een nadeel van droogvoer is dat het minder lijkt op het natuurlijke dieet van een kat.

Katten in het wild eten vlees, zoals muisjes en vogels. Een brok lijkt daar vanzelfsprekend helemaal niet op. Ook bevatten brokken veel koolhydraten. Omdat koolhydraten voor darmirritatie kan zorgen is het belangrijk dat je kat hier niet te veel van binnen krijgt. Als je droogvoer gaat kopen is het belangrijk dat je op het etiket kijkt wat er allemaal in zit. Houdt hierbij rekening met de volgende dingen:

 • Kies voor een brok die veel dierlijke eiwitten bevat, dus liever geen plantaardige eiwitten of hydrolysaat.
 • Koolhydraten worden niet vermeld op het etiket. Je kunt dit zelf uitrekenen door de som: 100 – analytische bestanddelen. Ligt het getal dat je overhoudt rond de 25 of lager, dan heb je wat betreft koolhydraten te maken met een brok die goed is voor jouw kat.
 • Hoe specifieker de ingrediëntenlijst, hoe beter. Staan er veel ingrediënten op het etiket die je niet herkent, dan is dat vaak geen goed teken.

Natvoer bevat juist wel vocht en is daardoor erg geschikt om het hydratatie level van je kat aan te vullen. Katten vergeten namelijk wel eens om voldoende water te drinken. Net als droogvoer kan natvoer redelijk lang worden bewaard in een gesloten verpakking. Maar als je de verpakking eenmaal hebt geopend, dan kan het nog maar 2 a 3 uur in de voederbak liggen. Ook is de geur van natvoer vaak niet erg lekker en geeft het snel rommel. Voor katten is die geur daarentegen wel erg lekker.

Natvoer wordt verkocht in zakken of blikken en krijgt vaak namen van voedsel dat bekend is bij mensen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor ‘vis in gelei’ of ‘kip in saus’. Vaak zit er maar 4 of 5% van dat vlees daadwerkelijk in het product. Als je natvoer koopt is het daarom van groot belang dat je goed kijkt naar de ingrediënten die in het voer verwerkt zijn. In dit geval is het kwaliteit boven kwantiteit. Blikvoer van bijvoorbeeld de supermarkt bevat vaak slechte en goedkope ingrediënten, waar je kat sneller problemen door kan ervaren. Ook bij natvoer is het belangrijk dat je goed op het etiket kijkt. Als je goed natvoer wilt kopen kun je letten op de volgende dingen:

 • Goed voer bestaat voornamelijk uit vleesproducten
 • Let op de hoeveelheid ‘plantaardige bijproducten’ in de voeding. Katten hebben deze voedingsstoffen eigenlijk niet nodig
 • E-nummers kunnen het best vermeden worden
 • Het is belangrijk dat het voer voldoende dierlijke eiwitten en vetten bevat

Om een goed dieet voor je kat samen te stellen raden wij aan om droog- en natvoer af te wisselen. Afhankelijk van de voorkeur van je kat kun je bijvoorbeeld ’s ochtends droogvoer geven en ’s avonds natvoer. Ook kun je droogvoer en natvoer met elkaar mengen. Als je kat soms geen zin heeft in een van de twee, volg je kat dan in zijn behoeften. Hoeveel voer je kat precies nodig heeft, hangt natuurlijk af van zijn gewicht en leeftijd. Met een vrij eenvoudige formule kun je zelf berekenen hoeveel gram voer jouw kat nodig heeft per dag.

Nat kattenvoer

Kattenvoer van hoogwaardige kwaliteit

Als je hebt gekozen welk soort voer je aan je kat wilt geven, dan volgt de zoektocht naar voedsel van goede kwaliteit. Veel mensen kiezen voor de gemakkelijkste en goedkoopste optie door tijdens het bezoekje aan de supermarkt een zak kattenvoer mee te nemen. Ondanks dat deze keuze veel wordt gemaakt, is het niet per se de beste keuze. Dat betekent ook niet per definitie dat duur voer wel altijd van hoge kwaliteit is.

Onder andere marketingkosten spelen in dit geval meestal een grote rol. Vaak hangen mensen het label kwaliteit aan een hoge prijs. Een hoge prijs geven aan voer dat niet per se veel beter is, kan dus heel slim zijn. Bij het zoeken van het juiste voer voor jouw kat is het belangrijk dat je niet in deze marketing trucjes trapt.

Als voer bijvoorbeeld wordt aangeraden door een “expert” dan betekent dit niet dat het voer ook echt goed is. Geloof niet alles wat op verpakkingen of in reclames wordt geclaimd, maar doe je eigen research. Wij hebben alvast wat research gedaan naar kattenvoer van hoogwaardige kwaliteit. We zetten er een paar voor je op een rijtje:

 • Animonda Carny Adult – Dit natvoer bestaat voor 65% uit vlees. Ook staat op het etiket specifiek vermeld om welk soort vlees het gaat. Het voer bevat geen granen. Voor dit voer betaal je ongeveer €0,85 per maaltijd.
 • Power of Nature Fee’s Favorite – Dit droogvoer bevat 96% dierlijke eiwitten en maar 3% koolhydraten. Voor dit voer betaal je ongeveer €0,50 per maaltijd.
 • Orijen Fit en Trim – Ook deze brokken zitten vol dierlijke eiwitten. Vetten en koolhydraten zijn beperkt aanwezig. Voor dit voer betaal je ongeveer €0,95 per maaltijd.
 • Mac’s Cat Adult (blik) – Dit natvoer bestaat voor 71% uit vlees. Daarnaast is bij een aantal smaken taurine toegevoegd. Taurine is belangrijk voor de stofwisseling van een kat. De verschillende smaken bevatten 2-6% koolhydraten. Voor dit voer betaal je ongeveer €0,90 per maaltijd.

Vlees is nu eenmaal duurder dan granen. Dit betekent dat je voor kwalitatief voedsel voor je kat meer geld betaald. Als je kijkt naar de hoeveelheden voer die een kat moet eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, dan moet een kat veel meer eten van het voedsel dat weinig voedingsstoffen bevat. Van goedkoop voedsel moeten ze dus vaak meer eten dan van voedsel dat iets duurder is en wel veel voedingsstoffen bevat.

Met het duurdere voedsel kun je dus veel langer doen, wat erin resulteert dat je per maaltijd helemaal niet veel duurder uit bent. Ook kunnen katten sneller ziek worden als ze te veel granen en koolhydraten binnen krijgen. Dit kan weer zorgen voor extra medische kosten. Al met al is het dus verstandig om te kiezen voor kwalitatief hoogwaardig voedsel dat iets duurder is. Daarmee kan je kat een gezond en gelukkig leven leiden. Wil je meer informatie over de beste kattenbrokken voor jouw kat? Je leest het in dit artikel.

 

Vers vlees voeding voor je kat

Onthoud dat de kat van nature een vleeseter is. In het wild eten katten met name vogels en knaagdieren, die voor een groot deel uit vlees en water bestaan. Je kunt er daarom ook voor kiezen om je kat vers vlees te geven. Meerdere merken verkopen complete vers vlees maaltijden. Deze maaltijden worden ook wel KVV genoemd (Kant en klaar Vers Vlees). Ze bevatten alle voedingsstoffen die je kat nodig heeft om een gebalanceerde voeding te verzekeren.

Zo´n maaltijd bestaat bijvoorbeeld uit rauw vlees, groenten, oliën en een kleine hoeveelheid koolhydraten. Ook kun je kiezen voor voedingen die uit één vleessoort bestaan. Net als bij droog- en natvoer is het ook bij vers vlees aan te raden het etiket te bekijken. Ook bij rauwe vleesvoeding bestaan namelijk kwaliteitsverschillen. Om er zeker van te zijn dat je voor een goede KVV maaltijd kiest hebben wij alvast een aantal merken voor jou uitgekozen:

 • Bandit (niet compleet)
 • Carnibest (compleet)
 • Energique (compleet)
 • DARF (compleet)

Droog kattenvoer

Welk voer geef jij aan je kat?

Wij zijn erg benieuwd welk voer onze lezers aan hun katten geven. Hou jij vast aan een bepaald merk omdat je katten het erg lekker vinden? Of kies je vooral voor voer dat vol goede voedingsstoffen zit? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 3 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *