Zijn katers aanhankelijker dan poezen?

Gedrag & Verzorging » Zijn katers aanhankelijker dan poezen?
Kat knuffelen

Hoewel onderzoekers hebben vastgesteld dat er geen echt verschil is in aanhankelijkheid tussen katers en poezen, vraag je je wellicht als eigenaar van een of meerdere katten nog steeds af of er verschillen zijn in hun karakter. Wellicht overweeg je om een (nieuwe) kat kopen die erg aanhankelijk is.

In beide gevallen zal dit artikel erg nuttig zijn, omdat we zullen uitleggen wat ervoor zorgt dat jouw kat aanhankelijk is en in welke mate dit te maken heeft met het geslacht. Heb jij jezelf ooit afgevraagd of katers aanhankelijker zijn dan poezen? Als het antwoord ja is, lees dan dit artikel hieronder.

 

De rol van het geslacht in aanhankelijkheid

De algemene opvatting over katten is dat poezen wat baziger zijn, terwijl katers wat meer ontspannen zijn. Hierdoor denken veel mensen ook dat katers eerder genegenheid tonen. Dit wordt echter als een mythe beschouwd. Volgens veel onderzoekers heeft de hoeveelheid affectie die een kat toont meer te maken met hun karakter en ras. Wanneer je kat gesteriliseerd of gecastreerd is, kan dit een effect hebben op de hoeveelheid affectie die je kat zal tonen.

In het algemeen geldt dat als een kat gesteriliseerd of gesteriliseerd is, hij rustiger wordt. Dit kan er weer voor zorgen dat ze aanhankelijker worden en meer aandacht hebben voor hun baasjes. Als een kat niet gesteriliseerd of gesteriliseerd is, zijn ze meer op zichzelf en hebben ze graag hun eigen plekje. Kortom, heb je een gesteriliseerde poes en een kater die niet gecastreerd is, dan zal dit waarschijnlijk voor een verschil in affectie zorgen.

Ook het ras van jouw kat zal bijdragen aan de hoeveelheid genegenheid die ze voor je zullen hebben. Voorbeelden: een mannelijke Maine Coon, Britse Korthaar en Siamese kat zijn over het algemeen aanhankelijker dan poezen. Ook op deze regel zijn weer uitzonderingen. Er zijn namelijk andere factoren die kunnen bijdragen aan hoe aan de mate van aanhankelijkheid van jouw kat naar jou toe. We zullen dit hieronder toelichten!

Aanhankelijke kater

Andere belangrijke factoren die bijdragen aan hoe aanhankelijk uw kat is

Er zijn verschillende andere factoren die kunnen bijdragen aan hoe aanhankelijk jouw kat is. Dingen die ertoe doen zijn:

  • De omgeving waarin jouw kat opgroeit. Als een kat veel alleen thuis is, zal hij zich minder aan je hechten dan een kat die minder alleen is. Een kat zal nu eenmaal meer op zichzelf zijn als ze dat gewend zijn. Als je daarentegen meer tijd thuis doorbrengt, zullen katten meer interesse in je tonen en ook aanhankelijker naar je zijn. Natuurlijk is het ook van belang of je kat misschien uit een omgeving komt waar bijvoorbeeld mishandeling plaats heeft gevonden. In die gevallen zal een kat tijd nodig hebben om vertrouwen te winnen bij jou als baasje. Zodra ze zich op hun gemak voelen en je de tijd neemt om aandacht te geven, zou een kat steeds aanhankelijker kunnen worden. Geef het vooral de tijd.
  • Als je kat voornamelijk binnen of buiten is. Als je kat veel buiten is, wordt hij grotendeels onafhankelijk. In een huiselijke omgeving zijn maakt ook dat jouw kat zich meer op zijn gemak voelt bij het geven van aandacht. In dat geval zorg je er ook voor dat jouw kat in principe ook aan jou en jouw huis went, in plaats van ze buiten alleen te laten. Meer over socialiseren lees je overigens in dit artikel.
  • Of je wel of niet met je kat speelt. Door met jouw kat te spelen kun je een band opbouwen. Zodra ze merken dat je tijd met hen doorbrengt, zullen ze ook tijd met jou willen doorbrengen. Zo kunnen ze tegen je aankruipen als je op de bank gaat zitten, nadat je een beetje met hem hebt gespeeld. Spelen met jouw katten maakt ze ook bewust dat je geen gevaar voor ze bent en dat je er gewoon bent om ze te vermaken. Als ze eenmaal doorhebben dat je hun speeltje, of ‘prooi’, niet afpakt, zullen ze meer met je willen spelen. Dit zal de band tussen jullie twee enorm versterken, wat weer leidt tot meer genegenheid.
  • De kamer of ruimte waarin je je kat houdt. Als jouw kat meestal in een kamer of ruimte is waar hij zich op zijn gemak voelt, zal hij rustiger worden en meer genegenheid tonen voor zijn baasjes. Dit heeft te maken met het feit dat ze gehecht raken aan plaatsen waar ze goede herinneringen aan hebben, terwijl ze ook angstig worden voor ruimtes waar ze zich ongemakkelijk bij voelen. Het is bekend dat zodra een kat zich op zijn gemak voelt in de ruimte waarin hij of zij leeft, hij of zij ook aanhankelijker zal worden.

 

Geen verschil tussen vrouwelijke en mannelijke katten als het op aanhankelijkheid aankomt?

We kunnen er kort over zijn: er is inderdaad geen verschil tussen vrouwtjes- en katertjeskatten als het op aanhankelijkheid aankomt. Het ras en het al dan niet gesteriliseerd/gecastreerd zijn van een kat kan echter wel zorgen voor verschillen in het gedrag. Over het algemeen zijn gesteriliseerde en gecastreerde katten rustiger en daardoor aanhankelijker voor hun baasje.

Het ras en gesteriliseerd/gecastreerd zijn, zijn niet de enige dingen die ertoe kunnen bijdragen dat jouw kat aanhankelijker is. Andere factoren die je mee moet nemen zijn de omgeving waarin jouw kat opgroeit, of je kat de meeste tijd buiten doorbrengt, of je zelf voldoende tijd besteedt aan spelen met jouw kat en of jouw kat in een ruimte is waar hij zich op zijn gemak voelt.

Al deze factoren spelen een rol in de band en de mate van gehechtheid die jouw kat met je zal hebben. In het algemeen geldt dat hoe meer tijd je thuis doorbrengt met jouw kat, met hem speelt en een veilige ruimte voor hem creëert, hoe aanhankelijker hij zal zijn.

Kat aanhankelijk

Hoe aanhankelijk is jouw kat?

Nu je alles gelezen hebt gelezen over het verschil tussen katers en poezen en hun aanhankelijkheid, willen we graag meer weten over jouw eigen ervaringen met katten. Heb jij een kat en is hij of zij aanhankelijk? Of heb je ervaring met katers en poezen die verschillend zijn in de mate van aanhankelijkheid die ze naar je tonen? We kunnen niet wachten om er alles over te horen! Laat hieronder dus een reactie achter.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *