Zijn Maine Coon katten hypoallergeen of niet?

Kat.nl » Kattenrassen » Zijn Maine Coon katten hypoallergeen of niet?
Maine Coon close-up

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: helaas voor mensen die allergisch zijn voor katten, zijn Maine Coon katten niet hypoallergeen. Wij kunnen ons voorstellen dat jij – ook al ben je allergisch – toch graag een huisdier als maatje wilt hebben. Wist je dat er katten zijn die hypoallergeen zijn en niet of nauwelijks een allergische reactie veroorzaken? In die gevallen kan je, zelfs als je allergisch bent, toch een kat of ander dier in huis hebben.

Niet alle katten of dieren zijn echter hypoallergeen. Een Maine Coon kat is een voorbeeld van een niet-hypoallergene kat. Als je meer wilt weten over hypoallergene katten en waarom een Maine Coon kat niet als hypoallergeen wordt aangemerkt, lees dan dit artikel. Ook zul je leren hoe om te gaan met bepaalde allergieën voor katten. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt!

Wil je meer lezen over het karakter van de Maine Coon, lees dan onze rasbeschrijving.

Over hypoallergene katten

Kort gezegd zijn hypoallergene katten, katten die niet of nauwelijks een allergische reactie veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor katten. Hoewel mensen over het algemeen aannemen dat het hebben van een kattenallergie te maken heeft met de vacht van een kat, is dit vaak niet het geval. Het is eerder zo dat mensen met een kattenallergie gevoeliger zijn voor de urine, (dode) huid of speeksel van een kat.

Er is een stofje, genaamd ‘Fel d 1’ of ‘Fel d 2’, dat bij mensen een allergische reactie veroorzaakt. Deze stof kan onder andere verspreid worden doordat een kat plast en zijn vacht likt tijdens een verzorgingsbeurt. Als een allergisch persoon in contact komt met Fel d 1 of Fel d 2, bijvoorbeeld door een kat te aaien of te likken, volgt een allergische reactie.

Er zijn een paar katten die weinig Fel d 1 of Fel d 2 produceren, waardoor een kat als hypoallergeen wordt beschouwd. Voorbeelden van dit soort katten zijn de Siberische kat en de Balinees.

Hoewel vacht niet de belangrijkste reden is waarom mensen een allergische reactie krijgen, kan het er wel aan bijdragen dat mensen een ander type of een ernstiger reactie krijgen. Dus als je gevoelig bent voor vacht of als het een meer intense allergische reactie veroorzaakt, moet je voorzichtig zijn in de buurt van katten die de neiging hebben veel te verharen.

Maine Coon buiten

Waarom worden Maine Coon katten niet als hypoallergeen beschouwd?

Er is een vrij eenvoudige verklaring voor het feit dat Maine Coon katten niet als hypoallergeen worden beschouwd. De reden hiervoor is dat zij geen lage hoeveelheden van de stof Fel d 1 en/of Fel d 2 produceren. Zij hebben ook een lange vacht die de neiging heeft te verharen, wat tot een ernstige allergische reactie kan leiden. De combinatie van deze twee factoren leidt ertoe dat Maine Coon katten helaas niet hypoallergeen zijn en daarom niet geschikt worden geacht voor mensen met een kattenallergie.

 

Hoe om te gaan met kattenallergieën

Hoewel kattenallergieën waarschijnlijk niet zullen verdwijnen, zijn er wel manieren waarop je kunt voorkomen dat je ernstige reacties krijgt. Dus als je echt een Maine Coon kat wilt hebben, ook al ben je allergisch, dan zijn dit dingen die je kunt proberen:

 • Als je de neiging hebt om heftige reacties te krijgen, is het altijd aan te raden om je arts of huisarts te raadplegen. Zij kunnen je soms medicijnen geven die de allergische reacties voorkomen of verminderen.
 • De kattenbak in een apart gedeelte van het huis plaatsen. Als je een kattenbak in de woonkamer of keuken plaatst, kunnen allergenen en Fel d 1 of Fel d 2 zich gemakkelijker door het huis en de lucht verspreiden. Als je de kattenbak echter in een aparte kamer of ruimte in huis plaatst, zullen de meeste allergenen in die ruimte blijven. Een allergisch persoon kan in dat geval die ruimte gemakkelijk vermijden en de kans op een allergische reactie verkleinen.
 • Regelmatig schoonmaken en afstoffen. Door je huis regelmatig schoon te maken en af te stoffen, kunnen allergenen zich niet gemakkelijk ‘verzamelen’. Als je dus een kat hebt en er komt een allergisch persoon over de vloer, dan zal de reactie minder heftig zijn, omdat de ruimte schoon is en vrij van allergenen resten.
 • Probeer de kat weg te houden van de ruimte waar je slaapt of veel tijd doorbrengt. Wij raden je dringend aan om de slaapkamer altijd gesloten te houden voor je kat als je allergisch bent. Maak de kamer elke week grondig schoon. Voorkom daarna dat de kat in die kamer komt. Op deze manier heb je altijd een ruimte waarin geen allergenen te vinden zijn.
 • Was je handen en gezicht grondig nadat je in contact bent geweest met een kat. Door zowel de handen als het gezicht te wassen, voorkom je dat allergenen in contact komen met jouw gezicht en sinussen (holten in je schedel). Dit kan weer helpen bij het voorkomen van een ernstige allergische reactie.
 • Dagelijks de kat borstelen. Als je een kat hebt die veel vacht heeft en de neiging heeft om het hele jaar door te verharen, is het raadzaam om hem dagelijks te borstelen. Vooral als jij of mensen in je omgeving allergisch zijn. Zijn jouw allergieën te hevig, probeer dan of iemand anders je hiermee kan helpen. Door regelmatige verzorging kun je de (dode) huid, vacht en andere allergenen die een reactie kunnen veroorzaken onder controle houden.

Maine Coon kitten

Overzicht van hypoallergene katten, Maine Coon katten en het voorkomen van allergische reacties

In dit artikel hebben we besproken wat hypoallergene katten zijn en uitgelegd waarom een Maine Coon kat daartoe niet kan worden gerekend. We hebben ook enkele maatregelen genoemd die je zou kunnen nemen om allergische reacties te voorkomen.

Kort samengevat zijn hypoallergene katten, katten die een laag gehalte aan Fel d 1 of Fel d 2 produceren, waardoor er een lagere kans op een allergische reactie is. Deze stoffen hebben de neiging zich te verspreiden door likken, (dode) huid en urineren. Een Maine Coon is geen hypoallergene kat, omdat zij wel hoge(re) niveaus van deze stoffen produceren. Mocht je toch voor een Maine Coon kat kiezen – ondanks je allergie – dan raden wij je aan het volgende te proberen:

 1. Medicatie die allergische reacties voorkomt;
 2. Plaatsing van de kattenbak in een aparte kamer of ruimte in huis;
 3. Regelmatig schoonmaken en afstoffen van jouw huis, om te voorkomen dat allergenen zich verspreiden;
 4. Het weghouden van jouw kat uit de slaapkamer of andere ruimte waar je veel tijd doorbrengt;
 5. Handen en gezicht wassen na het aaien van of contact met de kat;
 6. Het dagelijks of regelmatig borstelen van de kat.

 

Tot slot

Nu je meer weet over hypoallergene katten en waarom Maine Coon katten niet als hypoallergeen kunnen worden beschouwd, zijn wij benieuwd naar jouw ervaringen. Laat ons in de reacties hieronder weten hoe je het contact met een Maine Coon kat hebt ervaren terwijl je allergisch was. En als je suggesties hebt over andere dingen die mensen kunnen proberen om een allergische reactie te verkleinen of voorkomen, laat het ons dan weten! Op deze manier kunnen we elkaar helpen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *