Top 10 hypoallergene kattenrassen

Kattenrassen » Top 10 hypoallergene kattenrassen
twee katten liggen samen

Ben jij een kattenliefhebber, maar ben je allergisch voor katten? Niet getreurd: er zijn genoeg leuke kattenrassen die jij in huis kunt halen zonder dat je last krijgt van je allergie. In dit artikel leggen we je uit wat voor kattenrassen je kunt kiezen als je last hebt van een allergie. Allereerst komt aan bod wat een allergie bij katten precies inhoudt.

Het wordt namelijk veroorzaakt door allergenen die jij kunt inademen. Als je daar gevoelig voor bent kan de bekende allergische reactie ontstaan. Er zijn inderdaad heel wat rassen die je hierdoor niet in huis kunt nemen. Gelukkig voor jou, hebben wij op een rijtje gezet welke kattenrassen je gerust kunt aanschaffen. Ben je benieuwd welke rassen dat zijn? Je leest het in onze top 10!

 

Wat houdt een allergie bij katten in?

Een allergie voor katten komt geregeld voor. Het is dan ook belangrijk om te leren wat deze allergie voor katten inhoudt en hoe dit precies werkt. Een allergie voor katten wordt veroorzaakt door hun speeksel, huidschilfers of urine. Hierin zitten allergenen die je inademt. Doordat de kat zichzelf schoon likt en vervolgens verhaart, wordt het allergeen verspreid. Als je overgevoelig bent voor deze allergenen, dan ontstaat een allergische reactie. Het belangrijkste allergeen van de kat waar veel mensen allergisch voor zijn is het “Fel D1 eiwit”. Dit eiwit wordt door de talgklieren in de huid van de kat aangemaakt en is ook in het speeksel van een kat te vinden.

De ene kat produceert minder van dit eiwit dan de andere, waardoor katten die minder van die eiwit produceren geschikter zijn voor mensen met een allergie. Daarnaast kunnen mensen ook minder last hebben van hun allergie bij katten met een dikke ondervacht. Dit komt omdat in dit geval de huidschilfers onder een de vacht blijven zitten. De huidschilfers verspreiden zich minder snel in de ruimte. Ook produceren vrouwtjes en gecastreerde mannetjes vaak minder van het Fel D1 eiwit, waardoor de kans op een allergische reactie wordt verkleind. Onthoud dat geen enkele kat helemaal hypoallergeen is, maar er zijn zeker kattenrassen waarmee jij kunt samenleven als je een allergie hebt. Bij deze rassen ervaar je mogelijk minder klachten. Ben je benieuwd welke rassen dat zijn? Je leest het in onze top 10!

Disclaimer! Een kat is nooit volledig hypoallergeen. Elke kat produceert allergenen waarvoor je een allergie kunt hebben of ontwikkelen. Bij de rassen die wij aanbevelen is er minder kans op een allergische reactie, maar je kunt nog steeds allergisch voor ze zijn. Per kat kan het verschillen hoeveel allergenen ze produceren. Het is dus belangrijk dat als je kiest voor een van deze katten je goede afspraken maakt met de fokker voor je een kitten aanschaft. Zo kun je afspreken eerst aantal keer langs te komen om te zien of een allergische reactie optreedt. Door de kat te aaien, je gezicht in de vacht te duwen en te knuffelen met de kat, kun je erachter komen of je de geschikte kat hebt gevonden.

 

1. De Balinees

De Balinees is een gezellige kat die erg houdt van de mensen om zich heen. Hij krijgt graag aandacht van zijn baasjes en laat van zich horen als hij aandacht nodig heeft. Daarnaast kan de Balinees ook enorm genieten van het spelen met kinderen. Hij is daarom zeer geschikt als gezinskat. Ook al heeft dit ras een lange, zachte vacht, ze veroorzaken minder allergische reacties. Dit ras is allergie vriendelijk omdat hij minder van het Fel D1 eiwit produceert. Hierdoor wordt de kans op een allergische reactie aanzienlijk verkleind.

balinees liggend in bloemenveld

 

2. De Siberische kat

Ook dit ras heeft een dikke lange vacht, maar is heel geschikt voor mensen met een allergie. Net als de Balinees maakt ook de Siberische kat namelijk minder Fel D1 eiwit aan. De Siberische kat is een stoere en krachtige kat. Hij kan goed tegen een stootje en is gemakkelijk in de omgang. Deze kat kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Daarnaast is hij erg speels en blijft dit zijn hele leven lang.

siberische kat liggend in blaadjes veld

 

3. De Blauwe Rus

De Blauwe Rus staat bekend om zijn bijzondere, helder groene ogen. Het zijn erg intelligente katten die het leuk vinden om uitgedaagd te worden. Daarnaast zijn ze gericht op hun baasje en spelen ze ook het liefst samen met hun baasje. Deze kat is geschikt voor mensen met een allergie omdat hij net zoals de Balinees en de Siberische kat minder van het Fel D1 eiwit aanmaakt. Wat betreft de vacht, biedt dit ras geen extra voordelen.

blauwe rus zittend buiten

 

4. De Devon Rex

De Devon Rex is een vrij bijzondere kat. Hij heeft veel eigenschappen die overeenkomen met die van een hond. Zo is dit ras erg loyaal, liefdevol en sociaal. Ook is deze kat erg intelligent, je kunt hem dus gemakkelijk trucjes aanleren. Omdat dit ras een korte vacht heeft en weinig haar verliest, is het een geschikte kat voor mensen met een allergie. De allergenen worden verspreid via de haren omdat een kat zich schoon likt. Als een kat minder verhaart dan is de kans ook minder groot dat je deze allergenen inademt.

devon rex liggend buiten

 

5. De Cornish Rex

De Cornish Rex is een hele levendige en actieve kat. Hij heeft een speels karakter en daarom is het belangrijk dat je veel met deze kat speelt als je hem in huis haalt. Naast het spelen vindt dit ras het ook heel fijn om lekker op de bank te knuffelen. De Cornish Rex is wat dat betreft dus ook erg liefdevol. Net als de Devon Rex heeft de Cornish Rex een korte en dunne vacht. Deze vacht voelt heel lekker zacht aan en verhaart minder dan andere katten. Omdat de vacht minder verhaart worden allergenen minder snel verspreid. De kans op een allergische reactie wordt hierdoor kleiner.

cornish rex kitten staand in zand

 

6. De Bengaal

De Bengaal is een erg temperamentvol ras, de opvoeding biedt daardoor wat extra uitdaging. Ze zijn vrij wild en actief en hebben daarom veel ruimte nodig. Een afgesloten tuin is een ideale plek voor deze kat om zijn energie kwijt te kunnen. Naast zijn pittige karakter is dit ras erg betrouwbaar en vriendelijk. De Bengaal staat tussen ons lijstje omdat ze minder van het Fel D1 eiwit produceren. Dit betekent dat er minder kans is op een allergische reactie. Daarnaast hebben ze ook een vrij korte vacht dat minder haar verliest dan de gemiddelde kat.

bengaal kat staand buiten

 

7. De LaPerm

De LaPerm heeft net als de Rexen een korte en dunne vacht. Bijzonder aan de vacht van de LaPerm is dat deze krult. Hij verliest weinig haar, waardoor allergenen zich minder snel verspreiden. Hierdoor is het voor mensen met een allergie dus een geschikte kat. De LaPerm is een liefdevolle, actieve en aanhankelijke kat. Ze krijgen graag aandacht van hun baasje en andere gezinsleden. Het liefst blijven ze zo dicht mogelijk bij je in de buurt. Omdat de LaPerm ook goed overweg kan met kinderen, is het de ideale gezinskat.

laperm kat liggend binnen

 

8. De Sphynx

De Sphynx is een erg bijzondere kat, hij heeft namelijk vrijwel geen haren. Ze zijn erg loyaal en luisteren goed. Naar zijn baasje is dit ras altijd erg vriendelijk en liefdevol. Hij komt graag even bij je op schoot liggen om lekker te knuffelen. Ook zijn ze heel nieuwsgierig en gaan ze graag op avontuur. Als je kiest voor een Sphynx is het belangrijk dat je veel thuis bent, ze houden namelijk niet van alleen zijn.

Omdat de Sphynx bijna geen haar heeft, zullen de allergenen niet via het haar worden verspreid. Daarnaast moet deze kat ook regelmatig gewassen worden, waardoor weinig huidschilfers in het huis achter blijven. Als laatst zijn er Sphynx die weinig van het Fel D1 eiwit produceren. Al met al een hele geschikte kat voor mensen met een allergie.

sphynx kat staand buiten

 

9. De Oosters Korthaar

De Oosters Korthaar is een zeldzaam ras. Hij heeft een bijzondere driehoekige kop en een lang en slank lichaam. Deze kat is erg actief, speels en sociaal en houdt er niet van om lange tijd alleen te zijn. Ze vinden het leuk om te jagen en hebben een sterke eigen wil. De korte en fijne vacht maakt deze kat geschikt voor mensen met een allergie. Ze verharen weinig waardoor allergenen niet snel worden verspreid. Als je de vacht ook nog goed verzorgd door deze regelmatig te borstelen, wordt de kans op allergische reacties kleiner.

oosterse korthaar zittend buiten

 

10. De Javanees

Dit ras heeft bijzonder veel zelfvertrouwen. Ze zijn voor weinig dingen bang en zijn erg nieuwsgierig naar de dingen die om hem heen gebeuren. De Javanees is erg sociaal en vindt het fijn om dicht bij zijn baasje in de buurt te zijn. Hij is altijd bereid om te spelen en kan daarom ook goed overweg met kinderen. Ook deze kat is geschikt voor mensen met een allergie omdat hij een enkele vacht heeft zonder onderharen. Dit betekent dat deze kat minder haren verliest en er daardoor minder allergenen in de lucht zweven.

javanees zittend

 

Heb jij een allergie en een van deze katten in huis?

Gezien we niet kunnen stellen dat deze katten volledig hypoallergeen zijn, zijn we erg benieuwd hoe jij het met je allergie ervaart om een kat in huis te hebben. Heb jij een van deze katten of juist een hele andere? Welke tips heb jij voor de lezers als het gaat om het kiezen van een geschikte kat? Of heb je misschien andere ervaringen die je met ons wilt delen? Laat het weten in de reacties onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 9 Average: 4.2]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

  1. Hallo, ik heb een hele lieve kat die een kruising is tussen een Siberische kat en een Nebelung (dat is een nieuw ras, ongeveer 30 jaar bestaat dat ras nu. Een Nebelung is een langharige Blauwrus, en heet zo omdat de topjes van de haren geen pigment bevatten, waardoor het is alsof er een nevel (Duits: nebelung) over de vacht ligt). Beide rassen hebben een hypoallergene vacht. Gezien ik vanuit huis werk en mensen ontvang voor muziekles, is een kat met zo’n vacht ideaal. Leerlingen met een allergie nemen geen tabletjes in als ze op les komen, ze hebben het niet nodig. In al die 10 jaar dat mijn kat nu bij mij is, is er pas 1 iemand geweest die toch heel licht nog iets merkte, maar het stelde weinig voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *