Kat plast in huis: 5 tips om dit op te lossen

Gedrag & Verzorging » Kat plast in huis: 5 tips om dit op te lossen
oranje kat in een kattenbak

Een kat die in huis plast is bijzonder vervelend voor de eigenaar. We snappen maar al te goed dat je dit probleem zo snel mogelijk opgelost wilt hebben. Bovendien kan de kat ook hinder ondervinden van een probleem, want over het algemeen is het niet zonder reden dat een kat in huis plast. Omdat er een reden is waarom de kat in huis plast, betekent dit ook dat er een oplossing is voor het probleem. Gelukkig maar! Wat de oplossing is voor het in huis plassen door de kat is afhankelijk van de oorzaak. Hieronder geven we je een aantal tips aan de hand waarvan je dit probleem kunt oplossen.

 

Tip #1: stel vast of een kat plast of sproeit

Het kan zowel bij poezen als bij katers voorkomen dat ze in huis plassen. Er kunnen hier meerdere verklaringen voor zijn. Allereerst is het aan te raden om te kijken of een kat aan het plassen of aan het sproeien is. Sproeien wordt vooral geassocieerd met katers, maar ook poezen kunnen het doen. Het verschil kun je duidelijk zien. Als een kat normaal urineert, doet het dier dit hurkend. Tijdens het sproeien blijft een kat juist staan. Hierbij wordt de urine naar echter gesproeid, wat gepaard kan gaan met een trillende staart en dartel bewegende achterpoten.

Ook het in huis sproeien door een kat kan verschillende oorzaken hebben. Bij ongecastreerde katten is het seksueel gedrag. Door te sproeien verspreiden ze hun geur, met als doel om een potentiële partner aan te trekken. Na de castratie is het probleem over het algemeen opgelost. Daarnaast kunnen medische oorzaken ten grondslag liggen aan het sproeien. Zo kan een kat bijvoorbeeld gaan sproeien doordat het last heeft van blaasgruis1. Naast problemen met de kattenbak kan ook stress een factor zijn. Dit kan stress van een algemene aard zijn, maar stress kan specifiek getriggerd worden door een gebeurtenis. Probeer de bron van stress te vinden en te elimineren. Daarnaast kun je stress verminderen aan de hand van bijvoorbeeld een Feliway verdamper.

 

Tip #2: controleer of er sprake is van een medische oorzaak

Je hebt uitgesloten dat je kat niet aan het sproeien is. Dan is er echt sprake van plassen in huis. Vervolgens is het aan te raden om te bekijken of er sprake is van een medische oorzaak. Is dit het geval, kun je het beste zo snel mogelijk de dierenarts raadplegen. Hieronder zetten we een aantal van de meest voorkomende medische oorzaken voor je op een rij.

 

Plassen veroorzaakt door blaasgruis of blaasontsteking

Blaasgruis en blaasontsteking zijn aandoeningen die al vanaf jongs af aan voor kunnen komen bij katten. Eén van de symptomen van zowel blaasgruis als een blaasontsteking is plassen in huis. Bij katers kan het tegenovergestelde ook het geval zijn: door blaasgruis kan je kat niet meer plassen. In dat geval is hulp acuut nodig, aangezien er sprake is van een verstopping. Daarnaast kan je kat ongemak hebben tijdens het plassen, heel inactief zijn en veel aan het geslachtsdeel likken. In ons artikel over blaasgruis kun je hier meer over lezen. Wij raden aan om snel een afspraak te maken met de dierenarts. De dierenarts kan de urine van je kat testen, zodat je snel weet of er sprake is van blaasgruis of een blaasontsteking.

 

Hou ouder, hoe groter de kans op een medische oorzaak

Bij oudere katten is de kans groot dat zij op den duur last krijgen van een medisch probleem. Net als bij mensen is de leeftijd hier een factor in. Hoe ouder een kat wordt, hoe hoger de kans op diabetes wordt. Andere vaak voorkomende aandoeningen bij oudere katten zijn nierfalen en een te rap werkende schildklier. Al deze aandoeningen leiden ertoe dat je kat meer gaat plassen. Hierdoor kan het zijn dat je huisdier niet meer op tijd de kattenbak haalt en in huis plast. Ook in dit geval is het aan te raden om een dierenarts te raadplegen.

 

Tip #3: is je poes krols?

Krolsheid komt voor bij poezen. Het is te vergelijken met de menselijke menstruatiecyclus. De eerste keer vindt dat over het algemeen rond de negen à tien maanden plaats, maar sommige poezen zijn er eerder bij en zijn al vanaf vier tot zes maanden voor het eerst krols. Krolsheid kan gepaard gaan met onzindelijkheid. Bij jonge katten komt dit vaak door de hormoonhuishouding, bij oudere katten kan er alsnog een medische oorzaak aanwezig zijn. Ook in het geval van krolsheid kun je het beste kiezen voor urine- en bloedonderzoek door je dierenarts.

kat zittend in een kattenbak

Tip #4: maak de kattenbak in orde

Bij gebrek aan een medische oorzaak moet er gezocht worden naar een andere aanleiding voor het in huis plassen van je kat. In zulke gevallen blijkt vaak dat de kattenbak het probleem is. Katten hebben elk hun eigen persoonlijkheid en ook hun eigen voorkeuren. Zo ook als het gaat om de kattenbak. Wat kun je doen om de kattenbak op maat te maken voor hen? Hieronder geven we je een aantal tips:

  • Als je kat niet buiten komt, is het belangrijk om te beschikken over genoeg kattenbakken. De vuistregel is: het aantal katten plus één2.
  • Er zijn verschillende soorten kattenbakken. Niet iedere soort kattenbak wordt gewaardeerd door een kat. Je hebt de keuze uit gesloten en open kattenbakken. Deze eerste variant geeft het vaakst problemen. Door de gesloten vorm kunnen er vieze geurtjes ontstaan die ook je kat vies vindt. Hierdoor doet je huisdier niet zijn of haar behoefte in de kattenbak maar in huis. Heb je meerdere katten in huis, dan kan een gesloten kattenbak leiden tot pesten en dominant gedrag. Het enige bekende probleem met een open kattenbak is dat sommige katten niet durven als er iemand kan meekijken. Dit komt niet vaak voor.
  • Vermijd kattenbakken met klepjes. Daar houden de meeste katten niet van.
  • Soms is je kat niet dol op de kattenbakvulling die gebruikt wordt. In dat geval kun je naar een ander merk switchen.
  • De instap van de kattenbak is te hoog. Er is een lagere instap nodig. Het kan zijn dat je een nieuwe bak hiervoor moet kopen.
  • De kattenbak heeft een andere locatie gekregen. Mits mogelijk is het een goed idee om de kattenbak weer op zijn oude plek te zetten. Katten kunnen behoorlijke gewoontedieren zijn.
  • De grootte van de kattenbak kan te klein zijn. 1.5 keer zo groot als de kat is het beste.
  • Maak de kattenbak vaak genoeg schoon.
  • Hoe onrustiger de omgeving waarin de bak staat, hoe groter de kans dat een kat een afkeer ontwikkelt.

 

Tip #5: vermijd stress

Stress heeft een grote invloed op het gedrag van je kat. Katten zijn hier erg gevoelig voor. Er kunnen diverse factoren aanwezig zijn die zorgen voor stress. Hierbij kan het gaan om veranderingen, bijvoorbeeld de komst van een nieuw gezinslid of een nieuw huisdier. Maar zelfs iets simpels als een verandering van het meubilair kan je kat al stress bezorgen. Het is slim om na te gaan wat er in huis is veranderd sinds je kat in huis plast.

Let er daarnaast op dat je jouw kat niet onnodig streng straft. Ook dit kan een bron van stress zijn. Als je zeker weet dat er geen medische oorzaak aanwezig is, kan het helpen om gebruik te maken van middeltjes die stress verminderen. Hierboven vertelden we je al over de Feliway verdamper. Ook een anti-stressmiddel zoals Zylkène kan helpen. Let hierbij op dat dit geen wondermiddelen zijn en dat je in het geval van extreme stress beter de bron van de stress aan kunt pakken.

 

Heb jij dit probleem kunnen aanpakken?

Een kat die in huis plast is erg vervelend, maar komt helaas geregeld voor. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende oorzaken die dit probleem kunnen veroorzaken. Je hebt nu gelukkig vijf tips kunnen lezen om het plassen van je kat in huis te voorkomen of te laten stoppen. Is dit jou al gelukt of heb je wellicht nog andere vragen? Laat het ons dan weten door te reageren onder dit artikel.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 2 Average: 4.5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *