Raskatten fokken: waar moet je op letten?

Algemeen » Raskatten fokken: waar moet je op letten?
kitten slaapt met een knuffel

Als je denkt dat je eigen kat fokken makkelijk is, dan zit je er naast. Het is een hobby voor mensen die er goed over na hebben gedacht, althans dat is de bedoeling. Want niet elke kat is te fokken en aan het proces zitten heel wat haken en ogen. Er zijn veel dingen waar je om moet denken en alleen katten met een enorm goede gezondheid zijn geschikt voor fok doeleinden.

In dit artikel leggen we je uit waarom katten worden gefokt en hoe dat werkt. Daarnaast geven we een aantal voorbeelden over selectief fokken, zoals bij onder andere de American Curl geregeld voorkomt. Als de nieuwe kenmerken schadelijk zijn kunnen sommige rassen niet worden geaccepteerd door kattenverenigingen. Ben jij ook benieuwd hoe dit allemaal zit? Lees dan verder!

 

Waarom katten fokken en waarom is dit niet zo eenvoudig?

Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet moeilijk om katten te fokken. Dit komt omdat de huispoes gemakkelijk kittens krijgt. Het tegendeel is waar. Waarom is dit dan niet zo makkelijk als het lijkt? Dat zit zo. Een huispoes kan zich storen aan het feit dat de paring niet helemaal natuurlijk gaat. De kans is bijvoorbeeld aanwezig dat de poes helemaal niet wil paren met de toegewezen kater. Het kan ook zo zijn dat ze een moeilijke geboorte heeft. Daarnaast is het mogelijk dat de poes niet genoeg melk heeft of dat de melk niet van goede kwaliteit is. Dit is allemaal van invloed op het proces en de ontwikkeling van de kittens.

Je zou kunnen denken dat een kattenfokker het altijd voor het geld doet. Fokken, daar kun je toch veel geld mee verdienen? Dat laatste klopt; maar niet altijd kiezen fokkers hiervoor vanwege het geld. Fokken is een dankbare en mooie hobby. Het mooie van een kattenfokker zijn, is dat je het hele proces van dichtbij meemaakt. Van het plannen van het nest tot de verzorging van de poes.

En natuurlijk niet te vergeten, de bevalling zelf. Het enige grote nadeel is dat de fokker de kittens moet afstaan vanaf de derde maand. Ze gaan dan namelijk naar een nieuw baasje. Dit hoort bij het proces, toch kan het voorkomen dat er een band is ontstaan. Onthoud dan goed dat er hoogstwaarschijnlijk een goed plekje voor de kittens volgt. Ook daar heb je veel invloed op als fokker, mits je dit goed in de gaten houdt.

 

De dekkater

Naast de bovenstaande redenen is er nog iets dat soms voor problemen kan zorgen en als een obstakel kan worden ervaren door de fokker. Het hebben en verzorgen van een dekkater is namelijk niet gemakkelijk. Deze kater is een mannelijke raskat die gebruikt wordt om mee te fokken.

Hij is hoogstwaarschijnlijk niet blij om maar één partner te hebben om mee te paren. Daarnaast heeft de dekkater een ander verblijf nodig. De kater zou namelijk zijn gebied afbakenen met stinkende urine. Dit is iets wat de fokker natuurlijk niet wil hebben in huis. Dit is dus een factor om rekening mee te houden en absoluut een punt van aandacht.

 

Beginnen met fokken

Wanneer je nou toch de keuze hebt gemaakt om katten te gaan fokken, is het slim om één of twee poezen te kopen van een ras naar keuze. Het is aan te raden om advies te vragen van een al ervaren fokker. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als beginnend fokker:

  • De kitten moet worden gekocht wanneer het ongeveer drie maanden oud is;
  • De kitten moet in goede conditionele staat zijn;
  • Een goed temperament hebben;
  • Een vlekkeloze stamboom;
  • De kitten moet geregistreerd zijn bij een kattenvereniging;
  • De kitten moet de juiste vaccinaties hebben gehad (de bewijzen hiervan moet je krijgen).

Als je begint met fokken zijn bovenstaande aspecten erg belangrijk om rekening mee te houden. Wanneer de kitten eenmaal in huis is, is het van belang dat de kitten een goed leven leidt. Dit houdt in dat je de kitten goed moet verzorgen. De kitten moet genoeg te eten krijgen, het eten moeten van goede kwaliteit zijn en de kitten moet de gelegenheid hebben om lekker te kunnen spelen. Dit alles zorgt ervoor dat de kitten gezond blijft. De eerste weken zijn cruciaal; besteed hier dan ook voldoende aandacht aan. Deze eerste periode is namelijk bepalend voor de rest van het leven van de kat.

speelse kitten ligt buiten

De tijd voorafgaand aan de draagtijd

Gemiddeld draagt de huispoes haar kitten bij zich voor 65 dagen. Het is essentieel om te weten wanneer de kittens worden geboren.Het enige wat je daarvoor moet weten is de exacte datum van de paring. Net als bij mensen worden de kittens niet per se geboren op de uitgerekende datum. Het is niet gek als de datum vier dagen afwijkt. De precieze datum kan zowel vroeger als later uitvallen. Tijdens de week voordat de poes is uitgerekend, is het goed om wat vaker te controleren of alles goed gaat met haar. Je merkt in de meeste gevallen vanzelf wanneer het tijd is voor de bevalling.

Wanneer een poes vruchtbaar is, betekent dit dat de poes krols is. Krolsheid kun je herkennen aan onrust, klagelijk miauwen of zelfs huilen als een baby. Ook wordt de kitten enorm aanhankelijk en wil voortdurend kopjes geven. Daarnaast rolt de poes veel over de grond. Het kan voorkomen dat de kitten steeds naar buiten wil. Over het algemeen is dit in het voor- tot het najaar. Maar kittens kunnen eigenlijk het hele jaar door krols worden. Daarom is het belangrijk om de poes goed in de gaten te houden. Als de eerste krolsheid bezig is, bestaat de kans dat bij de volgende periode (mits de kitten 10 maanden oud is) de paring plaatsvindt met de dekkater.

 

Symbolen van de genen

Voordat er wordt gefokt is het nog belangrijk om te weten waar waar de genen voor staan. De genen van de huiskat bestaan namelijk uit paren. Allebei de ouders geven er één door, net als bij mensen. Per kenmerk zijn er genen doorgekomen van de ouders. Een gen kan vervolgens dominant of recessief zijn. Het dominante gen herken je doordat het wordt aangeduid met een hoofdletter.

Het overeenkomende gen dat recessief is, wordt aangeduid met een kleine letter. Spermacellen en eicellen bevatten één gen van elk paar genen van de ouders. Als het voor fokkers duidelijk is welk gen dominant is en welke recessief, is het makkelijk om selectief te fokken. Op deze manier is het mogelijk om de kenmerken naar keuze te behouden. Vervolgens worden een kater en een poes bewust bij elkaar gezet, zo ontstaat er in de meeste gevallen een nieuw soort ras.

 

Klikken de dekkater en de poes met elkaar? Dan kan de paring beginnen!

De paring zelf moet ook in de gaten worden gehouden. Er moeten voldoende getuigen aanwezig zijn; net als het baasje van de dekkater. De eigenaar van de poes krijgt van de eigenaar van de dekkater een dekbewijs als het zover is. Deze afspraken worden idealiter vooraf gemaakt. Het baasje van de dekkater controleert of de poes gezond is en of het überhaupt in staat is om een kitten te maken.

Daarnaast wordt er ook gekeken of de poes en de dekkater wel met elkaar klikken. Als al deze stappen zijn doorlopen kan de paring beginnen. Deze procedure wordt in de twee dagen erna nog een paar keer overgedaan. Dit wordt gedaan om zeker te weten dat de paring goed is gegaan. Daarna kan de poes terug naar zijn baasje.

kitten staand op een bank

Selectief fokken

Om de zoveel tijd worden er kittens geboren met andere eigenschappen dan de normale kat. Dit kan voor een kattenliefhebber – zoals een fokker – erg interessant zijn. Deze persoon kan ervoor kiezen om de afwijkende kenmerken te behouden. Dit kan gedaan worden door selectief te fokken. Als er een paar keer selectief is gefokt, kan de fokker vaststellen welk gen voor de bijzondere eigenschap zorgt. Hierna kan er een officieel fokprogramma worden opgezet om een nieuw ras te ontwikkelen. Het gaat hier natuurlijk wel om kenmerken die niet schadelijk zijn voor de kat. Als de nieuwe kenmerken schadelijk zijn, worden deze nieuwe rassen ook niet geaccepteerd bij katten verenigen.

Een paar voorbeelden volgen nu:

Liefhebbers willen dat de kat wordt erkend. Tegenstanders vinden dat als een kat niet in het wild kan overleven, dat de soort niet mag bestaan.

  • De American Curl

De oren blijken achteraf niet nadelig te zijn voor de kat, nu wordt het ras door de meeste verenigingen geaccepteerd.

Tegenstanders willen dit ras niet accepteren door de oren. De oren zijn gevouwen. Hierdoor zou het niet mogelijk zijn om de oren te wassen en dus gezond te houden. Daarnaast waren er afwijkingen geconstateerd bij het skelet van het ras.

 

Conclusie: fokken is een waardevol proces, maar denk er goed overna!

Zoals je hebt kunnen lezen is het van groot belang om je goed in te lezen voordat je begint met fokken. Vraag ook ervaren fokkers om advies als je overweegt hiermee te starten. Kies jij ervoor om te gaan starten? Weet dan dat het mooie van een kattenfokker zijn, is dat je het hele proces van dichtbij meemaakt.

Je kunt beginnen met het plannen van het eerste nestje als je alle aandachtspunten hebt doorgenomen. Het is een mooi proces, dat soms ingewikkeld kan zijn. Als je het op de juiste manier aanpakt en zorgvuldig te werk gaat, staat jou iets heel moois te wachten. Heb jij ervaring met fokken of overweeg jij ook te starten? Laat het ons dan weten in een reactie onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 11 Average: 4.6]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *