Waarom bijten katten in elkaars nek? 

Gedrag & Verzorging » Waarom bijten katten in elkaars nek? 
Kat bijt nek

Als kattenliefhebber is het je misschien opgevallen dat deze schattige dieren de neiging hebben om elkaar af en toe in de nek te bijten. Dat lijkt niet zo schattig, integendeel! Deze gewoonte kan een beetje heftig of intens lijken en misschien vraag je je af waarom ze dit doen. Is het een gezonde, normale gewoonte? Of kan het gevaarlijk voor ze zijn? Het hangt eigenlijk erg af van de context en de situatie! Als je meer wilt begrijpen en leren over wat er achter dit gedrag zit, lees dan verder. 

 

Het is gewoon een manier van spelen en plezier maken 

Een van de belangrijkste redenen waarom katten elkaar meestal in de nek bijten heeft te maken met hun speelse gedrag. Vooral in het geval van kittens en kleinere katten zijn speelse momenten erg belangrijk voor hun ontwikkeling, en ze hebben de neiging om veel tijd te besteden aan spelen.

Een van de manieren waarop ze dit doen is door in elkaars nek te bijten. In dat opzicht is er niets om je zorgen over te maken als je ziet dat jouw jonge kat in de nek van een andere kat bijt. Toch raden we je aan om op te letten als je merkt dat dit bijten een beetje te agressief of te hard is. 

 

Jouw kat toont dominantie 

Zoals je waarschijnlijk al gehoord of gelezen hebt, zijn katten dieren die meestal nogal territoriaal gedrag vertonen. Dit is de reden waarom wanneer een nieuwe kat de ruimte binnenkomt, de andere kat de behoefte kan voelen om zijn dominantie aan de kat op te leggen. Een van de manieren waarop katten dominantie en territorialiteit uitdrukken is door in de nek van een andere kat te bijten.

Deze gewoonte is een manier om hun dominante rol te tonen en hun territorium veilig te stellen. Je zult dit gedrag vaker bij jouw kat zien, vooral als je een nieuwe kat in huis neemt. En al helemaal als beide katten katers zijn. Toch kan het ook buiten worden gezien, in gebieden waar een bepaalde kat zijn territorium heeft opgeëist. 

Katten spelen

Nekbijten kan ook voorkomen tijdens de paring 

Een andere reden die wordt genoemd voor de gewoonte van katten om in elkaars nek te bijten, heeft te maken met het paringsritueel. Wanneer je een kater ziet bijten in de nek van een poes, is de kans groot dat dit is omdat ze aan het paren zijn. Tijdens dit proces kan het bijten in de nek een manier zijn om de vrouwtjeskat hormonen te laten vrijgeven om de eisprong te stimuleren.

Een andere reden die het in de nek bijten tijdens het paringsritueel kan verklaren, kan zijn dat de katten gecastreerd zijn en dat ze paringsfrustratie uitdrukken. Ten slotte zou de kater door in de nek van de poes te bijten kunnen proberen haar enigszins te verlammen om zichzelf te beschermen tegen een mogelijke aanval van haar kant.  

 

Een andere kat aanvallen 

Wanneer twee katten ruzie krijgen, is in elkaars nek bijten ook veel voorkomend gedrag. Zoals je je wellicht kunt voorstellen, is dit nekbijten anders dan het bijten dat gebeurt tijdens bijvoorbeeld spelen of paren. Nekbijten tijdens het vechten kan riskant en gevaarlijk zijn voor jouw kat en hij kan er vervelende verwondingen aan overhouden. 

Het is niet altijd gemakkelijk te zien wanneer twee katten aan het spelen of vechten zijn. Maar als je goed oplet, zul je het verschil merken. Het algemene gedrag van katten is fel, agressief en stoer. Je kunt ook naar hun lichaamstaal kijken. Als je ziet dat de katten gek met hun staart bewegen, hun oren naar achteren trekken of de vacht op hun rug omhoog hebben staan, is dat waarschijnlijk omdat ze in een gevecht verwikkeld zijn. Kijk of er gekrabd, gehuild of gesist wordt: als je een van deze dingen opmerkt, is het waarschijnlijk ook een gevecht.  

Als je merkt dat jouw kat de neiging heeft om dit heel vaak te doen, of als je twee katten hebt die niet met elkaar overweg lijken te kunnen, kun je altijd naar de dierenarts gaan voor goed advies over wat je kunt doen om aan dit gedrag te werken. 

 

Jouw kat heeft behoefte aan meer socialisatie 

Het is algemeen bekend dat katten meestal niet zo sociaal zijn als andere dieren, zoals honden. Toch is socialisatie ook voor hen essentieel. Het is belangrijk om op hun gedrag te letten om te zien of ze niet te asociaal zijn. Katten die niet voldoende gesocialiseerd zijn, kunnen agressief worden tegenover andere katten. En één van de manieren om deze agressiviteit te uiten is door in de nek van andere katten te bijten. Dit heeft ook te maken met het territorialisme dat we eerder in dit artikel noemden, net als met het bijten tijdens gevechten. 

Gebrek aan socialisatie is dus een mogelijke verklaring om de redenen achter de hardheid en agressiviteit van sommige katten te begrijpen. Als je merkt dat jouw kat te agressief is tegenover anderen en dat hij niet sociaal genoeg is, kun je altijd met jouw dierenarts praten om te zien welke tactieken of methoden je kunt toepassen. Uiteindelijk zul je er op die manier aan werken om de sociale vaardigheden van jouw kat verder te verbeteren en dit gedrag te verminderen. 

Kitten bijt in nek

Het loslaten van de oeroude instincten 

Er zijn bepaalde kattenrassen waarbij het roofinstinct meer in de genetica is verankerd dan bij andere. Katten zijn van nature roofdieren en zelfs huiskatten hebben dit nog in hun DNA vastgelegd. De Egyptische Mau, de Sphynx of de Bengaal zijn enkele voorbeelden van kattenrassen die de sterkste roofinstincten hebben. In deze gevallen kan het bijten in de nek uiterst gevaarlijk zijn, omdat het mogelijk is dat de kat dit doet met de bedoeling te doden.  

Als je ziet dat dit het geval is bij jouw kat – en je hebt bijvoorbeeld een van bovenstaande rassen – raak dan niet in paniek, want je kunt actie ondernemen om dit gedrag te corrigeren. Jouw kat leuke, interactieve speeltjes geven en ervoor zorgen dat hij genoeg tijd krijgt om te spelen en zijn energie te kanaliseren, is een tactiek die jou hierbij kan helpen. 

 

Mogelijke medische problemen 

In sommige specifieke gevallen is het mogelijk dat de verklaring achter het bijten in de nek van andere katten te maken heeft met medische problemen. Een voorbeeld: als een kat ziek is en een andere kat is vervelend of hinderlijk, zou de ongezonde kat kunnen proberen om zich te ontdoen van de andere kat met een beet in zijn nek. 

Bovendien zijn er bepaalde medische aandoeningen die het gedrag en de houding van katten kunnen veranderen, waardoor ze agressiever worden dan ze gewoonlijk zijn. Zoals we in dit artikel hebben laten zien, is het gebruikelijk dat katten hun agressiviteit uiten met het bijten in de nek. 

Als jouw kat normaal kalmer en rustiger is, maar plotseling agressiever wordt en de neiging heeft om in de nek van andere katten te bijten, let dan op of er mogelijke medische redenen zijn om deze gedragsveranderingen te verklaren. Neem altijd contact op met jouw dierenarts als je denkt dat jouw kat ziek kan zijn. 

 

Dominantie, aanvallen of iets medisch: er zijn diverse oorzaken 

Zoals je kunt lezen zijn er veel verschillende redenen die de gewoonte van veel katten om in de nek van andere katten te bijten kunnen verklaren. Om te begrijpen waarom jouw kat dit doet, moet je aandacht besteden aan de context, het karakter van jouw kat, zijn gewoonten en de algemene toestand van zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Het bijten in de nek van andere katten is niet per se negatief gedrag of iets waar je je zorgen om moet maken. Maar in bepaalde gevallen en bij bepaalde gelegenheden kan het bijten in de nek problematisch en zelfs gevaarlijk zijn voor jouw kat. Door de mogelijke oorzaken beter te begrijpen, zul je jouw kat kunnen helpen als dat nodig is. Bijt jouw kat meestal ook in de nek van andere katten? Vertel ons er meer over in de reacties hieronder! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 8 Average: 4.4]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

  1. Mijn poes is crols een Bengaalse poes en de andere poes bijt nu al twee keer in haar nek kan dat komen omdat ze crols is nu? Maar het zijn beide poezen dus is dit normaal wat voorkomt en moet ik het laten gaan de andere wil dan echt niet loslaten ik raak echt in de stress ervan

  2. Onze kater (1 jaar en 3 maanden oud) heeft sinds kort een soortgenoot, namelijk een kitten (meisje) van (4 maanden oud). Nu introduceren we hen rustig aan elkaar, maar nu gaat de kater elke keer als hij haar ziet proberen om op haar te springen/zitten en haar te bijten in haar nekje. Niet heel hard gelukkig en daarnaast likt hij haar ook af en toe. Nu denk je dat klinkt niet slecht, maar hij kan haar niet met rust laten. Dit lijkt mij territoriaal en/of paringsgedrag. Hebben jullie tips wat we kunnen doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *