7 leukste bruine kattenrassen

Kattenrassen » 7 leukste bruine kattenrassen
Bruine kat

Zoals veel mensen weten, zijn er verschillende soorten en rassen katten. De meeste huiskatten zijn zwart, oranje, wit of hebben een patroon in hun vacht. Wist je dat er ook verschillende bruine kattenrassen zijn? Wij zijn groot fan van deze bruine kattenrassen. In dit artikel leggen we uit welke soorten bruine kattenrassen er zijn en hoe je ze kunt herkennen. Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn voor een bruine kat of wil je meer weten over bruine kattenrassen in het algemeen? Lees dan vooral mee!

 

Een lijst van bruine kattenrassen

In dit artikel willen we zeven verschillende bruine kattenrassen uitlichten. Deze bruine kattenrassen zijn de meest voorkomende en komen in verschillende huishoudens voor. Natuurlijk zijn er ook andere soorten bruine kattenrassen. Deze soorten katten zijn echter vaak hybride rassen. Dit betekent dat ze een mix zijn van de hieronder genoemde zeven bruine kattenrassen.

 

York Chocolate

Het eerste bruine kattenras dat we zullen bespreken is de York Chocolate kat. Dit is een langharig kattenras met veel pluizige vacht en een levensverwachting van ongeveer 13 tot 15 jaar. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze kater een donkere kleur bruin. De York Chocolate staat bekend om het feit dat ze ontzettend lief zijn en dol op hun baasjes.

Daarom zijn ze een beetje voorzichtig bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Daarentegen zijn ze erg nieuwsgierig om het huis te inspecteren en te bewegen. Omdat de York Chocolate erg gehecht is aan zijn baasjes, zal dit bruine kattenras zich waarschijnlijk niet te veel van huis verwijderen. Heb je liever een binnenkat met een beetje nieuwsgierigheid? Dan is de York Chocolate het perfecte bruine kattenras voor jou.

York Chocolate

 

Devon Rex

Het tweede bruine kattenras is de Devon Rex. Deze speelse kat komt vaak voor in een mix van bruin en andere kleuren. Ze staan bekend om hun opvallende vacht, omdat het lijkt alsof ze krullen of golven hebben. Dit type vacht heeft weinig tot geen aandacht nodig. Dit komt vooral omdat je dit type kattenras het beste zichzelf kunt laten verzorgen. Naast hun prachtige uiterlijk hebben ze ook een liefdevol karakter. Devon Rex katten kunnen geweldig samen met andere dieren en mensen zijn. Daarnaast zijn ze ook erg leergierig, dus misschien kun je ze zelfs wel wat kunstjes leren! Een Devon Rex kat kan wel 15 jaar oud worden.

Devon Rex

 

Havana Brown

De Havana Brown is een ander type bruin kattenras. Ook deze katten kunnen tot 15 jaar oud worden. Ze worden beschouwd als middelgroot met een zeer speels karakter. Goed om te weten is dat een Havana Brown erg kan genieten van wat ‘quality time’ met zichzelf. Dit maakt ook dat dit type bruin kattenras zich niet zo snel hecht aan de mensen om hen heen. Met een beetje geduld en veel liefde zullen ze zich uiteindelijk wel aan hun baasje kunnen hechten. Een mooie uitdaging voor jou als baasje dus!

Havana Brown

 

Burmees

Met een levensverwachting van ongeveer 18 jaar is de Burmees een bruin kattenras waar je lang van zult kunnen genieten. Deze katten hechten zich enorm aan hun baasje en zijn erg vriendelijk tegen anderen. Dit maakt ook dat dit bruine kattenras niet graag voor langere tijd alleen is. Ze genieten van hun gezelschap en vinden het heerlijk om veel te spelen.

Burmees

 

Oosterse Korthaar

Een van de meer unieke bruine kattenrassen, afgezien van de Devon Rex, is de Oosterse Korthaar kat. In plaats van een zeer rond gezicht te hebben, zoals de meeste andere katten, staat dit kattenras erom bekend dat het gezicht meer vierkant is. De Oosterse Korthaar kat is ook erg lang en wordt vaak als mager beschouwd.

Een Oosterse Korthaar kat kan tussen de 14 en 17 jaar oud worden. Dit type kat is erg leergierig en gehecht aan hun baasje, dit betekent dat je behoorlijk wat tijd moet hebben wanneer je overweegt dit kattenras te kopen of te adopteren, omdat ze veel aandacht van je zullen vragen.

Oosterse korthaar

 

Pers

De Perzische kat is een ander bruin kattenras met veel pluizige vacht. Daarom moet deze kat regelmatig worden verzorgd en geborsteld, om knopen of klitten te voorkomen. Behalve dat ze veel aandacht nodig hebben voor de vachtverzorging, worden ze niet beschouwd als het meest speelse type kat.

Ze zijn eerder gereserveerd. Daarom houden ze ook niet van vreemden of nieuwe omgevingen. Aan de andere kant, vanwege hun zachtaardige karakter, zijn het prachtige katten om in de buurt van baby’s of kinderen te hebben. Een Perzische kat heeft een levensverwachting van 10 tot 18 jaar, wat het mede een geweldige gezinskat maakt.

Pers

 

Brits Korthaar

Het laatste bruinharige kattenras is de Brits Korthaar, nog een kat die baat heeft bij veel verzorging. Ze zijn ook niet erg gehecht aan hun baasje, hoewel ze erg vriendelijk zijn voor zowel andere mensen als dieren. Britse Kortharen houden ook van spelen en worden over het algemeen beschouwd als zeer relaxed. Dit type bruinharig kattenras heeft wel een van de laagste levensverwachtingen, namelijk een levensverwachting van ongeveer 8 tot 10 jaar.

Britse korthaar

 

Dingen om te overwegen bij het kopen of adopteren van een bruine kat

Zoals bij elke kat het geval is, is het belangrijk om te overwegen wat voor soort bruine kat je koopt of adopteert. Je moet bijvoorbeeld overwegen of je veel thuis zult zijn, of dat je vaak van huis kan blijven. Daarbij zul je moeten bekijken of je de tijd heeft om jouw kat regelmatig te borstelen of te verzorgen. Dit soort dingen zijn belangrijk om te weten of je een bepaald bruin kattenras wel of niet aankunt.

Specifiek voor bruine kattenrassen zijn tijd/aandacht en thuis zijn belangrijke factoren. Bepaalde bruine kattenrassen, zoals de Perzische en de Brits Korthaar, hebben veel tijd nodig omdat ze regelmatig geborsteld moeten worden. Het is het beste om ze dagelijks te borstelen om te voorkomen dat ze last krijgen van knopen en klitten. Als dit gebeurt, kunnen ze zich erg oncomfortabel voelen.

Dit kan zelfs leiden tot een gedragsverandering, omdat knopen zeer pijnlijk kunnen zijn. Daarom – als je overweegt om dit kattenras te kopen of te adopteren – zul je tijd moeten hebben om je bezig te houden met veel borstelen en verzorgen. Als dit niet het geval is, is het misschien het beste om een ander soort bruinharig kattenras te nemen, zoals een Devon Rex of Oosters Korthaar, omdat deze vrijwel geen verzorging nodig hebben.

Het is ook belangrijk om goed na te denken of je wel of niet veel thuis zult zijn. Katten zoals de Burmees kunnen niet voor langere tijd alleen thuis zijn. Ze hebben veel aandacht nodig en vinden het over het algemeen niet prettig om veel alleen te zijn. Wanneer dit wel gebeurt, kan een kat erg eenzaam worden en zelfs depressief. Daarom raden wij sterk aan om een bruin kattenras te kiezen in overeenstemming met de tijd die je thuis kunt doorbrengen.

 

Alle info over bruinharige katten op een rijtje

In dit artikel hebben we zeven verschillende bruine kattenrassen op een rijtje gezet, te weten:

Deze soorten kattenrassen verschillen allemaal in levensverwachting, verzorging en karakter. Wij adviseren je dan ook om goed na te denken over hoeveel tijd je hebt. Sommige katten hebben veel aandacht nodig op basis van hun karakter of omdat hun vacht regelmatig geborsteld moet worden.

 

Overweeg jij een bruin kattenras in huis te nemen?

Wij zijn erg benieuwd wat jouw ervaringen zijn met bruinharige kattenrassen. Overweeg je een bruin kattenras, of heb je er misschien zelf een? Laat dan een reactie achter, zodat we allemaal kunnen meegenieten van jouw avonturen of persoonlijke verhalen over bruine kattenrassen!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *