Top 10 populaire katten voor binnenshuis

Kat.nl » Kattenrassen » Top 10 populaire katten voor binnenshuis
kat lopend in huis

Niet iedereen die graag een kat in huis wilt halen beschikt over een grote tuin of de mogelijkheid om je kat op een veilige manier naar buiten te laten. Ondanks dat katten graag buiten zijn, kun je een kat ook heel goed alleen binnen houden. Wel is het belangrijk dat je op een aantal dingen let als je een kat binnenshuis wilt houden. Ook zijn er een aantal kattenrassen geschikter om binnen te houden dan andere rassen. In dit artikel vertellen we meer over het binnen houden van katten en geven we een top 10 van de beste kattenrassen voor binnenshuis.

 

Een kitten of een oudere kat voor binnenshuis?

Als je een kat in huis haalt die je alleen binnen wilt houden, dan kun je het beste kiezen voor een kitten van de aanbevolen rassen voor binnenshuis. Een kitten kun je makkelijk leren om alleen binnenshuis te leven. Als een kat van jongs af aan alleen maar binnen is, zal hij hieraan gewend raken. Het buiten leven wordt daardoor minder interessant voor de kat.

Ben je van plan een kat uit het asiel te halen of een oudere kat van iemand over te nemen? Dan moet je extra goed opletten wat voor kat je in huis haalt. Een kat die zijn hele leven regelmatig buiten is geweest, zal het buitenleven erg gaan missen. Een buitenkat kan snel gezondheidsproblemen ontwikkelen als hij toch binnen wordt gehouden. Het is dus geen goed idee om een buitenkat binnen te houden. Vraag dus altijd aan de medewerkers van het asiel of de huidige eigenaar hoe het karakter van de kat is en hoe hij is opgevoed. Het karakter is erg bepalend of een kat binnen gelukkig kan leven of niet. Kies voor een ras met een rustig, relaxed, niet veeleisend karakter en een laag activiteitenniveau.

 

De verzorging van een binnenkat

Ook is het belangrijk dat je jouw binnenkat wat extra zorgt geeft. Een goede kattenbak is voor een binnenkat erg belangrijk. Normaal gesproken doet een kat zijn behoefte veelal buiten. Als je kat niet buiten komt, kan hij alleen gebruik maken van de kattenbak. Deze moet dus regelmatig schoon gemaakt worden. Daarnaast zijn voldoende krabpalen ook erg belangrijk voor een binnenkat. Op een krabpaal kunnen ze hun energie kwijt en hun klauwen slijpen.

Omdat katten die binnen wonen vaak minder beweging krijgen, hebben ze sneller last van overgewicht. Het is daarom van belang dat je voor je binnenkat de juiste voeding koopt. Voeding met veel dierlijke eiwitten en weinig koolhydraten is essentieel. Naast voeding om overgewicht te voorkomen is het ook van groot belang dat je voldoende speelt met een binnenkat. Door veel met je kat te spelen, krijgt hij voldoende beweging en verminder je de kans op mentale problemen. Een kat kan zich namelijk erg gaan vervelen als er binnenshuis te weinig speelmogelijkheden zijn. Wij raden daarom aan om genoeg kattenspeeltjes in huis te halen.

 

Tips om je katten binnen te houden

Katten zijn nieuwsgierige en intelligente beestjes. Ondanks dat binnenkatten gewend zijn om binnen te leven, zijn ze toch benieuwd wat er buiten allemaal te beleven is. Als je een kat binnenshuis wilt houden zal je dus de nodige maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat je kat niet naar buiten glipt. Heb je regelmatig de ramen of deuren naar buiten open staan? Zorg er dan voor dat deze plekken zijn afgesloten voor je kat.

Katten kunnen zich namelijk erg gemakkelijk naar buiten manoeuvreren. Ook is het verstandig om een soort sluis te realiseren, waarbij de voordeur en de deur naar de woonkamer nooit tegelijk open zijn. Elke woning is natuurlijk op een andere manier vormgegeven, maar probeer een goede manier te vinden om jouw binnenkat te beschermen tegen de risico’s die hij buiten kan oplopen.

Om jouw nieuwsgierige kat toch te laten genieten van het buitenleven, kun je bijvoorbeeld een hangmatje voor het raam hangen zodat ze lekker naar buiten kunnen kijken. Als je wel een balkon of tuin hebt, kun je ook een stukje afbakenen waar jouw kat rustig kan spelen.

kat zittend in huis

Top 10 kattenrassen voor binnenshuis

De Brits Korthaar

De Brits Korthaar is een erg geschikt ras om binnenshuis te houden. Dit ras heeft een rustig en vriendelijk karakter. Ze houden enorm van gezelschap en vinden het daarom fijn om binnen bij hun baasjes in de buurt te blijven. Het komt vaak voor dat de Brits Korthaar veel tijd met zijn gezinsleden wil doorbrengen, hij is daardoor vrij afhankelijk. Ze houden ervan om lang te slapen, maar kunnen het ook heel leuk vinden om lekker te spelen.

Britse korthaar

De Pers

Ook de Pers staat bekend om zijn rustige en vriendelijke karakter. Het is een echte schootkat die het heerlijk vindt om uren bij zijn baasje te liggen. De Pers is niet echt speels, maar wel erg intelligent. Je kunt dit ras dus goed trainen. Ondanks dat deze kat niet erg actief is, moeten er wel voldoende speelmogelijkheden in het huis aanwezig zijn. Zo kan je kat toch spelen als hij daar zin in heeft. Vooral in Duitsland is dit ras erg populair als binnenkat.

Pers

De Ragdoll

De Ragdoll is, net als veel andere rassen in dit rijtje, een erg rustige en ontspannen kat. Dit ras kan erg genieten van de aanwezigheid van zijn baasje. Als je terug komt van het werk zal een Ragdoll je dus vriendelijk komen begroeten. Ze houden van knuffelen en vinden het leuk om hun baasje in het huis te achtervolgen. Daarnaast is de Ragdoll ook erg slim. Je kunt ze trucjes en spelletjes aanleren. De ontspannen en vriendelijke houding maakt deze kat een geschikte binnenkat.

Ragdoll kat

De Birmaan

De Birmaan is een liefdevolle kat. Dit ras is erg geduldig en makkelijk in de omgang. Als je deze kat in huis haalt dan is het belangrijk dat je hem veel aandacht kunt geven. Ze vinden het heerlijk om bij mensen en andere dieren in de buurt te zijn. Daarnaast zijn ze gemiddeld actief en redelijk speels. Regelmatig spelen met deze kat is dus belangrijk om de Birmaan tevreden te houden.

Birmaan kat

De Sphynx

De Sphynx is een bijzondere kat door zijn uiterlijk. Hij heeft bijna geen haar en kan daardoor slecht tegen de kou en de felle zon. Dit is de belangrijkste reden waarom je een Sphynx het beste als binnenkat kunt houden. Het karakter van de Sphynx is lief en loyaal. Dit ras houdt ervan om veel tijd met zijn baasjes door te brengen en lekker te knuffelen. Het is bij dit ras dus belangrijk dat je veel thuis bent. Ook is de kat erg actief, een klein nadeel als je de kat binnenshuis wilt houden. Het is daarom erg belangrijk om een Sphynx veel speelmogelijkheden te geven.

Sphynx

De Blauwe Rus

De Blauwe Rus is een kat die houdt van rust en regelmaat. Ze houden niet van veel drukte en geluid. Een rustig plekje speciaal voor jouw Blauwe Rus is daarom geen overbodige luxe. Dit ras is erg gericht op mensen, ze brengen daarom graag de dag door met hun baasjes. Het is bij dit ras belangrijk dat er vaak iemand thuis is. Als dat niet het geval is, dan is het verstandig een tweede binnenkat in huis te halen. Ze zijn matig actief, maar moeten wel een goede plek hebben om te rennen en te klimmen.

Blauwe rus kat

De Exotische Korthaar

De Exotische Korthaar lijkt qua karakter heel erg op de Pers. Ze hebben een liefdevol en zacht karakter. Dit ras is graag bij je in de buurt en vindt het leuk om met je te spelen. Ze zullen je vaak vragen om met ze te spelen door een kattenspeeltje aan te bieden. Wil je niet spelen? Dan gaat de Exotische Korthaar lekker bij je op schoot liggen. Ze zijn dus erg speels en aanhankelijk. Het is verder een intelligente en rustige kat die goed overweg kan met kinderen. De perfecte gezinskat dus!

Exotische korthaar

De Munchkin

De Munchkin is een erg geschikte kat voor binnenshuis door zijn lieve, vriendelijke en sociale karakter. Dit ras vindt het heerlijk om bij mensen in de buurt te zijn. Ze kunnen veel liefde geven en houden van knuffelen. Daarnaast zijn ze groot fan van spelen. De Munchkin heeft daarom veel kattenspeeltjes nodig om hem tevreden te houden. Door zijn korte pootjes is het gevaarlijk voor de Munchkin om buiten te zijn, omdat hij dan niet gemakkelijk kan ontkomen aan gevaar. Als hij binnen is voelt hij zich het meest op zijn gemak.

Munchkin kat

De Lykoi

De Lykoi is een bijzonder ras met een uniek uiterlijk. Hij heeft een erg dunne vacht en is deels kaal. Dit is een van de redenen waarom het verstandig is deze kat binnen te houden. Net als de Sphynx kan hij niet goed tegen felle zon of kou. Verder is de Lykoi een vrij rustige kat die zich goed zelf kan vermaken. Hij vind het erg leuk om te jagen, daarom is het verstandig veel speelgoed in huis te halen die het jachtinstinct stimuleren. De Lykoi vindt het daarnaast heerlijk om bij mensen in de buurt te zijn. Ook is dit ras erg intelligent.

Lykoi kat

De American Wirehair

De American Wirehair is een rustige kat die enorm kan genieten van ontspanning. Ze houden ervan om aandacht te krijgen van hun baasjes en lekker geaaid te worden. Ook heeft deze kat een hele speelse kant, spelen met kinderen vindt hij daarom erg leuk. Daarnaast vindt dit ras het leuk om te jagen. Een vlieg in huis zal dit ras dus met alle plezier voor je vangen. Opvallend is dat vooral de vrouwtjes bij dit ras een stuk drukker zijn. Als je een American Wirehair binnenshuis wilt houden is het daarom verstandiger om een mannetje te nemen.

Amerikaanse Wirehair

Heb jij ook een binnenkat?

Ben je naar aanleiding van dit artikel van plan om een binnenkat te nemen? Of heb je al een prachtige kat die binnenshuis leeft? Laat ons weten voor welk ras jij bent gegaan. Wellicht heb je tips voor andere lezers over het binnen houden van een kat. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar jouw ervaringen. Vertel het in de reacties onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 2 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *