11 kattenrassen die makkelijk te trainen zijn

Gedrag & Verzorging » 11 kattenrassen die makkelijk te trainen zijn
Kat trainen

Je wilt een kat aan het gezin toevoegen. Dat is misschien leuk, maar katten kunnen ook behoorlijk eigenwijs zijn. Misschien denk je dat katten niet te trainen zijn, maar niets is minder waar. Het is echt wel mogelijk om katten te trainen. Toch is het belangrijk om te weten dat het trainen van katten niet altijd even gemakkelijk is. Het trainen van katten is weliswaar een beetje lastig, omdat ze niet zo gericht zijn op de aanwijzingen van hun baasje zoals honden. Katten zijn over het algemeen erg onafhankelijke wezens. Ze zullen niet zo snel naar je luisteren, tenzij je iets lekkers voor ze hebt.

Gelukkig zijn er een aantal kattenrassen die je kunt trainen om beter naar je te luisteren dan andere katten. Deze springen voor je door hoepels of komen op commando. Je kunt ze zelfs leren om de behoefte te doen op een toilet, in plaats van in de kattenbak. Ben je benieuwd welke kattenrassen makkelijk te trainen zijn? Lees dan snel mee om erachter te komen!

Abessijn

De Abessijn is een erg uitbundige kat die ook nog eens aanhankelijk is. Het is eigenlijk onvermijdelijk dat je je Abessijn zal trainen. Ze zijn superintelligent en ontdekken veel dingen zelf, omdat ze je voortdurend in de gaten houden. De Abessijn heeft ook een zeer vriendelijk karakter en daarnaast zijn het echte entertainers. Dit kattenras heeft veel energie die ze kwijt moeten. Door met jouw kat te gaan apporteren of spelletjes te doen, kan je kat al een deel van deze energie kwijt. Bij een enkele kat kan worden geleerd om aan de lijn te lopen met een tuigje, of om kattenkunstjes te doen.

Lopen aan de lijn is iets wat ze graag doen, zodat ze meer publiek kunnen laten zien wat ze kunnen en hoe leuk ze zijn. Het lichaam van dit ras is acrobatisch, dus hij of zij doet allerlei kunstjes zonder moeite. Ze klimmen graag, dus je zult ze vaak op een hoog voorwerp zien zitten, zoals een kast of de tafel. Ontdekt jouw kat iets wat hij of zij interessant vindt? Dan ‘leent’ je kat het voorwerp, om het verder te bestuderen. Door zo veel mogelijk met uw Abessijn te spelen en te doen, zal uw kat gelukkig zijn. De nieuwsgierige aard maakt dat trainen en omgaan met uw kat helpt om plezier te hebben.

Je kunt een Abessijn trainen om naar je te luisteren wanneer je maar wilt. Het is daarom een ideaal gezinslid. Zolang je voldoende tijd en aandacht aan jouw kat besteedt, krijg je dit terug in positief gedrag. Omdat dit ras veel energie heeft, is het verstandig om er twee in huis te nemen. Het kan anders gebeuren dat jouw kat zich verveelt, bijvoorbeeld als je een tijdje van huis bent. Het gevolg is dat je kat daardoor mogelijk iets in jouw huis gaat doen, wat je liever niet hebt.

Abessijn

 

Siamees

Een van de meest intelligente katten is de Siamees. Dit kattenras is al sinds de negentiende eeuw een populair huisdier. Dat ze populair zijn is niet gek, het zijn sociale katten die graag met mensen omgaan. Ze zijn ook erg gehecht aan het gezin waar ze wonen. Het zijn uitdagende katten, want ze kunnen zichzelf ook kunstjes aanleren. Ze openen bijvoorbeeld zelf deuren en kasten of ze kunnen zelfs de kraan aanzetten.

Ze zijn ook meesters in het verstoppen van zichzelf. Als jouw kind graag verstoppertje speelt, kunt je jouw kind dit gerust met de Siamees laten doen. Ze zijn ook erg nieuwsgierig, dus wees erop voorbereid dat geen enkele tas veilig is. Als je bijvoorbeeld jouw boodschappentas in huis zet, is de kans groot dat jouw kat al in de tas zit te neuzen.

Siamese katten vinden het leuk als je ze meeneemt voor een wandeling aan de lijn. Ze spelen ook graag apport. Maar hoewel je denkt dat je jouw kat aan het trainen bent, kan het net zo goed zijn dat jouw kat jou aan het trainen is om te doen wat hij of zij wil.

Een Siamees is ook een kat die graag met je kletst. Ook al kun je het niet verstaan, jouw kat blijft met je praten, de hele dag door. Het is een kat die graag overal bij betrokken wordt. Als je bijvoorbeeld ergens in huis aan het klussen bent, zal jouw kat je opzoeken om te zien wat je aan het doen bent. Bij voorkeur helpt jouw Siamees je bij het klussen. Maar of dat zal gebeuren, is maar de vraag. Rustige dagen bestaan niet bij dit kattenras. Als je jouw kat niet genoeg vermaakt door ze te trainen en met ze te spelen, zal je Siamees gegarandeerd kattenkwaad uithalen om zichzelf te vermaken.

Siamees kat

 

Amerikaanse Korthaar

De Amerikaanse Korthaar is ook een makkelijk te trainen ras. Je herkent de Amerikaanse Korthaar aan het zilverkleurige tabby patroon. Het zijn raskatten, niet te verwarren met de huiskatten die willekeurig gefokt worden. Je ziet ze vaak in reclames en televisieprogramma’s, gewoon omdat je ze goed kunt trainen. Dat komt omdat de Amerikaanse korthaar heel goed reageert op positieve beloningen.

Het karakter van dit ras is rustig en kalm, maar dit betekent niet dat ze lui zijn. Ze zijn gewoon minder geneigd jouw huis te slopen als ze zich vervelen. Het zijn katten die niet veeleisend zijn en zich goed aanpassen. Ze zijn gemakkelijk in de omgang en zeer intelligent. Ze hebben mensenkennis, wat het nog makkelijker maakt om ze bepaalde dingen te leren. Je kunt ze bijvoorbeeld leren aan de lijn te lopen.

Je kunt ze ook leren om hun nagels niet in jouw vuilnisbak of gordijnen te zetten. Misschien is dit niet iets waar je snel aan zou denken bij het trainen van een kat, maar het is wel erg handig. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat jouw kat de meubels niet vernielt. Een ideale aanvulling om in het gezin te brengen, toch? Ze leren snel en doen zonder mopperen wat je wilt.

Amerikaanse korthaar

 

Bengaal

De Bengaal stamt af van de Aziatische luipaard, wat terug te zien is in hun patroon en vachtkleur. Tegenwoordig zijn het echte huiskatten, maar ze hebben nog steeds trekjes van hun voorouders. Ze hebben dezelfde exotische uitstraling en dezelfde hoeveelheid energie. Maar ze spelen ook vrij ruw, dus het wilde gedrag is nog niet helemaal uit hun systeem.

Deze katten houden er enorm van om met je te spelen. Ze vinden het leuk om tijd met je door te brengen tijdens de training. Dus lijkt jouw training op het spelen van een spelletje? Dan doet jouw kat graag mee. Ze vinden apporteren erg leuk, maar kunnen ook andere trucjes die ze leuk vinden snel leren.

Bengaalse katten zijn dol op water. Je hoeft dan ook niet verbaasd te zijn als jouw kat zelf de kraan opendraait om met het water te spelen. Het is beter om een Bengaal niet te lang zonder toezicht te laten, want voor je het weet heeft hij of zij een waterballet in de keuken of badkamer gemaakt. Ze zijn ook erg nieuwsgierig van aard en halen alles uit elkaar om te kijken hoe iets werkt. Een Bengaal is ideaal voor mensen die hun kat graag willen trainen. Daag ze vooral uit met hersenspelletjes.

Bengaal kat

 

Japanse Bobtail

Je kunt de Japanse bobtails herkennen aan hun kort geknikte staart. Ze komen oorspronkelijk uit Japan, maar tegenwoordig zijn ze over de hele wereld bekend. De Japanse Bobtail is een kat vol energie. Ben je moe? Dan heeft jouw kat nog energie om te spelen. Daarnaast zijn het slimme dieren die het liefst aandacht krijgen van iedereen, zelfs van vreemden op straat. Omdat ze dol zijn op aandacht en veel energie hebben, zijn ze makkelijk te trainen. Om ze te laten doen wat je vraagt, beloon je ze met traktaties en veel complimentjes.

Omdat ze zo dol zijn op aandacht en het niet uitmaakt van wie ze die krijgen, zijn deze katten ook zeer geschikt voor huishoudens met kleine kinderen. Leer jouw kinderen om de kat ook te trainen en ze zullen de beste maatjes zijn. Japanse Bobtails helpen je het liefst met alles wat je doet, ze zullen zelfs op jouw schouder klimmen om te kijken wat je aan het doen bent. Laat jouw kat niet te lang alleen, daar houden ze niet van. Maar gelukkig kun je ze gemakkelijk ergens mee naartoe nemen, want ze kunnen prima tegen reizen.

Japanse Bobtail

 

Turkse Van

De sociale Turkse Van houdt van spelen. Ze zijn nieuwsgierig van aard en vinden het heerlijk om aandacht te krijgen. Dit is slechts een van de redenen waarom deze katten zo gemakkelijk te trainen zijn. Als je een Turkse Van kat hebt, vindt je kat het leuk om veel interactie met je te hebben. Daarom vinden ze spelen en trainen extra leuk. Laat jouw kat wat speeltjes apporteren of leer hem of haar wat leuke trucjes.

Deze katten zijn dol op water, dus wees niet verbaasd als jouw kat ineens in bad of in de vijver duikt. Ze vinden het heerlijk om te zwemmen. Het is slim om breekbare voorwerpen op te ruimen, want deze kat breekt gemakkelijk potten en andere breekbare voorwerpen. Deze slimme kat weet ook snel een kraan open te krijgen. Daarom is het belangrijk om goed op jouw kranen te letten. Voor je het weet, loopt jouw water een tijdje door! Ze kunnen ook gemakkelijk naar de hoogste punten in de kamer springen. De Turkse Van knuffelt graag met je, maar vindt het vaak minder prettig om vastgehouden te worden. Meestal zijn Turkse Van katten wit, met wat kleur op hun kop en staart.

Turkse Van

 

Somali

Bij de Somali is het echt de vraag of je hem of haar zult trainen, of dat jij getraind zult worden. De Somali is verwant aan de Abessijn, en dat zie je terug in zijn gedrag. Net als Abessijnen zijn Somali’s intelligente, actieve en speelse katten. Ze houden van apporteren, maar ook van verstoppertje spelen en waterkraantjes openen. Vooral voor kinderen is verstoppertje spelen met hun kat erg leuk om te doen. Somali’s zijn ook ondeugende katten. Ze inspecteren zelf kasten en lades om te zien of er iets interessants te vinden is. Houd daarom het voer en de kattensnoepjes achter slot en grendel, zodat ze er niet bij kunnen.

Dit kattenras vindt het leuk om iets nieuws te leren. Het mooie is dat ze snel leren. Zelf deuren openen of het licht aandoen zijn trucjes die ze uit zichzelf doen. De beste manier om deze katten te trainen is met een traktatie, omdat ze het niet zo snel zullen doen voor een andere beloning. Ook volgen Somalische katten je graag door het huis. Ze slapen ook graag in de buurt van mensen of andere dieren. Als je ze een tijdje alleen laat, zorg er dan voor dat ze een speeltje hebben om zich mee te vermaken terwijl je weg bent. Qua uiterlijk is de Somali een langharig kattenras, met een prachtige hazelnootbruine vacht met oranje tinten.

Somali kat

 

Maine Coon

Deze grote reuzenkatten zijn zeer indrukwekkend. Ze hebben een groot lichaam met een pluizige staart. Ze zijn ook erg relaxed en je kunt ze goed trainen. Maine Coons leren graag trucjes en het duurt niet lang voor ze iets onder de knie hebben. Hun favoriete bezigheid is het apporteren van ballen en het najagen van hun speelgoedmuizen. De Maine Coon blijft eeuwig jong in zijn gedrag. Dus als hij of zij je vermaakt met hun grappige gedrag, zal het je doen denken aan het gedrag van een kitten.

Een Maine Coon zal je door het hele huis volgen, maar als jouw kat merkt dat je bezig bent, zal hij of zij je ook met rust laten. Maine Coons zijn rustige katten, maar ze zullen niet snel bij iemand op schoot gaan zitten. Dit is waarschijnlijk maar goed ook, want door hun grote formaat zijn ze behoorlijk zwaar. Over het algemeen springen deze katten niet op hoge meubels. Uitzonderingen daargelaten!

Maine Coon

 

Ocicat

Wil je een exotisch uitziende kat die wel het gedrag van een huiskat heeft? Dan is de Ocicat een geweldig ras voor jou. Het is een nieuwsgierige en avontuurlijke kat. De Ocicat is een kruising tussen een Abessijn en een Siamees. Ze volgen hun baasje graag overal, of dat nu in huis is, op reis of op een boot of camper. Het zijn slimme en actieve katten. Tijdens speeltijd leren ze graag nieuwe trucjes. De Ocicat houdt van apporteren en trucjes leren, dus geef ze extra tijd en aandacht om met ze te spelen. Af en toe zal je zelfs denken dat je een hond hebt in plaats van een kat.

Deze katten kunnen ook goed opschieten met andere dieren en kinderen. Omdat de Ocicat erg sociaal is, worden ze niet graag voor langere tijd alleen gelaten. Deze katten zijn ook grote springers. Wees dus niet verbaasd als je jouw kat plotseling op een hoge kast in de keuken aantreft.

Ocicat

 

Pixiebob

Het uiterlijk van de Pixiebob lijkt erg op dat van de wilde mini bobcat. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat ze geen familie van elkaar zijn. De Pixiebob is een hyperactieve kat en voelt zich thuis bij mensen. Groeit jouw kind op met een Pixiebob? Dan worden ze waarschijnlijk onafscheidelijke maatjes. Deze katten houden van knuffelen en worden zelden agressief, waardoor ze ook makkelijk te trainen zijn. Train ze vanaf de eerste dag dat je ze hebt. Je zult merken dat het heel leuk is om tijd met ze door te brengen en ze leuke trucjes te leren. Je kunt deze intelligente kat zelfs trainen om aan de lijn te lopen.

Het trainen van dit kattenras werkt het beste met smakelijke beloningen. Jouw kat zal snel begrijpen dat als hij of zij doet wat je wilt, hij of zij daar iets lekkers voor terug krijgt. Over het algemeen is de Pixiebob wat angstiger, dus als je duidelijk maakt wat de regels zijn, zal jouw kat zich daar snel aan houden. Als je geduldig en volhardend bent, kun je ze van alles leren. Maak de trainingssessies leuker door elke keer iets anders te doen, om het spannend te houden. Onthoud ook dat positieve beloningen helpen om je Pixiebob te laten doen wat jij wilt.

Pixiebob

 

Savannah

Deze prachtige katten doen denken aan een wilde kat, met een atletisch lichaam en een bruine vacht met vlekken als van een jachtluipaard. De Savannah is slim en haalt graag grapjes met je uit. Om je bijvoorbeeld eerder wakker te maken, zal deze kat iets omgooien, zodat het op je hoofd terechtkomt. Maar deze kat zet ook graag de kraan open om met het water te spelen.

Je moet dit kattenras actief prikkelen, door met ze aan de lijn te lopen, met speeltjes of spelletjes te spelen, en ze de trap op en af te laten rennen. Ze bewegen graag en veel, dus een groot huis met een grote tuin is geen overbodige luxe. Laat ze van alles apporteren of in het water spelen. Omdat ze niet bang zijn voor water, kun je ze zelfs trainen om in bad te gaan.

 

Welk kattenras vind jij makkelijk om te trainen?

Wil je jouw kat iets leren? Houd er dan rekening mee dat het nog steeds geen hond is, hoewel hij of zij je soms wel aan een hond kan doen denken. Jouw kat kan dus een beetje schichtig zijn. Dit is vooral handig om te weten als je jouw kat probeert te leren aan de lijn te lopen. Je weet nu welke kattenrassen gemakkelijk te trainen zijn en hoe je dit het beste kunt doen. Zoals je kunt lezen, zijn er veel verschillende rassen om uit te kiezen. Ben je van plan een kat te gaan trainen? Weet je al welk ras je gaat nemen? Of heb je al een kat getraind? Laat het ons weten onder dit artikel, want we willen graag je ervaringen en ideeën weten!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *