Top 12 Zwart-witte kattenrassen

Kat.nl » Kattenrassen » Top 12 Zwart-witte kattenrassen
Zwart-witte kattenrassen

Heb je je hart verpand aan een zwart-witte kat? Zo ja, dan heb je geluk! Er zijn veel verschillende kattenrassen die in beide kleuren voorkomen. Van de Manx tot de Scottish Fold tot de Oosterse Korthaar, deze prachtige katachtigen komen met hun eigen unieke persoonlijkheden en fysieke kenmerken. Niet alleen zien ze er prachtig uit met hun heldere vachten, maar ze vereisen ook specifieke zorg als het gaat om de verzorging van hun vacht. In dit artikel nemen we enkele van de populairste zwart-witte kattenrassen onder de loep. 

 

1. Perzische kat 

Zwart-witte Perzische kat

De Perzische kat is een aanhankelijke, zachte en kalme kat. Hij heeft meestal een lange, dikke vacht die in kleuren als wit, zwart of grijs kan voorkomen. Zijn gezicht heeft een kenmerkende ronde vorm, met grote ogen en kleine oren. Hij heeft korte poten en een borstelige staart die bijdraagt aan zijn pluizige uiterlijk. 

Qua persoonlijkheidskenmerken staat hij bekend als vriendelijk en trouw aan zijn gezinsleden. Hij houdt van aandacht en komt vaak naar zijn baasjes toe om te knuffelen als ze thuis zijn. Hij is ook graag in de buurt van andere katten en kan vaak spelend of liggend met hen gevonden worden. De Perzische kat is niet overdreven vocaal, maar zal af en toe miauwen als hij iets wil of zijn gevoelens wil overbrengen. 

Gewicht:  3 tot 5 kg 
Hoogte:  25 tot 38 cm 

 

2. Turkse Angora 

Zwart-witte Turkse Angora

De Turkse Angora is een intelligente, aanhankelijke en trouwe kat. Hij houdt van interactie met mensen, en speelt en knuffelt graag met zijn gezinsleden. Zijn lange, zijdeachtige vacht komt in verschillende kleuren voor, zoals wit, zwart en grijs. Hij heeft een rond gezicht met grote ogen en kleine oren. Zijn poten zijn kort en hij heeft een zachte staart die vaak gekruld of gepluimd is. Over het geheel genomen geven hun fysieke kenmerken hen een sierlijk uiterlijk. 

Gewicht:  2,5 tot 5 kg  
Hoogte:  20 tot 25cm 

3. Britse Korthaar 

Witte Britse korthaar

De Britse Korthaar is een vriendelijke, speelse en trouwe kat met een kalm en liefdevol karakter. Hij geniet van het gezelschap van zijn familie, en zal hen vaak door het huis volgen! Hij heeft een korte, dichte vacht die wit, grijs, zwart of bruin van kleur kan zijn. Zijn gezicht is rond met grote ogen en kleine oren. Zijn poten zijn kort maar sterk en hij heeft een dikke staart die spits toeloopt. Hij heeft ook brede schouders en een brede borst. 

De Britse Korthaar houdt van spelen, maar ook van knuffelen op de bank. Hij kan wat tijd nodig hebben om aan nieuwe mensen of situaties te wennen, maar als hij je eenmaal leert kennen zal hij je al zijn aanhankelijke kant laten zien. Dit kattenras heeft veel aandacht van zijn gezin nodig, dus het is het beste om hem niet voor langere tijd alleen te laten, want hij kan zich gaan vervelen of zelfs gestrest raken als hij te lang alleen wordt gelaten. Met de juiste zorg en liefde zal dit kattenras zeker vele jaren vermaak en gezelschap bieden aan zijn gelukkige eigenaren! 

Gewicht:  4 tot 7 kg 
Hoogte:  30 tot 35,5 cm 

 

4. Munchkin 

Zwart-witte Munchkin

De Munchkin is een actieve en speelse kat die graag nieuwe dingen verkent en uitprobeert. Hij heeft een kort, stevig lichaam met korte pootjes die hem een unieke uitstraling geven. Zijn vacht kan lang of kort zijn en komt in verschillende kleuren voor, waaronder zwart, wit, grijs, calico en tabby. Zijn gezicht is rond met grote oren en ogen die een onderzoekende uitdrukking hebben. Hij heeft een dikke staart die vaak aan het eind gekruld is.  

Gewicht:  2,7 tot 4 kg 
Hoogte:  15 tot 23 cm 

  

 

5. Cymric (Langharige manx) 

Cymric kitten

De Cymric, ook bekend als de Langharige Manx, is een aanhankelijk en speels kattenras met een uitgesproken uiterlijk en karakter. Hoewel ze qua algemene vorm op het Manx ras lijken, hebben ze een langere vacht die dik en luxueus aanvoelt. Deze katten hebben ronde gezichten met grote ogen, korte oren en stompe staarten. Ze komen meestal voor in witte of zwarte kleuren met tabby aftekeningen, maar kunnen ook in andere kleuren voorkomen, zoals rood, zilver of crème. Het zijn middelgrote katten met een stevige bouw.  

Deze katten zijn zeer intelligent en heel sociaal; ze houden ervan aandacht te krijgen van hun baasjes en zullen hen vaak door het huis volgen of zich bij hen opkrullen voor dutjes. Ze zijn zeer zachtaardig van aard en genieten van de interactie met mensen en andere dieren; ze kunnen het vooral goed vinden met meerdere huisdieren die samen in hetzelfde huis wonen. Cymrics kunnen door hun intelligentie heel gemakkelijk worden getraind; ze leren graag kunstjes of gaan zelfs mee met hun baasjes voor wandelingen buiten. Met de juiste verzorging kunnen deze katten vele jaren actieve metgezellen blijven. 

Gewicht:  3,5 tot 5,5 kg 
Hoogte:  25 tot 35 cm 

 

6. Maine Coon 

Zwart-witte Maine Coon

De Maine Coon is een aanhankelijk, trouw en intelligent kattenras. Hij heeft een lange, zijdeachtige vacht die in verschillende kleuren en patronen voorkomt, waaronder brown tabby, red tabby, silver tabby, zwart, wit en blue-ticked. Zijn gezicht is rond met grote ogen en oren die aan de punten iets spits zijn. Hij heeft een sterk lichaam met brede schouders, krachtige achterpoten en grote poten om te graven en te jagen.  

Zijn staart is lang, dik en borstelig met een kenmerkende pluk vacht aan het eind. Hij staat bekend om zijn vriendelijke persoonlijkheid en vindt het heerlijk om met zijn baasjes te knuffelen of tijd door te brengen met spelletjes als apporteren of achter speelgoed aanzitten in huis. Hij is ook vrij onafhankelijk, maar houdt ervan deel uit te maken van het gezin. 

Gewicht:  3,5 tot 8 kg 
Hoogte:  20 tot 40 cm 

 

7. Japanse Bobtail 

Zwart-witte Japanse Bobtail

De Japanse Bobtail is een zachtaardig, trouw en intelligent kattenras. Hij heeft een uniek uiterlijk, met een alerte uitdrukking en een kenmerkende korte staart die aan de punt omhoog buigt. Zijn vacht kan in verschillende kleuren en patronen voorkomen, waaronder calico, tabby en bicolor. Hij heeft een elegant figuur met lange poten, een slank lichaam en grote oren die hoog op zijn hoofd staan. Zijn ogen zijn amandelvormig en kunnen blauw, groen of goud van kleur zijn.  

De Japanse Bobtail staat erom bekend zeer actief en speels te zijn. Hij houdt ervan om nieuwe plaatsen te verkennen en interactieve spelletjes te spelen, zoals apporteren of achter speelgoed aanrennen in huis. Hij is ook heel sociaal; hij brengt graag tijd door met zijn gezinsleden en krijgt veel aandacht van hen. Dit ras is ook erg onafhankelijk en zal vaak zijn eigen vermaak vinden als hij alleen gelaten wordt.  

Gewicht:  2,5 tot 4 kg 
Hoogte:  20 tot 23 cm 

 

8. Siberische boskat 

Siberische boskat

De Siberische Boskat is een mooi en intelligent kattenras. Hij heeft een gespierd lichaam met lange poten, brede schouders en een dikke vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, zoals grijs, zwart of wit. Vaak heeft zijn vacht strepen of tabby aftekeningen samen met een indrukwekkende manen van lange en weelderige haren rond zijn nek. Zijn gezicht is rond en alert met grote ogen, korte oren hoog op zijn hoofd geplaatst en een stevige staart die meestal vol is, maar niet zo lang als bij sommige andere rassen.  

De Siberische Boskat staat bekend om zijn vriendelijke en toch onafhankelijke persoonlijkheid; hij houdt ervan aandacht te krijgen van zijn mensen, maar verkent ook graag in zijn eentje nieuwe plaatsen. Hij houdt van interactieve spelletjes zoals apporteren of speelgoed achterna zitten in huis, en zal vaak creatieve manieren vinden om zichzelf te vermaken als hij alleen gelaten wordt. Hij is erg trouw aan zijn baasjes, volgt hen vaak door het huis of knuffelt naast hen voor dutjes. Met de juiste zorg en aandacht kunnen deze katten vele jaren actieve metgezellen blijven.  

Gewicht:  4,5 tot 8 kg 
Hoogte:  23 tot 28 cm 

 

9. Cornish Rex 

Zwart-witte Cornish rex

De Cornish Rex is een uniek en levendig kattenras met een innemende persoonlijkheid. Hij heeft een slank lichaam met lange poten, een wigvormige kop, en grote oren die laag op zijn hoofd staan. Zijn vacht is ongelooflijk zacht en kort, vaak beschreven als fluweelachtig van textuur. Hij kan in vele kleuren en patronen voorkomen, waaronder zwart, wit, tabby en calico. Zijn ogen zijn meestal amandelvormig en kunnen blauw, groen of goud van kleur zijn. 

De Cornish Rex staat bekend als zeer aanhankelijk en speels; hij houdt ervan om met zijn baasjes te knuffelen en deel uit te maken van het gezin. Hij is ook vrij actief; hij houdt ervan om nieuwe plaatsen te verkennen en interactieve spelletjes te spelen, zoals apporteren of achter speelgoed aanrennen door het huis. Dit ras heeft vaak een onafhankelijke houding, maar geniet nog steeds van veel aandacht van zijn mensen. 

Gewicht:  2,5 tot 4 kg 
Hoogte:  20 tot 23 cm 

 

10. Manx 

Witte Manx kat

De Manx kat is een uniek ras met een uitgesproken persoonlijkheid en uiterlijk. Hij heeft een rond lichaam, korte poten, en een van nature korte of stompe staart. Zijn vacht kan in vele kleuren en patronen voorkomen, zoals tabby, ginger, calico of bicolor. Hij heeft grote ogen die meestal goud, groen of blauw van kleur zijn en een alerte uitdrukking kunnen hebben. Zijn oren zijn middelgroot en staan hoog op zijn hoofd. 

De Manx kat staat bekend als vriendelijk en aanhankelijk maar toch onafhankelijk; hij brengt graag tijd door met familieleden maar verkent ook graag in zijn eentje nieuwe plaatsen. Hij is trouw aan zijn baasjes en zal hen vaak door het huis volgen op zoek naar aandacht. Met de juiste zorg en aandacht kunnen deze katten vele jaren actieve metgezellen blijven.  

Gewicht:  3 tot 6 kg 
Hoogte:  25 tot 30 cm 

 

11. Scottish Fold  

Zwart-witte Scottish Fold

De Scottish Fold is een intelligent en aanhankelijk kattenras met een uitgesproken uiterlijk. Hij heeft een middelgroot lichaam, korte poten en een expressief gezicht met grote amandelvormige ogen die vaak goud, groen of blauw van kleur zijn. Zijn oren zijn naar voren gevouwen op zijn hoofd, wat hem een elegante uitstraling geeft. Zijn vacht kan in vele kleuren en patronen voorkomen, zoals blauw, wit, tabby of calico. 

De Scottish Fold staat bekend als heel vriendelijk en trouw; hij brengt graag tijd door met zijn gezinsleden, maar verkent ook graag in zijn eentje nieuwe plekken. Hij speelt graag interactieve spelletjes zoals achter speelgoed aanrennen door het huis. Dit ras is heel zachtaardig en liefdevol; hij houdt ervan om naast zijn baasjes te knuffelen voor dutjes of om veel aandacht van hen te krijgen. Met de juiste zorg en aandacht kunnen deze katten vele jaren actieve metgezellen blijven.  

Gewicht:  3 tot 6 kg 
Hoogte:  20 tot 25 cm 

 

12. Oosterse korthaar 

Zwarte Oosterse korthaar kat

De Oosters Korthaar is een intelligent en actief kattenras met een uniek uiterlijk. Hij heeft een lenig, gespierd lichaam, korte poten en een expressief gezicht met grote amandelvormige ogen die meestal goud, groen of blauw van kleur zijn. Zijn vacht kan in vele kleuren en patronen voorkomen, zoals silver tabby, black smoke of effen wit. Zijn hoofd is wigvormig en zijn oren staan hoog op zijn hoofd.  

De Oosters Korthaar staat bekend als trouw en toch onafhankelijk; hij brengt graag tijd door met zijn gezinsleden, maar verkent ook graag in zijn eentje nieuwe plaatsen. Hij is vaak heel speels; hij houdt van interactieve spelletjes zoals apporteren of speelgoed achterna zitten in huis, en zal vaak creatieve manieren vinden om zichzelf te vermaken als hij alleen gelaten wordt. Dit ras is erg aanhankelijk en zachtaardig; hij houdt ervan om naast zijn baasjes te knuffelen voor dutjes of veel aandacht van hen te krijgen. Met de juiste zorg en aandacht kan de Oosters Korthaar vele jaren een actieve metgezel blijven.  

Gewicht:  3 tot 6 kg 
Hoogte:  20 tot 28 cm 

 

Verzorging van kattenvacht: De basis voor elk kattenras 

Als het gaat om de verzorging van de vacht van een kat, zijn de basisprincipes hetzelfde, ongeacht het ras. Alle katten moeten regelmatig geborsteld en gekamd worden om dode haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Verschillende rassen kunnen extra verzorging en onderhoud nodig hebben, afhankelijk van hun vachttype.  

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 22 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *