De 15 mooiste kattenrassen ter wereld 

Kattenrassen » De 15 mooiste kattenrassen ter wereld 
Noorse Boskat 

Wij mensen houden al duizenden jaren van katten. Het is dan ook niet zo vreemd dat katten vandaag de dag nog steeds tot de populairste en meest geliefde huisdieren behoren. Katten zijn er in vele verschillende vormen, maten en persoonlijkheden. Natuurlijk denkt iedere katteneigenaar dat zijn kat de mooiste kat op de wereld is, maar laten we eerlijk zijn, er zijn een paar kattenrassen die ieders kaken doen openvallen. Ben je benieuwd welke kattenrassen dat zijn? Scroll naar beneden om onze top 15 mooiste kattenrassen ter wereld te vinden.  

 

Blauwe Rus 

Met hun glanzende vacht en diepgroene ogen is de Blauwe Rus een absolute knaller. Zoals te verwachten was, is hun blauwe vacht een van de meest kenmerkende eigenschappen van de Blauwe Rus. Hoewel sommigen het erover eens zijn dat hun vacht meer grijs dan blauw lijkt als het licht vanuit de juiste hoek op hun vacht valt, zul je precies begrijpen hoe deze schoonheid aan haar naam komt. De Blauwe Rus is een sierlijke kat met een slanke bouw.

Zijn kop is gevormd in een gladde wig, wat de Blauwe Rus een elegante uitstraling geeft. Zijn diepgroene ogen zijn betoverend en geven deze kat een interessante uitstraling. Verrassend genoeg worden Blauwe Rus kittens geboren met blauwe ogen. Hun oogkleur zal na verloop van tijd veranderen in hun kenmerkende groene ogen. Naast zijn schoonheid heeft de Blauwe Rus ook hersens. Blauwe Rusjes zijn slimme, intelligente katten.  

Blauwe Rus 

 

Bombay 

Zwarte katten krijgen vaak niet de erkenning die ze verdienen vanwege de toch wel slechte reputatie rondom zwarte katten (waarvan we allemaal weten dat ze vals zijn, uiteraard). Bombay is een mysterieuze schoonheid met een diepzwarte vacht en heldere gouden ogen. Je kunt de Bombay kat onderscheiden van een gewone zwarte kat door afgeronde gelaatstrekken.

De oren van de Bombay hebben afgeronde randen, hun neus en ogen zijn afgerond en zelfs hun poten en staart hebben afgeronde randen. Bombay-katten hebben een heel aparte manier van lopen. De bewegingen die de Bombay maakt zijn slingerend en zwaaiend, waardoor de Bombay kat een echte huiskamerpanter is.  

Bombay

 

Cornish Rex 

De Cornish Rex is een kat met een heel speciale uitstraling. Sommige mensen zijn er helemaal weg van, terwijl anderen er niet zo van houden. Dat komt vooral door zijn opvallende gezichtskenmerken. Hij heeft grote oren, hoge jukbeenderen, ovale ogen en een flinke neus. Je kunt niet om zijn unieke schoonheid heen! De Cornish Rex is er in allerlei kleuren en patronen, maar wat alle katten gemeen hebben is hun superzachte vacht. Die voelt aan als die van een konijn en maakt van de Cornish Rex de ideale schootkat. Heerlijk om tegen aan te kruipen! 

Cornish Rex 

 

Egyptische Mau 

Niet veel katten zijn zo exotisch en prachtig als de Egyptische Mau. Sommigen zeggen dat de Egyptische Mau de Dalmatiër onder de katten is met zijn prachtige gevlekte vacht, die uiterst zeldzaam is voor kattenrassen. Naast zijn prachtige vacht heeft de Egyptische Mau ook betoverende opvallende groene ogen, die je meteen ziet als je de Mau bekijkt.

Zijn ogen zijn iets groter en ronder dan gemiddeld, wat zijn gezicht een zeer vriendelijke uitstraling geeft. De Egyptische Mau heeft een sierlijk lang lichaam en magere poten, waardoor deze exotische schoonheid zeer elegant en ook zeer snel is. Zijn magere poten en elegante lichaam maken van de Egyptische Mau de snelste van alle huiskatten.  

Egyptische Mau 

 

Noorse Boskat 

Deze pluizige schoonheden worden al duizenden jaren als huisdier gehouden en men denkt dat ze op Noorse Vikingschepen muizen jaagden. Het is geen verrassing dat deze katten een dikke vacht hebben gekregen om ze warm te houden. De vacht is een van de opvallendste kenmerken van deze katten. Noorse boskatten staan bekend om hun weelderige, lange vacht en zijn er in een verscheidenheid van verschillende patronen en kleuren.

Verder hebben Noorse boskatten grote, amandelvormige ogen en een driehoekige kopvorm. Noorse Boskatten worden beschouwd als grote katten, vooral mannelijke katten staan bekend als een van de grotere kattenrassen. De mannelijke Noorse Boskat kan tot maar liefst 22 pond wegen. Noorse Boskatten zijn niet alleen mooi voor het oog, maar ze staan ook bekend om hun aanhankelijke gedrag, waardoor deze knallers mooi zijn van binnenuit.  

Noorse Boskat 

 

Brits Korthaar 

Britse kortharen staan bekend om hun stevige maar zachte vacht. Vooral de blauwgrijze kleur is gebruikelijk bij Britse kortharen, maar ook het gestreepte patroon Britse kortharen zijn zeer prachtige katten. Britse kortharen hebben zeer ronde gelaatstrekken.

Hun afgeronde oren en ogen op hun ultra ronde gezicht met eekhoornwangen maakt Britse kortharen gewoon zo schattig. Als je denkt over Britse kortharen, denk je waarschijnlijk aan hun diep blauwgrijze vacht, maar Britse kortharen zijn er in een verscheidenheid van verschillende kleuren en patronen. Hun dikke staart en volle borst maken van de Britse korthaar een prachtige kat. 

Brits Korthaar 

 

Toyger 

De Toyger is een kruising tussen een Bengaalse tabby en een gestreepte korthaar en is nog in ontwikkeling, maar hij staat nu al in onze top 15. De Toyger lijkt net op een echte tijger, met een dope oranje vacht met bruine strepen en felgroene ogen. Hun streeppatroon loopt zelfs tot aan hun staart!

De Toyger heeft een tijgerachtige look met een rechthoekig lichaam en korte pootjes. Maar, in tegenstelling tot echte tijgers, zijn deze cats middelgroot en wegen ze ongeveer 3 kilo. Ze zijn superslim en spelen graag met hun baasje. Deze katten zien er niet alleen fantastisch uit, maar ze hebben ook nog eens een zachte persoonlijkheid. 

Toyger 

 

Maine Coon 

Maine Coons zijn onmisbaar uit deze top 15. Met hun lange, ruige vacht en verleidelijke uiterlijk zijn Maine Coons absoluut prachtig. Van zijn poten tot zijn oren, alles is bedekt met pluisjes. Hun vacht is verrassend genoeg niet dik. Het is echter overvloedig en geeft de Maine Coons een volumineus uiterlijk. Maine Coons zijn het grootste huiskattenras en kunnen tot 12 kilo wegen.

Hoewel de grootte van de Maine Coon misschien intimiderend voorstelt, zijn het uiterst aanhankelijke en vriendelijke katten. Veel Maine Coon eigenaren vergelijken het gedrag van hun harige vrienden zelfs met dat van honden. Dit is niet verwonderlijk, want Maine Coon katten zijn uiterst trouw en vriendelijk voor hun eigenaar. In tegenstelling tot andere katten die voortdurend aandacht vragen van hun baasjes, hebben Maine Coons de neiging om hun baasjes gewoon te volgen en tonen ze respect.  

Maine Coon 

 

Siberische kat 

De Siberische kat is een absolute topper. Hun dikke, meerlagige vacht en groene of soms gouden ogen geven de Siberische kat een formidabele uitstraling. Dat is echter niet minder waar. Siberische katten zijn zeer aanhankelijk en zitten graag bij hun baasje op schoot en zullen hun baasje overal volgen. Siberische katten houden ook van spelen en zijn zeer actieve katten.

Naast hun schoonheid zijn Siberische katten ook in vele opzichten ongewone katten. Vaak als katten spelen, jagen ze graag achter speelgoed aan en spelen ze alleen. Siberische katten houden echter van apporteren zoals honden. Siberische katten hebben ook geen last van harde geluiden en hebben juist wel liefde voor water. De Siberische vacht is ook waterdicht, wat een reden kan zijn waarom de Siberische van water lijkt te houden.   

Siberische kat 

 

Turkse Angora 

De Turkse Angora is een elegante schoonheid die bekend staat om haar glanzende, zijdeachtige langharige vachten. Hoewel witte vachten de meest voorkomende kleur zijn voor dit ras, komt de Turkse Angora in verschillende kleuren en patronen voor. De Turkse Angora heeft klassieke kenmerken zoals sierlijke lange benen, een slanke bouw en een sierlijk uiterlijk. Turkse Angora’s hebben wigvormige gezichten die licht taps toelopen tot aan hun kin.

Ze hebben prachtige grote amandelvormige ogen die in verschillende kleuren voorkomen, zoals blauw, amberkleurig en groen. Sommige Turkse Angora’s hebben zelfs twee verschillend gekleurde ogen, waarvan één meestal blauw is, wat deze schoonheid nog interessanter maakt. Niet alleen zijn deze katten prachtig, maar ze zijn ook zeer uitgaand en aanhankelijk. Turkse Angora’s hebben de neiging om wat alfa-eigenschappen te vertonen. Ze spelen graag met hun mensen, maar verwachten dat ze vermaakt worden.  

Turkse Angora

 

Amerikaanse krulkat 

Deze katten staan bekend om hun gekrulde oren en hun lieve gezichtjes, waardoor je hart smelt als je ze ziet. American Curl katten hebben zijdezachte vachten die zowel in medium als korte haarlengtes voorkomen. De American Curl kat dankt zijn naam aan zijn unieke gekrulde oren die vaak worden vergeleken met de oren van een Lynx. De oren van een American Curl kat zijn gebogen in een hoek van 90° tot 180°. Leuk weetje, de American Curl kat kittens worden eigenlijk geboren met rechte oren. Na een dag of vijf beginnen hun oren te krullen.

American Curl katten zijn ook zeer aanhankelijke katten en hun persoonlijkheid wordt vaak beschreven als hondachtig. American Curl katten zijn niet alleen aanhankelijk en vriendelijk tegen mensen, maar ook tegen andere dieren. Het zijn ook zeer speelse katten en behouden hun kittengeest als ze ouder worden. Eén ding dat je moet weten over American Curl katten is dat ze geen gewoon ‘Miauw’ geluid maken als ze tegen je praten, in plaats daarvan maken American Curl katten een kirrend, trillend geluid.  

Amerikaanse krulkat 

 

Siamees 

De Siamees is een absolute topper met zijn gladde, glanzende karamelkleurige vacht. Zijn vacht is zo glad dat hij bijna op zijde lijkt, geen wonder dat de Siamese kat vaak wordt geassocieerd met rijkdom en luxe. Het contrast tussen zijn donkere snuit en hemelsblauwe ogen is absoluut betoverend en doet zijn ogen voorstelt als kostbare juwelen.

Deze schoonheid heeft een slanke bouw met grotere puntige oren dan de gemiddelde kat. Zowel zijn driehoekige kop als zijn oren zijn donkerder van kleur, wat in het oude Siam (dat wij nu kennen als Thailand) de ‘kleurpunten’ werden genoemd. Het is geen verrassing dat deze schoonheid destijds niet als een gewone kat werd behandeld. De Siamees was een kat van het koningshuis, die de paleisdeuren bewaakte.  

Siamees

 

Abessijn 

De Abessijn is een van de oudste kattenrassen ter wereld. Deze oude godin heeft een zijdezachte, vacht met kenmerkende eigenschappen. Abessijnen zijn kortharige katten en hun vacht is zacht en dicht. De meest voorkomende kleur van de vacht is een diep roodbruine kleur met zwarte accenten. De tweede meest voorkomende kleur is een rijke melkchocoladekleur, gevolgd door een rode kaneelachtige kleur.  

De kleuren van de Abessijnse vacht zijn echter niet beperkt tot bovengenoemde kleuren. Abessijnen kunnen ook blauwe en lilakleurige vachten hebben. Abessijnen hebben ook unieke gelaatstrekken zoals een wigvormig gezicht en hun grote, driehoekige oren die hun meest opvallende kenmerk zijn. En natuurlijk kunnen we de prachtige ogen van de Abessijn niet onvermeld laten. Hun ogen zijn amandelvormig en komen in verschillende kleuren voor, zoals hazelnootbruin, koper, smaragdgroen of zelfs goudkleurig.

Naast hun opvallende schoonheid zijn Abessijnen ook zeer intelligent en staan ze bekend om hun nieuwsgierigheid en snelwerkende geest. Ze zullen elk hoekje van uw huis ontdekken, maar maak je geen zorgen, ze zullen geen waardevolle voorwerpen omstoten. Ze zijn uiterst sierlijk en lopen overal elegant bij langs. Abessijnen zijn erg speels en houden ervan om in het gezelschap van mensen te zijn.  

Abessijn

 

Birmaan 

De Birmaan is een van de mooiste kattenrassen ter wereld. Wanneer deze schoonheden worden geboren, hebben ze een volledig witte vacht en schattige roze neusjes. Na een jaar of twee beginnen hun ‘puntmerken’ te verschijnen op hun oren, gezicht, poten en staart. Deze point marks kunnen variëren van red-pointed, blue-pointed en chocolate-pointed tot lilac-pointed, Seal Tabby en Seal Tortie Tabby.  

De verbluffend glanzende witte vacht van de Birmaan is een groot contrast met zijn donkere snuit, oren en staart. De Birmaan verdient echt de wow-factor met zijn diep saffierblauwe ogen bovenop een donkerder canvas. Naast hun blauwe ogen staan Birmanen ook bekend om hun witte, ronde poten, waardoor de Birmaan echt opvalt. De Birmaan staat ook bekend als de ‘Heilige kat van Birma’.

Een legende vertelt dat een Birmaanse kat een priester in een tempel begeleidde tijdens zijn laatste momenten nadat de priester was aangevallen door rovers. Door de goede daad van de Birmaan veranderden alle witte katten in de tempel in prachtige katten met godin blauwe ogen. Deze oude schoonheden zijn zachte katten die graag bij hun mensen zijn en zeer gehecht raken aan hun eigenaars.  

Birmaan

 

Bengaalse kat 

En tot slot de prachtige Bengaalse kat. Deze kat is de absolute koning onder de huiskatten met zijn luipaardachtige vacht en prachtige heldere ogen. Hun gevlekte vacht glinstert en schittert in het zonlicht met een gouden glans. Bengalen hebben hun luipaardvoorouders te danken aan hun prachtige gevlekte vacht, die overigens alle Bengaalse katten zonder uitzondering hebben. Het slanke en opvallende uiterlijk van deze kat doet de Bengaal nog meer op een mini-luipaard lijken.

Bengalen zijn grote katten en hebben een atletische bouw en zijn graag actief. Ze hebben meer energie dan de meeste katten en dat vraagt om veel speeltijd. Bengaalse katten zijn ook erg aanhankelijk en zijn graag in de buurt van mensen. Als je te weinig tijd met ze doorbrengt of als ze iets van je nodig hebben, wees dan niet bang dat je dit niet merkt, want de Bengaal zal je precies laten weten wat ze willen. Ze hebben een aparte miauw en drukken zich vaak uit.

Bengaalse kat

Heb je genoten van het lezen van onze Top 15 mooiste kattenrassen ter wereld? Zo ja, dan hebben we goed nieuws! We hebben nog meer artikelen die je kunt lezen en waarin je alle informatie kunt vinden die je nodig hebt als echte kattenliefhebber. Er zijn ook allerlei interessante kattenfeitjes die je zeker niet wilt missen. Dus ga op ontdekkingstocht en vergeet niet om ons te laten weten wat je ervan vindt! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *