18 Kattenrassen die van water houden

Gedrag & Verzorging » 18 Kattenrassen die van water houden
Kat bij water

Het is algemeen bekend dat katten geen waterdieren zijn. Om verschillende redenen gaat een waterrijke omgeving niet goed samen met een kat. Maar op elke regel is natuurlijk een uitzondering! Wist je dat er bepaalde kattenrassen zijn die wel van water houden? Bengalen, Noorse boskatten en Egyptische Mau-katten zijn slechts enkele voorbeelden uit de vele kattenrassen die als waterfans kunnen worden beschouwd. Wil je meer weten over de verschillende kattenrassen die van water houden en ook waarom de meeste katten er niet van houden? Lees dan verder om er alles over te weten te komen!

 

Waarom houden katten meestal niet van water?

Heb je ooit gemerkt hoe katten reageren als ze aan water worden blootgesteld? Het is je vast wel eens opgevallen dat katten een afkeer van water vertonen als ze er in de buurt zijn. De oorzaken voor dit gedrag hebben vooral te maken met het biologische instinct. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Het is namelijk zo dat historisch gezien het merendeel van de kattenrassen afstamt van woestijnachtige streken over de hele wereld. Ze zijn in de loop van hun geschiedenis niet blootgesteld geweest aan water. Deze onwennigheid ten opzichte van water is een mogelijke verklaring voor hun afkeer van water!

Een andere reden die zou kunnen verklaren waarom katten niet van water houden, is dat hun vachten vaak vocht absorberend zijn. Dit betekent dat hun vacht de neiging heeft om vocht te absorberen, in plaats van het af te stoten. Als de kat eenmaal nat is, blijft hij nat voor een vrij lange tijd. Zoals je je wellicht kunt voorstellen, kan dit behoorlijk onprettig zijn, vooral tijdens de koude winters. Het is dus volkomen logisch dat katten niet graag worden blootgesteld aan water. Er zijn enkele uitzonderingen waarover je verderop kunt lezen.

De gevoelige reukzin van katten is ook een reden waarom ze zo’n hekel aan water hebben. Als mens is onze reukzin niet zo gevoelig, dus wij ruiken waarschijnlijk niet de geuren van de chemicaliën in water. Maar katten zeker wel! Stel je voor dat je onder een stof zit die lange tijd in je lichaam blijft zitten en die helemaal niet lekker ruikt. Behoorlijk vervelend, toch? Dat is precies wat er met katten gebeurt als ze nat worden.

Nat zijn heeft verder ook gevolgen voor het lichaam van katten. Als er water in hun vacht komt, weegt hun lichaam meer, waardoor ze zich moeilijker kunnen bewegen. Er kan ook water in hun ogen en poten komen, waardoor ze moeite krijgen om goed te zien en ook kunnen uitglijden of uitglijden. Dit verlies van controle over hun lichaam door de blootstelling aan water kan overweldigend en vervelend zijn voor katten. Geen wonder dus dat ze het meestal koste wat kost proberen te vermijden!

 

De uitzonderingen op de regel

Zoals we aan het begin van dit artikel hebben genoemd, heeft elke regel zijn uitzonderingen! En dit geldt ook voor de relatie tussen katten en water. In die zin hebben niet alle kattenrassen een hekel aan water. Sterker nog, er zijn bepaalde rassen die juist graag in de buurt van water zijn. Hier gaan we je er alles over vertellen!

 

Turkse Van

Geen wonder dat dit specifieke kattenras een speciale voorliefde voor water heeft: zijn naam komt van het Van-meer, dat in het zuidelijke deel van Turkije ligt. Dit is een zeldzaam en oud kattenras, dat ook bekend staat als ‘de Zwemkat’.

In tegenstelling tot de meeste andere kattenrassen heeft dit ras een vacht die waterafstotend is, zodat ze bij blootstelling aan water niet het probleem hebben dat de meeste katten met hun vacht hebben. Ze komen vrij snel uit het water en zijn snel weer droog. Het is geen verrassing om een Turkse Van te vinden spelend met zijn kom water, of samen met jou in bad. Hoe leuk is dat?

Turkse Van

 

Bengaal

Dit exotisch uitziende en mooie kattenras staat ook bekend om zijn liefde voor water. De redenen waarom dit ras zo graag in de buurt van water is, hebben vooral te maken met de historie en genetica. Deze kat is het resultaat van het kruisen van Aziatische luipaardkatten met huiskatten. Wees niet verbaasd als je merkt dat deze kat graag met jou mee onder de douche gaat. Eigenaren van deze katten vullen meestal hun badkuip met water en leggen er een paar speeltjes voor hun Bengaalse katten in om mee te spelen. Zoals je je kunt voorstellen, is dit een leuke en speelse ervaring voor deze waterliefhebbers!

Bengaal

 

Amerikaanse Bobtail

De Amerikaanse Bobtail is een kortstaartige kat die het resultaat is van een specifieke genetische mutatie. In dat opzicht lijkt het erop dat deze mutatie een bijzondere liefde voor water met zich meebracht. Het is dan ook geen verrassing om een Amerikaanse Bobtail kat te zien rondzwerven op plaatsen waar water is.

Een merkwaardig feit over de Amerikaanse Bobtail is dat ze in sommige gevallen de ‘honden van het kattenuniversum’ worden genoemd. Dit komt omdat ze zeer gemakkelijk te trainen zijn, vergeleken met de meeste andere kattenrassen. Ze zijn ook erg sociaal en hebben de neiging om vaak aandacht te vragen.

Amerikaanse Bobtail

 

Noorse Boskat

Een van de belangrijkste redenen waarom deze prachtige katten de neiging hebben om graag in de buurt van water te zijn, heeft te maken met hun vacht. De Noorse Boskatten hebben een vacht die waterbestendig is en die hen warm en drooghoudt, zelfs wanneer zij aan water worden blootgesteld. Nat worden is dus geen probleem voor deze schattige dieren.

Noorse Boskatten zijn ook zeer goede jagers, en ze gaan graag achter knaagdieren, vogels of vissen aan. Pas op als je een vijver in je tuin hebt! Die zal hoogstwaarschijnlijk een grote aantrekkingskracht uitoefenen op deze katten.

Noorse boskat

 

Savannah

Dit zeer slimme en actieve kattenras is het resultaat van een kruising tussen huiskatten en servals, die kleine wilde katten zijn. Deze genetische mix kan een van de belangrijkste verklaringen zijn voor het feit dat dit kattenras graag in de buurt van water is. Savannah katten zijn ook erg slim. Ze hebben een zeer uitgesproken vacht, grote oren en een lange nek.

 

Manx

De Manx kat is een eilandkat. Hij komt oorspronkelijk van het eiland Man, in de kuststreken van Groot-Brittannië. Deze nabijheid tot de kustgebieden verklaart wellicht waarom deze katten zo dol zijn op water. Je moet niet verbaasd zijn als je Manx katten ziet spelen rond hun potten met water of nieuwsgierig rond mensen ziet dwalen tijdens het douchen!

Manx

 

Turkse Angora

De Turkse Angora is een prachtig kattenras dat heel teer lijkt. Maar laat je niet misleiden door hun uiterlijk! Deze geweldige katten zullen niet aarzelen om actief met water te spelen als ze de kans krijgen. Als neefjes van de Turkse Van, die we hierboven vermeld hebben, zijn deze katten ook dol op water. Het belangrijkste kenmerk is hun zijdeachtige en lange vacht, die in een grote verscheidenheid van kleuren kan voorkomen.

Turkse Angora

 

Selkirk Rex

Dit kattenras is vrij zeldzaam en exotisch. Het is algemeen bekend als ‘kat in schaapskleren’, vanwege het zeer bijzondere uiterlijk van hun vacht, die lijkt op die van een schaap. De Selkirk Rex is een zeer nieuwsgierig, actief en speels kattenras. Ze zijn niet alleen niet bang voor water, maar ze zijn er zelfs dol op.

Selkirk Rex

Siberisch

Dit is een zeer oud ras, dat voor het eerst werd geregistreerd ergens rond 1000 na Christus. Zoals uit hun naam blijkt, is de plaats van herkomst van deze katten het Siberische poolgebied. Om te overleven en zich aan te passen aan het extreme koude weer in dit gebied, hebben de Siberische katten een sterke en dikke vacht die hen kan beschermen tegen vriestemperaturen.

Dit is waarschijnlijk ook een reden waarom ze zich zo op hun gemak voelen in de buurt van water. Misschien zullen ze niet met je mee douchen zoals andere katten (die van water houden!) dat zouden doen, maar wees niet verbaasd als je ze hun speeltjes in hun waterbakje ziet stoppen!

Siberische kat

 

Egyptische Mau

Dit kattenras kwam regelmatig voor op oude Egyptische schilderijen en kunstwerken, en daaraan danken ze hun naam. Bovendien is dit het enige tamme kattenras dat van nature gevlekt is. In de oudheid werden de Egyptische Mau katten meegenomen tijdens de eendenjacht. Dit is waarschijnlijk de reden waarom ze zo graag in het water vertoeven.

Egyptische Mau

 

Japanse Bobtail

De Japanse Bobtail katten worden ook beschouwd als eiland-katten. Net als andere kattenrassen die geboren en getogen zijn op eilanden, zijn ze erg dol op de omgang met water. Heb je een vijver of aquarium in de buurt? Let er dan op dat ze er niet veel in de buurt komen, want je zou ze wel eens kunnen aantreffen terwijl ze proberen op vissen te jagen! Net als veel andere kattenrassen die van water houden, heeft de Japanse Bobtail een vacht die waterafstotend is.

Japanse Bobtail

 

Kuriliaanse Bobtail

Een andere waterbeminnende kat die oorspronkelijk uit kustgebieden komt, de Kurilian Bobtail is een ras dat graag tijd doorbrengt met spelen in het water. Zijn oorsprong kan worden herleid naar de kust van Rusland.

Kuriliaanse Bobtail

 

Highlander

Hoewel deze katten geen specifieke genen hebben die verwant zijn aan wilde katten, hebben ze een liefde voor water waardoor je zou kunnen denken dat ze dat wel hebben! Je zult ze waarschijnlijk spelend rond water aantreffen, vooral in stromende waterbronnen. Een merkwaardig feit: de naam van dit ras was oorspronkelijk Highland Lynx, maar werd veranderd in Highlander in het jaar 2005.

Amerikaans Korthaar

Als je kijkt naar het uiterlijk van de Amerikaanse Korthaar, lijken deze katten erg op veel andere gedomesticeerde kattenrassen. Om ze te onderscheiden van alle andere katten die zo op elkaar lijken, kregen ze in 1966 de naam korthaar. Wanneer ze de kans krijgen om met water te spelen en er tijd in door te brengen, zal je zien dat deze katten er veel plezier aan beleven!

Amerikaanse korthaar

 

Abessijn

Het belangrijkste kenmerk van deze prachtige katten is dat ze zeer moedig, dapper, nieuwsgierig en moedig zijn. Een leuk weetje over hen is dat ze van oudsher werden gehouden door zeelieden uit Japan als muizenjagers en ook als gelukspenningen. Dit is ook een van de mogelijke redenen waarom de Abessijn katten zo graag in het water vertoeven. Door hun korte vacht voelen ze zich comfortabeler dan de meeste andere katten wanneer ze nat worden, en het zijn zelfs uitstekende zwemmers.

Abessijn

 

Sphynx

Het belangrijkste kenmerk van deze zeer interessante katten heeft te maken met hun fysieke verschijning. Zoals je misschien al gehoord of gelezen hebt, zijn de Sphynxen haarloze katten! Vooral vanwege het feit dat ze haarloos zijn, hebben zij van jongs af aan regelmatig een bad nodig. Deze voortdurende blootstelling aan water kan een van de belangrijkste redenen zijn waarom Sphynx katten graag rond het water vertoeven.

Sphynx

 

Maine Coon

Deze harige, schattige katten waren vroeger erg populair onder zeelieden in New England. Het was heel gewoon om ze vaak in boten te zien, en de meeste kapiteins zouden niet naar zee vertrekken zonder een Maine Coon om hen te vergezellen. Zoals je hieruit kunt begrijpen, is dit kattenras van oudsher erg blootgesteld aan water. Ze hebben ook een dikke, dichte, overvloedige en waterafstotende vacht. Al deze feiten kunnen waarschijnlijk verklaren waarom de Maine Coon katten zo van water houden.

Maine Coon spelend met water

 

Siamees

De Siamese katten zijn zeer slim, liefdevol en gemakkelijk te herkennen. Ze zijn een van de meest populaire kattenrassen die er zijn. Ze zijn erg nieuwsgierig naar water, en het is dan ook heel gewoon dat ze erin spelen als ze de kans krijgen. Ze houden er misschien niet van om helemaal ondergedompeld te worden in water, maar dat betekent niet dat ze zullen weigeren om met je mee te gaan douchen!

Siamees kat

 

Heb jij een kattenras dat van water houdt?

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er heel wat kattenrassen die graag in het water vertoeven, in bad spelen of samen met hun baasje een lekkere douche nemen. Of het nu komt door hun geschiedenis, genetica, plaatsen van herkomst of persoonlijkheden, veel katten blijken uitzonderingen te zijn op de regel dat katten niet graag in het water zijn. Ben je verbaasd dat er zoveel verschillende kattenrassen zijn die waterliefhebbers zijn? Wij nodigen je uit om jouw gedachten met ons te delen in de commentaren hieronder!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 2 Average: 4.5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *