Top 10 aanhankelijkste kattenrassen

Gedrag & Verzorging » Top 10 aanhankelijkste kattenrassen

Katten hebben de reputatie dat ze wat afstandelijk zijn. Waar een hond altijd blij is om geaaid te worden, zouden katten alleen liefde geven wanneer het hen uitkomt. Voor sommige kattenrassen klopt dit, maar er zijn ook een hoop aanhankelijke kattenrassen. Zulke rassen kunnen vaak met recht als schootkat getypeerd worden. Er zijn een hoop kattenrassen die aanhankelijker zijn dan gemiddeld. Hieronder zetten we de top 10 aanhankelijkste kattenrassen voor je op een rij en we beginnen met de nummer 10.

 

10. De Ragdoll

De Ragdoll staat bekend als één van de makkelijkste kattenrassen van dit moment. Ragdoll is het Engelse woord voor lappenpop. Het is een goede typering voor dit ras, aangezien ze er om bekend staan als een slappe lappenpop te gaan hangen wanneer je hen oppakt. De Ragdoll is een echte schootkat en spendeert graag uren van de dag liggend op jouw schoot. Daarnaast wordt dit kattenras gezien als het ras dat het meest de aanhankelijkheid van een hond heeft.

Ze staan ook wel bekend als de puppy’s onder de katten. Zo knuffelen en spelen ze je niet alleen graag, maar ze staan daarnaast bij de deur op je te wachten als je thuiskomt1. De focus van dit ras ligt op het baasje. Hierdoor is dit ras geschikt als binnenkat.

Ragdoll liggend in armen

 

9. De Maine Coon

Veel mensen zijn verrast wanneer we hen vertellen dat Maine Coons aanhankelijke katten zijn. Van origine werd dit ras ontwikkeld om ratten te vangen voor bedrijven die hier veel last van hadden. Een uitstekende jager kan tegelijkertijd een knuffelkont zijn, het één sluit het ander niet uit.

De Maine Coon is een flinke schootkat, met een ruime omvang en een gewicht dat meer dan 8 kg kan zijn. Daarnaast is dit een sociale en vriendelijke kat die graag met je speelt en vriendelijk is naar anderen. Hierdoor is het een geschikte kat voor gezinnen met kinderen.

Maine coon knuffelend

 

8. De Blauwe Rus

De Blauwe Rus is een echte binnenkat met een rustig karakter. Ze hebben wel graag je aandacht en hebben een eigen wil. Ze zijn er dol op om met je te spelen. Daarnaast staat de Blauwe Rus er om bekend dat ze enorm gehecht raken aan hun eigenaar. Op het begin kunnen ze wat terughoudend zijn, maar dit verandert snel. Ze spenderen graag hun tijd samen met jou en ze blijven tot op hoge leeftijd speels.

Hun zachte karakter maakt dit ras een goede match voor gezinnen met kinderen. Uren op je schoot liggen zal dit kattenras niet doen, maar aanhankelijk zijn ze wel. Een goede knuffel is voor hen op ieder moment welkom. Let er wel op dat je jouw Blauwe Rus genoeg in aanraking met andere mensen laat komen, want anders kunnen ze eenkennig worden.

Blauwe rus katje binnen

 

7. De Manx

De Manx is een vriendelijk kattenras dat afkomstig is van de Isle of Man2. Ze vallen op door het gebrek aan een staart. Ze hebben een zacht karakter en een Manx speelt graag met je. Het zijn ook slimme katten, waardoor ze nog wel eens op onderzoek willen gaan in plaatsen waar je ze niet wilt hebben. Zo zijn ze slim genoeg om deuren en laatjes te openen. Ze houden ervan om uitgedaagd te worden op intellectueel vlak. Dit ras kan zich uren vermaken met hersenspelletjes.

Ze zijn dol op het gezelschap van mensen. Bij sommige Manx katten zie je dat ze zich hechten aan een specifiek persoon, maar ze kunnen ook dol zijn op iedereen die bij hen in huis woont. De Manx is geschikt voor kinderen. Door hun zachte karakter en gerichtheid op hun eigenaren behoort de Manx tot de aanhankelijkste kattenrassen van dit moment.

Manx staand

 

6. De Tonkinees

De Tonkinees is ontstaan uit een kruising tussen Siamese katten en Birmaanse katten. Dit alerte en actieve ras is slim en sociaal. Ze tonen graag hun liefde aan je en ze kunnen uren op je schoot spenderen. De Tonkinees is dan ook een echte schootkat. Daarnaast zitten ze graag op je schouder. Tonkinezen volgen je overal en ook gasten verwelkomen ze bij de deur. Doordat de Tonkinees zowel slim als actief is, is het van belang dat je jouw thuis katveilig maakt.

Zo schromen ze niet om de deur naar je voorraden te openen, op zoek naar iets lekkers om te snoepen. Ook zijn ze in staat om de deur naar buiten te openen. Geef ze genoeg aandacht, speel geregeld met ze en voer genoeg hersenspelletjes met hen uit. Hier hou je een vriend voor het leven aan over die dol op je is.

Tonkinees katten liggend in een mandje

 

5. De Pers

De Pers, ook wel bekend als de Perzische kat, zijn loyale katten die uit zichzelf bij je op schoot komen zitten. Volgens velen is de Pers dan ook de ultieme schootkat. De Pers behoort tot de populairste kattenrassen van dit moment. Dit komt zowel door hun persoonlijkheid als hun uiterlijk. Dit mooie uiterlijk betekent wel dat je dagelijks tijd moet spenderen aan de verzorging van dit ras. Dagelijks kammen en wekelijks een bad zijn aanraders.

Qua persoonlijkheid is dit kattenras lief en rustig. Ze zijn dol op iedereen die lief is naar hen. Ze merken meteen wanneer iemand dol is op katten en wanneer iemand dat niet is. Ze vinden het heerlijk om veel tijd met je te spenderen. De Pers is geen kat die graag atletisch bezig is. Wel is dit ras geschikt voor gezinnen met (jonge) kinderen.

Pers liggend op bed

 

4. De Abessijn

De Abessijn kan niet getypeerd worden als een schootkat. Toch rekenen we dit kattenras tot de meest aanhankelijke kattenrassen van dit moment. Dit komt omdat ze graag bij je in de buurt zijn. Dit ras is het meest geschikt voor gezinnen waarbij altijd wel iemand thuis is. Zo is de kat nooit alleen. Dit ras heeft veel behoefte aan liefde en aandacht.

Krijgen ze dit niet genoeg of zitten ze geregeld alleen thuis, dan kan dit kattenras al snel last krijgen neerslachtigheid. Zo gevoelig zijn ze hiervoor. Dat is wat de Abessijn tot één van de meest aanhankelijke kattenrassen van dit moment maakt. Tegelijkertijd zullen ze niet snel op je schoot te vinden zijn. Ze zijn dus aanhankelijk op hun eigen manier.

Abessijn liggend op schoot

 

3. De Siamees

De Siamees, ook wel bekend als de Siamese kat, is een ras dat dol is op liefde en aandacht van hun baasje. Ze behoren tot de populairste kattenrassen van dit moment. Dit ras kan gerust de hele dag een gesprek met je voeren, ze hebben altijd wel iets te vertellen. Dit maakt de Siamese kat tot één van de meest extraverte kattenrassen van nu. Het liefst vertellen ze je over hun dag vanaf je schoot, want de Siamees is een echte schootkat. Ze zijn enorm loyaal richting hun baasje, maar dit kattenras heeft veel aandacht nodig.

Ze houden er niet van als ze even alleen thuis moeten blijven en het liefst krijgen ze continu aandacht. Daarnaast zijn Siamese katten graag actief bezig. Het is zelfs mogelijk om met hen op agility training te gaan. Tevens is de Siamees geschikt voor gezinnen met kinderen. Ze hebben ook geen problemen met de aanwezigheid van een ander huisdier. Als je veel van huis bent is het zelfs een aanrader om een ander huisdier dan wel een tweede Siamees in huis te hebben.

Siamees liggend op schouder van een man

 

2. De Sphynx

Ook de Sphynx behoort tot de meest aanhankelijke kattenrassen van nu. Dit kattenras heeft geen haar, dus dat ze vaak bij je op schoot liggen heeft ook een praktische reden. Het is daar nu eenmaal lekker warm voor hen. Tegelijkertijd is de Sphynx wel een echte schootkat. Ze zijn dol op hun baasjes en ze zijn graag bij je in de buurt. In de nacht liggen ze het liefst tegen je aan in bed.

Hun sociale karakter zorgt ervoor dat ze graag met je interacteren. Ze zijn dol op spelen en ze hebben graag je aandacht. Ze zijn het liefst vaak bij je en ze kunnen er niet goed tegen als ze alleen moeten blijven. Een tweede Sphynx kat is dan ook een aanrader als je geregeld van huis bent.

Sphynx liggend in bed

 

1. De Scottish Fold

De Scottish Fold katten, ook wel bekend als de Schotse vouw, vallen op door hun oren die naar voren vouwen. Dit maakt het uiterlijk van dit kattenras uniek. Door hun lieve karakter wordt de Scottish Fold gezien als één van de beste kattenrassen om voor te kiezen als je voor het eerst een kat in huis neemt. Het zijn echte schootkatten die niets liever doen dan liggen op jouw schoot. Dit ras staat er ook om bekend dat ze graag naar je staren. Dit is tevens een manier waarop ze hun affectie tonen.

Naast hun aanhankelijkheid is dit ras bijzonder sociaal naar zowel andere mensen als andere huisdieren. Let wel op dat de Scottish Fold geen kattenras is dat lang alleen gelaten kan worden. Hier worden ze bijzonder ongelukkig van. Als je geregeld weg bent van huis, is dit dan ook niet het kattenras voor jou. Grappig weetje: de bekendste eigenaar van een Scottish Fold kat is Taylor Swift.

Scottish Fold liggend in armen van baasje

 

Conclusie

Hierboven heb je onze top 10 aanhankelijkste kattenrassen kunnen lezen. Deze kattenrassen hechten zich aan hun baasje en zijn graag bij je in de buurt. Een groot gedeelte van deze rassen zijn ook te typeren als schootkatten. Tot onze top 10 behoren de volgende rassen:

Er zijn nog meer kattenrassen die als aanhankelijk getypeerd kunnen worden. Hierbij kun je denken aan rassen zoals De Cornish Rex, de Egyptische Mau, de Birmaan, de Devon Rex, de Bombay, de Birmees en de Somali.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 6 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

  1. Wij hebben 2 Siberische katten die heel aanhankelijk zijn. Als mijn zoon met zijn hoofd op de tafel gaat liggen en een beetje snikt komt er eentje altijd kopjes geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *